Popcorn kruiden: onze 5 favoriete recepten

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Popcorn kruiden

Popcorn kruiden

Zo, dus jij hebt jezelf getrakteerd op een avondje popcorn. Goed nieuws: popcorn zelf maken is simpel! Speel bioscoopje op eigen terrein. Om popcorn te maken heb je alleen maïskorrels nodig om te poppen en vervolgens kun je er de smaak aan geven die je maar wilt met kruiden. Speciale popcorn kruiden heb je niet nodig: jij bent creatief!

Kant-en-klare popcorn VS homemade

Voor de kant-en-klare popcorn uit de supermarkt ben ik niet echt te porren. De zoete is té zoet en de zoute is wat saai, hoewel supermarkten steeds meer hippere soorten gaan verkopen die wél spannender zijn. Enige probleem: als ik een zak kant-en-klare popcorn heb liggen, wordt het veel te makkelijk om de hele dag door te gaan snaaien.

Dan maar zelf maken dus: popcorn is supersnel gemaakt.

Voordat je verder gaat….

Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-bookSmaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Opt-in nieuwsbrief

Basisrecept popcorn

Popcorn kruiden

Zelf popcorn maken is heel simpel! Begin met dit basisrecept en breng 'm daarna op smaak met deze homemade popcorn kruiden (zowel zoet als zout).
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 2 personen

Equipment

  • koekenpan met deksel

Ingrediënten
  

  • 50 gr maïskorrels
  • klein scheutje olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de koekenpan op het vuur zonder olie.
  • Als de pan goed heet is, verwarm je er wat olie in. Als de olie goed heet is, gooi je de maïskorrels erin en doe je de deksel op de pan. Schud goed, zodat de onderste maïskorrels niet aanbranden.
  • Als alle maïskorrels gepopt zijn, zet je het vuur uit. Spray nu eventueel wat olijfolie over je popcorn, strooi de kruiden erover, doe de deksel weer terug op de pan, schud het goed en laat het zo'n 2 minuten staan. Schud dan nog een keer en schep je popcorn in bakjes.
Trefwoord Popcorn, Popcorn kruiden

Als basisrecept gebruik ik 50 gram maïskorrels. Deze bak ik met wat olie op in een koekenpan met de deksel erop. Blijf dit goed schudden: anders branden de korrels aan. Als je het idee hebt dat alle korrels gepopt zijn, zet je het vuur uit. Dan komt het leuke gedeelte: het op smaak brengen.

Popcorn kruiden

Popcorn op smaak brengen is simpel: druppel eerst wat olie op je verse zelfgemaakte popcorn, zodat overal wat zit en de kruiden goed blijven plakken. Het handigste vind ik om een spuitbus met olijfolie te gebruiken; zo heb je weinig olie nodig. Dan strooi je gelijk wat kruiden over de popcorn heen. Echte popcorn kruiden hoef je niet te gebruiken: dit is vaak een mengsel van zout en smaakstoffen. Beter kun je echte kruiden gebruiken, zoals BBQ-kruiden of kerriepoeder. Onze favoriet hier op kantoor: de pizza popcorn.

Als popcorn kruiden gebruiken we de Finger Lickin’ Pizza kruidenmix, welke een subtiele smaak geeft van pizza en de Parmezaanse kruiden het afmaken. Natuurlijk kun je ook zoete popcorn maken; hiervoor gebruik je suiker.

Dit gebruik ik het liefste qua popcorn kruiden. Je maakt altijd eerst het basisrecept en dan roer je de kruiden erdoor met wat olie:

  • Voor de zoete popcorn gebruik je suiker. Je kunt daar bijvoorbeeld nog iets van kaneel of Chai Tea Mix doorheen roeren.
  • Voor hartige popcorn kun je bijna alle hartige kruidenmixen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan chilipoeder of BBQ-kruiden, zoals de Hoer op de Grill.

1 Pizza popcorn (hartig)

Verwarm de koekenpan op het vuur zonder olie.
Als de pan goed heet is, verwarm je er wat olie in. Als de olie goed heet is, gooi je de maïskorrels erin en doe je de deksel op de pan. Schud goed, zodat de onderste maïskorrels niet aanbranden.
Als alle maïskorrels gepopt zijn, zet je het vuur uit. Spray nu eventueel wat olijfolie over je popcorn, strooi de kruiden erover, doe de deksel weer terug op de pan, schud het goed en laat het zo’n 2 minuten staan. Schud dan nog een keer en schep je popcorn in bakjes.

2 Kruidige popcorn (hartig)

Dit is een wat kruidige popcorn met BBQ-kruiden. We hebben het hele recept van deze kruidige popcorn voor je uitgeschreven.

  • 40 gr maïs
  • 1 flinke tl Hoer op de Grill kruiden
  • 1 tl oregano
  • flink handje Parmezaanse kaas geraspt (Parrano)
  • snufje zout
Verwarm de koekenpan op het vuur zonder olie.
Als de pan goed heet is, verwarm je er wat olie in. Als de olie goed heet is, gooi je de maïskorrels erin en doe je de deksel op de pan. Schud goed, zodat de onderste maïskorrels niet aanbranden.
Als alle maïskorrels gepopt zijn, zet je het vuur uit. Spray nu eventueel wat olijfolie over je popcorn, strooi de kruiden erover, doe de deksel weer terug op de pan, schud het goed en laat het zo’n 2 minuten staan. Schud dan nog een keer en schep je popcorn in bakjes.

3 Curry popcorn (hartig)

  • 50 gr popcorn
  • 1 el sesamolie
  • snufje zout
  • 1 el honing
  • 1 el Gele Curry kruidenmix of wat paprikapoeder en knoflookpoeder gemengd

Ook voor deze popcorn geldt weer: maak het basisrecept en zodra alle maïskorrels gepopt zijn, spuit je overal wat olijfolie en gooi je de rest van de ingrediënten erbij en schud je de pan flink, zodat op elk stukje popcorn een lekkere smaak komt.

4 Popcorn met chocolade en pindakaas (zoet)

Deze popcorn met chocolade en pindakaas is een favoriet, maar moet wel gelijk op, anders wordt de popcorn door de pindakaas zacht en dat is nou precies niet wat je wil. Maar het lijkt mij geen probleem om deze lekkere snack meteen op te eten 😉

  • 50 gr maïskorrels
  • 3 grote el pindakaas
  • 1 el Livin’ la Vida Choca kruidenmix van Green Gypsy of cacaopoeder met een snufje kaneel
  • snufje zout
  • evt 2 el (kokosbloesem)suiker

Pop de maïskorrels in een koekenpan met de deksel erop. Ondertussen verwarm je in een pannetje de pindakaas, de Livin’ la Vida Choca kruiden, het zout en de suiker. Als alles goed door elkaar opgenomen is, mix je dit door je popcorn heen, als deze klaar is. Goed schudden, zodat overal wat chocolade pindakaas komt.

5 Vanilla Pumpkin Popcorn (zoet)

Heb jij gelijk associaties met een Pumpkin latte? Gelijk heb je, we gaan je helemaal in dezelfde vibe laten komen met deze simpele Pumpkin popcorn.

  • 50 gr maïskorrels
  • 1 zakje vanillesuiker (als je dit niet hebt gebruik je 3 el poedersuiker)
  • 1 kleine tl Pumpkin Spice kruidenmix van Green Gypsy of een snufje kaneel
  • evt wat olijfolie in een spray (anders gebruik je gewone olijfolie en druppel je het over je popcorn)

Pop de maïs weer in een koekenpan met de deksel erop. Zodra de maïs klaar is, spray je wat van de olijfolie over de popcorn, strooi je de vanillesuiker en de Pumpkin Spice kruidenmix of de kaneel over de popcorn, schud je het en laat je het even een paar minuten staan in de pan met de deksel op de pan.

Popcorn kruiden

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu