Nr 1. vegetarische lasagne met ricotta!

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by JJ van Bakkum (see all)

Vegetarische lasagne met ricotta

Ik zou nu iets kunnen zeggen als “deze vegetarische lasagne met ricotta is echt heel warming. Echt zo’n gezellige pot waar je met z’n allen uit eet en het familiegevoel van krijgt”, maar dat ga ik helemaal niet doen. Deze vegetarische lasagne met ricotta heeft een frisse citroen-ricotta laag, een zelfgemaakte super simpele tomatensaus gekruid met Funky Pasta en zit vol groen door de boerenkool, dus kijk maar even wat je doet.

En weet je wat het allermooiste is? Lasagne is de tweede dag het lekkerste, dus als je met z’n tweeën ervan wilt eten ben je een klein geluks vogeltje, dan heb je de dag erna nog een portie. Ik denk dat deze lasagne met ricotta zo’n 1600 gram groenten bevat, dus daar zit je ook wel lekker mee lijkt me.

vegetarische lasagne met ricotta

Vegetarische lasagne met ricotta

Vegetarische lasagna met ricotta!

Deze vegetarische lasagne met ricotta heeft een frisse citroen-ricotta laag, een zelfgemaakte super simpele tomatensaus gekruid met Funky Pasta en zit vol groen door de boerenkool, dus kijk maar even wat je doet.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Diner
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 ovenschaal

Ingrediënten
  

Ingrediënten voor de lasagne.

  • 200 gr boerenkool
  • 250 gr kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 1 pak verse lasagne bladeren
  • 500 gr cherrytomaten gehalveerd
  • parmezaanse kaas zoveel als je wilt
  • 1 bakje verse basilicum fijngesneden
  • 1 courgette klein gesneden
  • 750 gr ricotta
  • 2 2 citroenen zowel het sap als de rasp

Ingredienten voor de tomatensaus.

  • 2 el grote el Funky Pasta van Green Gypsy Spices
  • 2 uitjes fijngesneden
  • 3 tenen knoflook beetje fijngesneden 
  • 12 middelgrote tomaten in vieren gesneden 

Instructies
 

Begin met de tomatensaus:

  • Gooi de tomaten in een blender, samen met de Funky Pasta en meng het tot het 1 geheel is.
  • Bak dan de uitjes op in een wokpan. Gooi de knoflook erbij als de ui glazig is. Voeg hier de tomatensaus aan toe en laat je tomatensaus zo'n 15-20 minuten op halfhoog vuur tot je de dikte krijgt die je wilt. 

Dan de ricotta lasagne:

  • Verwarm dan de oven voor op 200 graden.
  • Maak dan het ricotta mengsel: mix de ricotta met het citroensap en de rasp daarvan, wat peper en zout en de helft van de basilicum.
  • Je gaat 3 lagen maken, waarvan 2 van lasagne bladeren, dus verdeel daar de ingrediënten overheen: leg een laag lasagne bladeren op de bodem van de ovenschaal. Leg hier een deel van de ricotta, de boerenkool, courgette en de champignons overheen. Schep daar een deel van de tomatensaus overheen en dan weer een laag lasagne bladeren. Leg hier weer een laag ricotta op, boerenkool, champignons en tomatensaus. Eindig dan met een laag van de opengesneden cherrytomaten: leg ze met de opengesneden kant omhoog. Rasp hier Parmezaanse kaas over en zet de ricotta lasagne 25-30 minuten in de oven.
  • Bestrooi dan nog wat verse basilicum over je lasagne voor de gezelligheid.
Trefwoord Funky Pasta, Vegetarische lasagna met ricotta

Funky Pasta kruiden

Funky Pasta kruiden is een licht pittige kruidenmix die alle Italiaanse moekes zich doen afvragen waar ze al die tijd mee bezig waren, want een echte homemade pastasaus vol verse groenten is in no time gemaakt, daar zijn geen jarenlange familie tradities voor nodig. Na je eerste hap wil je gelijk een happy dance doen door alle smaken.

Door de paprika, knoflook, tijm, oregano, ui, zout, chili, komijn, peper en koriander krijg je een smaken combo die je zelf niet even in elkaar flanst. Daarom is de Funky Pasta precies wat je nodig hebt als je na een lange dag geen zin hebt om lang in de keuken te staan maar wel een heerlijke smaak wilt.

Je gebruikt Funky Pasta door pizza- en pastasauzen, in een tomatensalsa, over je eitje. Heb je even geen zin in een vegetarische lasagne met ricotta? Maak dan deze vegetarische rode pastasaus!

En heb je helemaal geen zin in pasta? Geen probleem. Je kan ook heerlijke gevulde puntpaprika’s met fetakaas en linzen, een vegetarische pizza met snelle zelfgemaakte saus, een super snelle paprika spread of juist aubergine torentjes in de oven met deze mix maken.

Vegetarische lasagne met ricotta

Mijn favoriete vullingen voor een lasagne!

Je kan zo veel heerlijke creaties maken door verschillende combinaties voor je lasagne te bedenken. Het stopt niet bij deze vegetarische lasagne met ricotta. Dit zijn mijn favoriete!

  1. De classic natuurlijk: lasagne alla bolognese. Fijn gesneden wortel, bleekselderij, ui en knoflook met rundergehakt, tomatenpuree, verse tomaat en heerlijke kruiden. En natuurlijk de niet te vergeten romige bechamelsaus! Amazing als je het mij vraagt!
  2. Als je even geen zin hebt in pasta dan is deze heerlijke Melanzane alla Parmigiana het perfecte gerecht. In plaats van pasta vellen gebruik je aubergine. De dunne plakken aubergines met tomaat, buffelmozzerella, verse basilicum, parmezaanse kaas en heerlijk gekruid met de Funky Pasta kruidenmix is perfect voor een winterse dag.
  3. Persoonlijk houd ik heel erg van groenten. Een lasagne vind ik de beste manier om de groenten uit je koelkast te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld courgette, prei, pompoen of andere groenten lekker een beetje grillen en dan je lasagne bouwen met tomatensaus en pasta vellen. Als je bijvoorbeeld bloemkool en broccoli hebt liggen kan je hier een lasagne met roomsaus van maken. Heerlijk!

Wat is ricotta eigenlijk?

Ricotta is een heerlijke kaas die in heel veel recepten wordt gebruikt, zeker niet alleen in deze heerlijke vegetarische lasagne met ricotta. Het is een erg luchtige kaas. Anders dan andere kazen heeft ricotta een laag vet-, suiker- en zoutgehalte.

Ook zit het bomvol eiwitten, proteïnen en calcium, dus het is ook nog eens goed voor je. Dit hemelse zuivelproduct is romig, licht, sponsachtig en super vers. Deze zachte kaas heeft een mild en zoutig smaakje.

Ricotta wordt al enorm lang gemaakt in Italië. Ricotta is bedacht om minder te verspillen en zo veel mogelijk producten te halen uit melk. Om kaas te maken voeg je stremsel toe aan verse melk.

Stremsel is een bacterie die er voor zorgt dat in de melk de vaste substantie en het vocht van elkaar gescheiden worden. De naam van die vaste substantie is wrongel, het vocht wat overblijft heet wei.

Normaal gesproken wordt de wei weggegooid, super zonde vonden de Italianen!

Daarom bedachten zij de perfecte oplossing om een heerlijk product te maken van dingen die eigenlijk werden weggegooid: ricotta! In de wei zit een bepaald stofje wat albumine heet. Als je dus de wei opnieuw warm maakt gaat de albumine klonteren en maakt dit opnieuw een wrongel. Als je dat weer uit laat lekken heb je ricotta gemaakt.

De betekenis van ricotta is opnieuw gekookt. De ricotta die nu wordt gemaakt in fabrieken wordt niet meer gemaakt van het overgebleven wei, voor de heerlijke Italiaanse ricotta gebruiken ze nu gewoon verse melk.

Vegetarische lasagne met ricotta

Menu