Zelf popcorn maken op 5 manieren

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Zelf popcorn maken

Zelf popcorn maken

Zeg eens eerlijk: heb jij weleens gegrepen naar de magnetron versie waarbij je kunt kiezen tussen zoet en zout? Waarschijnlijk wel! Popcorn is een lekkere snack én je kunt je fantasie de vrije loop laten, want variaties zijn zo gemaakt. Wat dacht je van een kruidige variant met parmezaanse kaas of pizza popcorn? Juist, voortaan ga jij zelf popcorn maken, al is het maar omdat je dan voor al deze lekkere smaken kunt gaan!

Natuurlijk zijn de kant-en-klare zakken uit de supermarkt makkelijk, maar dan zit je wel vast aan zoet of zout en jij wilde nou net vaker buiten de lijntjes kleuren, toch? We hebben hier een basisrecept voor je en 5 variaties daarop. Wil je trouwens vaker dit soort recept inspiratie ontvangen? Schrijf je dan gratis hier in voor onze nieuwsbrief; ik zal je geen reclame sturen, alleen recepten waar het water je van in de mond gaat lopen!

Popcorn van mais

Vergeet een ingewikkelde machine: om zelf popcorn te maken heb je alleen een pan met deksel, gedroogde maïskorrels en olie nodig. De truc is om je ‘vulling’ al klaar te leggen, zoals een lekkere kruidenmix, kaas, chocolade of pindakaas. Zelf popcorn maken is niet moeilijk, je moet alleen goed blijven schudden met de pan, zodat de maïskorrels niet aanbranden.

Doordat je de deksel op de pan houdt ‘stoomt’ de mais gaar, waardoor de korrels gaan poppen. Als je uiteindelijk geen korrels meer hoort poppen, kun je het vuur uitzetten en gelijk je vulling over de popcorn verdelen.

Het fijnste vind ik om olijfolie uit een spray te gebruiken. Dat is absoluut niet noodzakelijk om deze lekkere snack te maken, je kunt ook prima de olijfolie verdelen over de popcorn en dan nog even goed schudden met de pan, maar als je olijfolie uit een spray gebruikt is het nog net iets makkelijker te verdelen.

Op smaak brengen

Is zout of zoet voor jou niet voldoende en wil jij all the way gaan? Dit zijn mijn favoriete combi’s om mijn homemade popcorn op smaak te brengen:

1 Thaise (hartig)

Laat je niet afschrikken door de naam: misschien klinkt Thais wat spannend, maar dat valt reuze mee. Hij is absoluut niet pittig, maar eerder lekker kruidig om je zo uit je dip te trekken.

  • 50 gr popcorn
  • 1 el sesamolie
  • 1 el Gele Curry kruidenmix (of wat paprikapoeder en knoflookpoeder gemengd)
  • snufje zout
  • evt 1 el honing

Maak de mais klaar in een pan zoals hieronder. Ondertussen meng je deze ingrediënten door elkaar in een kommetje. Als je maïskorrels allemaal gepopt zijn, gooi je deze mix erover en schud je de pan goed.

De Gele Curry kruidenmix in dit recept is 1 van mijn favorieten: hij is kruidig, maar absoluut niet pittig. Zo zit er bijvoorbeeld niet eens chili in, waardoor je dat altijd zelf nog kunt toevoegen als je daar behoefte aan hebt. In de curry zakjes die je in de supermarkt vindt, zitten veel e-stoffen en absoluut veel zout. Ook vind ik de smaak gewoon net niks. Ik kan m’n vinger er niet op leggen, gewoon vlak, terwijl ik echt niet van het pittige eten ben.

Een boemboe voor je curry maak je heel simpel met ui, knoflook, de Gele Curry kruidenmix en eventueel verse gember/chilipeper/verse laos. Even in de blender met wat olijfolie en je hebt zojuist de ideale boemboe voor jezelf gemaakt.

2 De pizza variant (hartig)

Maak je snack klaar zoals we hierboven beschreven hebben. Als je mais gepopt is, meng je deze ingrediënten erdoor en schud je de pan goed met de deksel erop. We hebben deze pizza popcorn ook nog even helemaal voor je uitgeschreven, mocht je dat fijn vinden.

3 Kruidige (hartig)

Denk BBQ, denk kruidig, denk werkbaar tegen je 4-uurs dip. Deze wil je! Wil je het hele recept teruglezen van deze kruidige popcorn? We hebben ‘m helemaal voor je uitgeschreven.

  • 40 gr maïs
  • 1 flinke tl Hoer op de Grill kruiden
  • 1 tl oregano
  • flink handje Parmezaanse kaas geraspt
  • snufje zout

De bereiding is zoals hierboven beschreven bij de andere variaties. Val jij van je stoel af van de naam van deze kruidenmix? Ha, dacht ik al! Ik heb de Hoer op de Grill deze naam gegeven, omdat hij letterlijk bij ALLES past van de BBQ. Of we het nu hebben over kip (mijn favoriet), hamburgers, een maiskolf, groenten van de BBQ. Deze mix is fris, pittig en zoet tegelijk en hij is hemels als je van het buiten koken bent.

Hij valt ook in de smaak als je een klein cadeautje mee wilt nemen naar een etentje. Het is weer eens wat anders en als je het hebt over een ijsbreker….. dit is er 1 haha;-)

4 Pumpkin Popcorn met een tikkie vanille (zoet)

Dit is een Pumpkin latte in popcorn vorm. Dit wil je!

  • 50 gr maïskorrels
  • 1 zakje vanillesuiker (als je dit niet hebt gebruik je 3 el poedersuiker)
  • 1 kleine tl Pumpkin Spice kruidenmix van Green Gypsy (of een snufje kaneel)
  • evt wat olijfolie in een spray (anders gebruik je gewone olijfolie en druppel je het over je popcorn)

Maak de popcorn klaar in de pan zoals hieronder. Zodra alle mais gepopt is spray je de popcorn in met olijfolie, strooi je de kruidenmix en de vanillesuiker erover en schud je het goed. Laat je popcorn dan even een paar minuten staan met de deksel op de pan. Schud dan nog 1 keer voordat je de Pumpkin Popcorn opdient.

De Pumpkin Spice is een echte hit onder foodbloggers. Je brengt er namelijk je baksels mee op smaak, zonder dat je daar veel suiker voor nodig hebt. Ik  gebruik ‘m in plaats van kaneel en daardoor lijkt het of  ik kan bakken, terwijl ik daar in werkelijkheid helemaal geen geduld voor heb.

5 De variatie met chocolade en pindakaas (zoet)

De smaken van deze chocolade popcorn zijn a-ma-zing, maar hij moet wel gelijk op, omdat ie anders te zacht wordt door de pindakaas. Laat dat nou net iets zijn waar jij niet blij van wordt.

  • 50 gr maïskorrels
  • 3 grote el pindakaas
  • 1 el Livin’ la Vida Choca kruidenmix van Green Gypsy (of cacaopoeder met een snufje kaneel)
  • snufje zout
  • evt 2 el (kokosbloesem)suiker

Pop de maïskorrels in een koekenpan met de deksel erop. Ondertussen verwarm je in een pannetje de pindakaas, de Livin’ la Vida Choca kruiden, het zout en de suiker. Als alles goed gemengd is en alle (of bijna) maïskorrels gepopt zijn, gooi je je pindakaas mengsel over je popcorn. Schud met de pan alsof je leven ervan afhangt zodat overal wat van de lekkere smaak komt en eet je popcorn gelijk op.

Zelf popcorn maken

Hier hebben we het basisrecept die wij altijd gebruiken voor deze snack. Wil je spannendere variaties? Probeer dan de variaties hierboven om ‘m lekker op smaak te brengen!

Voordat je verder gaat….

Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-bookSmaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Opt-in nieuwsbrief

Zelf popcorn maken

Zelf popcorn maken

Wil jij zelf de touwtjes in handen nemen en gaan voor popcorn 2.0? Dit is het basisrecept voor lekkere popcorn, die je zover uit kunt bouwen als je wilt met onze 5 variaties.
%gemiddelde% van 2 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 2 personen

Equipment

  • koekenpan met deksel

Ingrediënten
  

Voor de popcorn:

  • 2 handjes popcorn 50 gr
  • 1 el olie ik vind olijfolie in een spuitbus fijn om te gebruiken.
  • 3 grote el pindakaas
  • 1 el Livin’ la Vida Choca kruidenmix van Green Gypsy of cacaopoeder met een snufje kaneel
  • 1 snufje zout

Eventueel

  • 2 el kokosbloesemsuiker

Instructies
 

  • Gebruik een koekenpan met deksel, anders gaat het niet werken. De deksel moet ook wel bij de pan horen, want te groot of te klein werkt ook allemaal niet vrienden. Verhit de olie in de pan en laat de olie echt goed warm worden. Gooi de popcorn erbij en doe gelijk de deksel erop. Draai het vuur naar halfhoog. Schud af en toe met de pan, maar laat de deksel erop. Je gaat door totdat je de mais in de pan niet meer hoort poppen.
  • Nu kun je smaak gaan toevoegen aan je popcorn. Verwarm de Livin' la Vida Choca kruidenmix, de pindakaas, een snufje zout en eventueel de kokosbloesemsuiker in een pannetje op laag vuur, totdat het allemaal goed door elkaar gemengd is.
  • Gooi dan het pindakaas mengsel in je pan met popcorn en schud het goed met de deksel erop, zodat overal wat van de lekkere smaak komt.

Notities

Zelfgemaakte popcorn blijft een stuk minder lang lekker dan popcorn die je in de supermarkt koopt. Eet het dan ook in 1 keer op;-)

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu