Alles over chilipepers en wat je erover wilt weten

Alles over chilipepers

chilipepers

Inhoud:

Alles over chilipepers

Het is je vast weleens overkomen, je neemt een hap en dan besef je het: ik ben toch niet zo stoer als ik dacht. De tranen schieten in je ogen, je mond staat in de fik en je weet niet hoe snel je een groot glas koud water naar binnen moet mikken. HELLUP!! Grote kans dat je chilipepers hebt gegeten. In deze blogpost alles over chilipepers, welke soorten er zijn, hoe je ziet hoe heet ze precies zijn en of je verse of gedroogde chilipepers zou moeten hebben.

Nog even over dat glas water: wist je dat een glas water drinken nadat je een (te) hete chilipeper hebt gegeten juist averechts werkt? Je kunt beter een glas melk of vanillevla nemen: melkproducten of iets met suiker zorgen ervoor dat je het als minder pittig ervaart: de capsaïcine en de pijn receptoren worden dan van elkaar gescheiden, water doet dit niet.

Wat zijn chilipepers?

Chilipepers geven elk gerecht wat pit. De chilipeper is eigenlijk een verzamelnaam voor tientallen soorten pepers. Van niet scherp tot aan pepers waarvan je zelfs blaren op je handen krijgt als je ze zonder handschoenen wilt bewerken. De meeste pepers groeien aan een plant en hebben zaadjes aan de binnenkant. Veel chilipepers hebben ook wel iets weg van de paprika, zoals de rode peper en de mandame jeanette. Hoewel jij waarschijnlijk gelijk de rode peper uit de supermarkt voor je ziet, kunnen ze allerlei verschillende vormen en kleuren hebben. Hoe scherp de peper is, ligt eraan hoeveel concentratie capsaïcine in de peper zit, het stofje dat voor de pit zorgt. Dit stofje zit vooral in de zaden en zaadlijsten. Wil je de peper dus milder maken, haal dan de zaadjes eruit tijdens het snijden, of kies gewoon voor een mildere peper. Om in te schatten hoe scherp een peper is, bestaat de Scoville schaal.

Alles over chilipepers

Chilipepers op kleed drogend

Scoville schaal

Wilbur Scoville kwam in 1912 op het briljante idee om een schaal te bedenken voor pepers om te bepalen hoe scherp een chilipeper is. Oorspronkelijk werd dit gedaan met een test waarbij werd gekeken hoeveel water er bij de gemalen peper moest zodat de smaak van de peper niet scherp werd. Tegenwoordig test men hoe scherp de peper is door de concentratie van capsaïcine te meten, wat dus voor de pit zorgt. Hoe meer capsaïcine, hoe scherper de peper en hoe hoger de peper scoort op de schaal van Scoville.

De bekendste peper is misschien wel de paprika, deze is gelijk ook het minst scherp (eigenlijk helemaal niet, zelfs wat zoetig) en heeft dus een score van 0. Een andere veel voorkomende peper is de jalapeño peper en deze scoort tussen de 2.500 en 6.000 punten. De peper die in 2013 door het Guinness book of Records is uitgeroepen tot de heetste peper, is de Carolina Reaper en deze scoort tussen de 1,5 miljoen en 2,2 miljoen punten! De meeste mensen stijgen al op bij het eten van een jalapeño peper, moet je nagaan hoe je erbij loopt als je de Caroline Reaper hebt gegeten. Al raak je alleen al deze peper aan, kan dit gevaarlijk zijn. Kijk vooral ook uit met het wrijven in je ogen na het snijden!

Alles over chilipepers

Chilipepers drogend

Bekende chilipepers

Nederlanders zijn over het algemeen geen hete eters, maar toch zijn er genoeg chilipepers in Nederland te vinden. Het zijn er teveel om op te noemen in dit artikel, daarom hebben we ervoor gekozen om drie bijzondere chilipepers uit te lichten:

De meest bekende is de rode peper, ook wel de Spaanse peper genoemd. Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.

Jalapeño is een peper uit Mexico die tussen de 2.500 en 6.000 punten scoort op de schaal van Scoville. Hij is dus een stuk heter dan de Spaanse peper. Deze hete peper is vernoemd naar de stad Xalapa. Er zijn maar liefst 180 verschillende soorten jalapeño’s, waarvan er 120 actief worden gekweekt. Whaatt??? Het verschil zit ‘m vooral in de scherpte, vorm en de bestendigheid tegen ziektes. De grootste jalapeño’s kunnen maar liefst 15 centimeter lang worden. Jalapeño’s kun je ook frituren of vullen met roomkaas of omhullen met spek.

Madame Jeanette is niet één of andere Franse koningin uit de middeleeuwen, maar het is wel een pittige dame die een belangrijke rol speelt in de Surinaamse keuken. Deze madame zorgt voor veel pit in je eten, want op de schaal van Scoville scoort ze tussen de 100.000 en 350.000. De smaak kun je omschrijven als fruitig en heeft iets weg van mango en ananas. Best bijzonder voor zo’n scherpe peper. Overigens wordt de peper vaak alleen meegekookt en voor het serveren eruit gehaald. Deze peper kun je beter niet zonder handschoenen bewerken.

Alles over chilipepers

Chilipepers drogend op kleed

Spice up your life

Ben je na al deze informatie ook heel nieuwsgierig en houd je van wel van een pitje, maar wil je snel een snufje toe kunnen passen, zonder dat je een hele verse chilipeper moet gebruiken? Wij hebben de Spice it up! kruidenmix speciaal ontwikkeld voor mensen die van pit houden. De kruidenmix is misschien niet zo pittig als de Madame Jeanette, maar het is een prima vervanger voor je pittige marinade, sambal of chilipoeder. Je kunt de kruidenmix ook perfect toevoegen aan een gerecht waar je al een andere kruidenmix voor gebruikt: soms gebruik je ‘m alleen maar om er een snufje meer smaak aan toe te voegen.

Wil je goed wakker worden en verlang je naar een pittig ontbijtje? Dan is het spicebrood een prima uitvinding voor jou! Ben je gek op vis? Dan kun je met Spice it Up! ook je vis pittiger maken. Denk bijvoorbeeld aan de kokos garnalen uit de airfryer of de vis uit de oven met tomaat en verse kruiden.

Ga jij lekker op salades? Probeer dan de Thaise salade met pinda dressing en cashewnoten (vegan) of de boerenkoolsalade.

Winning team:
Paprika, chillies, zeezout, peper, mosterd, uien en knoflook.

 

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu