Paarse zoete aardappelsoep

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Corine Dekker (see all)

    Zoete aardappelsoep

    Paarse zoete aardappelsoep

    Hier ben ik weer met een lekker soep receptje, namelijk de paarse zoete aardappelsoep. En nee, ik heb geen oranje zoete aardappels gepureerd en daar wat kleurstof bij gekwakt. Ik stond laatst in de supermarkt en kwam de paarse aardappel tegen, leuk kleurtje dacht ik. Daarvan maakte ik zoete aardappelfrietjes uit de oven, maar eerlijk is eerlijk: wij vonden er zo’n bittere smaak aan zitten. Ze smaakten heel anders dan de oranje zoete aardappels. Achteraf ook logisch want de rode paprika smaakt ook heel anders dan de groene bijvoorbeeld. Maar ik had daar nooit over nagedacht. Typisch gevalletje: het idee was leuk, de uitvoering minder.

    Na deze fail wilde ik toch nog een lekker recept proberen met de paarse aardappels. Ik schakelde wat hulplijnen in, namelijk mijn volgers. En ja hoor, jackpot! Die zaten vol met ideeën. Deze paarse zoete aardappelsoep kwam voorbij, en dat was zeker een goede tip. Door de combinatie van de andere groente en de lactosevrije kookroom krijg je een smaakbommetje in je mond. Ik heb er heerlijk een paar dagen van gegeten tijdens de lunch en ik bracht een pannetje langs mijn ouders, waar de soep ook erg gewaardeerd werd.

    Paarse aardappel

    Paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Peru en Bolivia en zijn heel populair in Amerika. De aardappel herken je (zoals de naam al zegt) aan de paarse kleur. Dit is een aardappel ras dat in Nederland helemaal niet zo populair is, in vergelijking met de oranje zoete aardappel bijvoorbeeld. Ze zien er natuurlijk leuk en kleurrijk uit, maar waarom zijn ze paars? En wat zijn de voordelen van deze aardappel? Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium. Dit helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden. Heb jij binnenkort een etentje? Probeer dan eens de paarse aardappel. Grote kans dat je vrienden deze nog niet kennen, kan jij weer lekker indruk maken met jouw culinaire skills.

    Er zijn veel manieren om paarse aardappelen te bereiden, waarvan de meeste hetzelfde zijn als het koken van gewone aardappelen. De meest populaire manieren om deze aardappelen te bereiden, zijn het maken van paarse aardappelpuree of het koken van de aardappelen voordat ze in de oven worden gebakken.

    Voordat je verder gaat….

    Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-bookSmaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
    Opt-in nieuwsbrief

    Recept paarse aardappelsoep:

    Zoete aardappelsoep

    Zoete aardappelsoep

    Deze paarse zoete aardappelsoep kwam voorbij, en dat was zeker een goede tip. Door de combinatie van de andere groente en de lactosevrije kookroom krijg je een smaakbommetje in je mond.
    Voorbereidingstijd 5 minuten
    Bereidingstijd 30 minuten
    Totale tijd 35 minuten
    Gang Diner, Lunch, Soep
    Porties 3 personen

    Equipment

    • Kookpan
    • Staafmixer

    Ingrediënten
      

    • 1 kg zoete paarse aardappels
    • 2 steeltjes bleekselderij
    • 2 geschrapte wortels
    • 2 steeltjes lente-ui
    • 1 kleine prei
    • 1,5 liter groente bouillon
    • 1 tl rode curry kruiden van Green Gypsy
    • flinke snuf zout (optioneel)
    • flinke snuf peper
    • 50 gr plantaardige kookroom + extra voor garnering (Blue band, Oatly cuisine, Alpro)
    • scheutje olijfolie
    • 2 el bieslook

    Instructies
     

    • Schil de zoete aardappels en snij in stukjes. 
    • Was de lente-ui, wortels, bleekselderij en de prei en snij fijn. 
    • Doe een scheutje olie in je kookpan en maak warm. Voeg de lente-ui, bleekselderij, wortels en de prei toe en bak de groenten 5 minuten. 
    • Roer de curry kruiden erdoorheen. 
    • Voeg vervolgens de zoete paarse aardappels en de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat soep ongeveer 20 minuten koken. 
    • Voeg als laatste de plantaardige kookroom en het snufje zout en peper toe. Pureer de soep met een staafmixer. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat water toe. 
    • Snij de bieslook fijn en garneer de soep met de bieslook en de extra kookroom. 
    Trefwoord aardappelsoep, Maaltijdsoep, Prei, Rode curry kruiden, zoete aardappel

    Rode Curry kruiden

    Deze Rode Curry kruidenmix is een blend van 100% pure specerijen voor een curry met een ruggengraat. Met Rode Curry breng je álles op smaak, bijvoorbeeld deze verse springrolls met veggies. Met deze kleurrijke rolls maak je zeker indruk op je volgende feestje! Kan je na dit heerlijke recept geen genoeg krijgen van soep? Dan hebben ik nog een hemels soepje voor je, de pompoensoep met curry. 

    No worries: De Rode Curry kruiden zijn niet pittig. Vind je zelf dat je wel wat pit in je leven kunt gebruiken? Voeg dan wat verse chili, chilipoeder of sambal toe.

    Rode currypasta maken

    Wist je dat de rode currypasta die ze in de supermarkt verkopen boordevol e-stoffen zit en bulkt van het zout? Hartstikke zonde, want zelf rode currypasta maken is echt ongelofelijk makkelijk. 

    Voor 2 personen gebruik je 1 ui of 2 sjalotten, 1 teen knoflook, 2 eetlepels Rode Curry kruiden en 1 chilipeper (wil jij je curry niet te pittig, verwijder dan gerust de zaadjes), die je bij elkaar in een blender gooit, samen met een flinke scheut (olijf)olie.  Daarna blend je het totdat je rode currypasta 1 egale massa is. Bak dan je rode currypasta op in een wokpan op laag tot halfhoog vuur, zo’n minuutje. Gooi er dan wat vlees in als je wilt, (deze stap kan je ook overslaan) en bak het totdat het bijna gaar is.  

    Dan voeg je de groenten toe in dezelfde pan, bijvoorbeeld courgette, paprika, boontjes of kikkererwten. Bak de groenten totdat ze bijna gaar zijn (als je bonen of linzen gebruikt, bak je deze niet mee, anders wordt het een papje). Voeg dan 200 ml kokosmelk toe en laat alles op een laag vuurtje sudderen, totdat het gaar is en de smaken goed zijn ingetrokken.  

    Tip: Lekker om te garneren met wat verse koriander. 

    Winning team:

    Paprika, gember, knoflook, ui, zout, citroengras, komijn en koriander.

    Rode curry kruiden

    Zoete aardappelsoep

    Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
    Menu