5 Redenen waarom kruiden zo gezond zijn

Inhoud:

5 Redenen waarom kruiden zo gezond zijn

Bij de combinatie van kruiden en gezond denk je al snel aan een heks die in een ondefinieerbaar brouwsel aan het roeren is, maar we leven in 2017, dus dat zou wel heel gek zijn. Maar die heksen waren wel de voorloper van de old school apotheker: kruiden zijn namelijk super gezond. Zo zijn kruiden goed tegen voedselvergiftiging, gebruik je minder zout en suiker als je kruiden gebruikt en zijn kruiden goed voor de lijn.

Lees even mee hoe jij heel makkelijk gezonder kunt eten.

Redenen waarom kruiden zo gezond zijn

De old school apotheker

Heel vroeger bestond het assortiment van ‘de apotheker’ voor 100% uit plantenextracten. Aan chemie deed alleen de alchemist en die probeerde goud te maken, dus die had het te druk met andere zaken.

Pas in de 19de eeuw veranderde de apotheker in een chemische fabriek die 100% plantaardig steeds meer mixte met chemie.

Waarom?

Het nadeel van planten is dat het een natuurproduct is. De kwaliteit en dus de werkzame bestanddelen kunnen sterk wisselen door weersomstandigheden, grond etc. Ieder sinaasappeltje smaakt immers ook anders. Dus ging de farmaceut op zoek naar namaak plant bestanddelen en probeerde hij de werkzame bestanddelen te isoleren. Tegenwoordig heeft het dus vaak niets meer met planten te maken, maar feit blijft dat ze vol werkzame en heilzame stoffen zitten.

Waarom zijn kruiden gezond:

1. Kruiden zijn goed voor de lijn

Iedereen weet dat je 250 gram groenten per dag moet eten, daar hoef je geen diëtist voor te zijn. En wat je ook beweert: groenten hebben niet dezelfde uitwerking op het beloningssysteem in je hersenen als een flinke reep chocolade of een zak patat, dus kun je maar beter je groenten lekkerder maken.

In plaats van sausjes te gebruiken kun je je eten heel makkelijk pimpen met een paar kruiden. Kant-en-klaar potje er overheen en je bent klaar, zonder de calorieën vat dat sausje die de boel moest opfleuren. Weet je niet wat je moet kiezen? Kies dan voor bijvoorbeeld Ras el Hanout; een Marokkaans mengsel dat zelfs een eitje opleukt of Garlic Heaven; zodat je wel een smaakje krijgt, maar je eten niet pittig wordt en je handen naar knoflook gaan stinken.

Ik ga ervan uit dat je begrijpt dat je niet ongelimiteerd bamischijven en slagroomsoezen kunt eten als je elke dag een gember theetje neemt, maar deze kruiden zijn o.a. goed voor je spijsvertering:

Kruiden gezond

2. Suikervervangers

Gebruik kruiden in je baksels in plaats van suiker. Of je nou Team Honing of Team Suiker bent: het is altijd beter om het te laten. Gebruik bijvoorbeeld Chai Tea Mix of Livin’ la Vida Choca en je hebt geen suiker meer nodig!

3. Zoutarm

Als je kruiden gebruikt, heb je minder zout nodig, maar is je eten toch nog lekker. Schijnt ook al heel lang slecht voor je bloeddruk te zijn en een verhoogde kans te geven op hart- en vaatziekten.

Onze kruidenmengsels bevatten maximaal 20% zout.

4. Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging in het buitenland kun je voorkomen door lekker pittig te eten. Een sterk drankje na de maaltijd kan ook een hoop goed doen.

5. Toch nog een stukje over heksen

Kruiden hebben een geneeskrachtige werking. Weer terug naar de apotheker van vroeger; hieronder een simpele greep van wat je op internet kunt vinden:

Geelwortel: artritis, hart- en vaatziekten, kanker, alzheimer.
Peterselie: hart-en vaatziekten plus een frisse adem.
Gember: maag, spijsvertering, vetverbranding, darmkanker, misselijkheid, spierpijn, artrose en het gaat ook schimmels en virussen tegen.
Oregano: een sterke antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (lees: minder rimpels).
Saffraan: kalmerend voor de zenuwen, lust opwekkend, goed voor het geheugen, bestrijdt kanker, goed tegen menstruatiepijn.
Kruidnagel: helpt goed tegen kiespijn. Zo heb ik een week voor schut gelopen in Australië omdat er geen tandarts in de buurt was.

Gezonde recepten

Anti-kater:

Als ik bijvoorbeeld een kater heb dan neem ik een groot glas kamille thee. Hier doe ik een theelepel geelwortel in, gember, peper, honing en een halve citroen. Niet heel lekker, maar wel effectief. Het herstel van je lichaam zou hierdoor sneller gaan. Ik voel mij in elk geval stukken beter na het drinken van zo’n glas. Hier vind je trouwens nog veel meer dingen die je kunt doen tegen een kater.

Beginnende keelpijn:

Nog meer apotheek-shit: een snufje geelwortel in een glaasje warm water of glaasje warme melk met een beetje honing is heel goed tegen beginnende keelpijn.

Immuun boost:

Geelwortel of turmeric is heel goed om je immuunsysteem een boost te geven. Maak bijvoorbeeld eens deze geelwortel-chocolade truffels. 

Last van je maag:

Gember is goed voor je maag. Maak eens deze ginger ale zelf.

Last van acne:

Turmeric, kaneel en nootmuskaat zijn goed tegen acne. Gebruik eens Speculaaskruiden of Pumpkin Spice Mix door je smoothie voor een mooiere huid. Een flinke theelepel per persoon is helemaal goed, super lekker bij een smoothie van spinazie, banaan, melk en random diepvries fruit.

Ik zou zeggen; elke dag minimaal 5 theelepels specerijen in je eten!

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu