Wat zijn de beste stamppot kruiden?

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by JJ van Bakkum (see all)

Wat zijn de beste stamppot kruiden?

Stamppot is een typisch Nederlands gerecht. Je hebt zo veel verschillende soorten stamppot. Mijn vader maakt de beste zuurkoolstamppot en die wordt nog beter door de Oudhollandse Opfluffer als stamppot kruiden! Met een klassieke zuurkoolstamppot zonder te veel poespas zit je altijd goed. Heerlijke romige aardappelen, knapperige spekjes en verse zuurkool met een warme jus, wat wil je nog meer op een koude dag?

stamppot kruiden

De beste stamppot kruiden voor zuurkool!

Wil je meer van dit soort recepten? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Groen schaaltje

Papa's zuurkoolstamppot met de lekkerste stamppot kruiden!

Een heerlijk vullende en romige zuurkool met de beste stamppot kruiden ooit!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Diner
Keuken Hollands
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Pan
  • 1 Wokpan
  • 1 stamper

Ingrediënten
  

Stamppot

  • 600 gr aardappelen
  • 50 gr boter
  • 1 pak zuurkool
  • 1 el Oudhollandse Opfluffer van Green Gypsy Spices
  • 1 scheutje melk
  • 1/2 ui gesnipperd

evt

  • (vega) worst, spekjes of vega spekjes
  • jus
  • rucola
  • ingelegde rode ui
  • 1 appel in kwarten gesneden

Instructies
 

  • Schil je aardappelen en kook deze zoals op de verpakking staat aangegeven met een scheutje zout in het water.
  • In een wokpan verwarm je wat olie. Als de olie warm is bak je de ui glazig. Voeg dan de zuurkool, de Oudhollandse Opfluffer en de appel toe in de pan en roer het even door. Voeg dan een klein scheutje water toe, doe de deksel op de pan en 'smoor' je zuurkool, totdat het gaar is. De appel voeg je toe zodat je zuurkool wat zoeter wordt, je kunt ook appelmoes toevoegen.
  • Bak de spekjes of de (vega) worst in wat olie tot ze heerlijk knapperig zijn.
  • Maak eventueel de jus zoals op het zakje staat.
  • Giet de aardappelen af en stamp deze met de boter. Ik houd van een heerlijk romige stampot dus doe er een beetje warme melk bij.
  • Haal de stukjes appel uit je zuurkool. Mix nu de zuurkool door je gestampte aardappelen. Voeg hier eventueel ook de rucola aan toe, maar deze kun je er ook naast eten, voor een bite.
  • Schep de zuurkool op en maak in het midden een kuil voor de jus, sprenkel er wat knapperige spekjes over. Garneer eventueel met de ingelegde rode ui. En genieten maar!

Notities

Ingelegde ui maken is heel makkelijk én het is makkelijk te bewaren. Zo maak je het:
Snijd een ui in ringen. Leg de ui dan in een badje van azijn (bijvoorbeeld witte wijn azijn), een snufje suiker en een snufje zout. Laat dit minimaal een half uurtje staan en je hebt heerlijk ingelegde rode ui, die wat zoet en zachter is. 
Trefwoord aardappelen, Oudhollandse Opfluffer, Stamppot, stamppot kruiden, zuurkool

Oudhollandse Opfluffer

Stamppot kan vaak best flauw smaken. Veel mensen weten gewoon niet wat de beste stamppot kruiden zijn. Wat past nou goed bij elkaar? Hoe weet je nou de goede verhoudingen? Het antwoord daarop is de Oudhollandse Opfluffer kruidenmix. Deze heerlijke hartige kruidenmix heeft hier en daar wat zoete hinten die jouw stamppot DE perfecte smaak geeft. De mix van chili, paprika, ui, knoflook, zeezout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, kardemom, komijn, geelwortel, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel geeft je een zachte spice die je niet wilt missen.

De Oudhollandse Opfluffer kan je natuurlijk als meer dan alleen stamppot kruiden gebruiken. Je kruidt er ook heerlijke soepjes mee. Zoals deze groene aspergesoep met peterselie of een romige champignonsoep. Je kan er snelle salsa nacho’s met cheddar mee maken of krokante aardappelkoekjes maken van puree en kaas. Of juist een perfecte vega quiche met mozzarella en tomaatjes, nasi met een tahinsaus en lekkere gekruide aardappelblokjes uit de oven.

Verschillende soorten stamppot:

Er zijn echt niet normaal veel verschillende stamppotten. Eigenlijk kan je van elke groente wel een stamppot maken, zo gek als je kan bedenken. Nu weet je hoe je de lekkerste zuurkoolstamppot maakt, maar wat is er nog meer?

  1. Boerenkool stampoot is niet alleen lekker maar ook erg gezond. Boerenkool zit bomvol vezels, ijzer, calcium en is rijk aan vitamine A, C en K. Het heeft een stevige, pittige koolsmaak die perfect past bij een rookworst.
  2. Als je van wortels houdt is hutspot echt iets voor jou. Ik vind deze stampot heerlijk als je zin hebt in een iets zoetere stamppot. De wortel en ui geven de hutspot een zoetig smaakje en een prachtige kleur.
  3. Dit is niet je typische stamppot maar hij is wel heerlijk. Rucolastamppot! De rucola geeft de stamppot een pittig, bitter en nootachtig smaakje. Deze bladgroente beschermt je ook nog eens tegen straling en is rijk aan vitamines A en C en is rijk aan B11, ijzer, calcium en mangaan.
  4. Broccoli is één van de gezondste groentes ooit en is ook nog eens heerlijk in een stamppot. Hij is perfect voor een broccoli stamppot met knolselderij. Deze perfect vullende stamppot is ook nog eens vegetarisch. En ook hierbij is de Oudhollandse Opfluffer de perfecte stamppot kruiden!
  5. Natuurlijk kan andijviestamppot niet missen in dit rijtje. Het is een must om te benoemen. Andijvie heeft een frisse smaak. Je kan het rauw of gaar eten, maar je moet de andijvie natuurlijk niet te lang koken dan gaan alle goede stoffen eruit. Andijvie zit vol met vitamine A, C, K en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Hierdoor is het erg goed voor je bloed en botten.
Menu