Inhoud:
Alles over peperkorrels
Houd je wel van een beetje peper in je leven maar ook in je eten, dan lees je hier alles over wat deze heerlijke peperkorrels voor jou kunnen betekenen. Peper kun je aan vrijwel ieder gerecht toevoegen, wat ervoor zorgt dat een lekkere peperkorrel onmisbaar is in jouw keukenpaleisje.
Wat zijn peperkorrels?
Peperkorrels zijn die kleine korreltjes die in een pepermolen verstopt zitten. Je ziet deze pepermolens vaak staan op een tafel in een restaurant; het is een glazen potje waar aan de bovenkant een draaidop zit. Door het potje op z’n kop te houden en de draaidop te draaien komt er vers gemalen peper op je bord terecht. Het is bij restaurants de bedoeling dat je peper naar smaak zelf aan je gerecht toevoegt. Het zinnetje ”Peper en zout naar smaak toevoegen” vind je daarom ook vaak onderaan bij recepten staan, zo ook bij onze heerlijke recepten. Hoeveel peper je op een gerecht doet is dus voor iedereen anders, maar het feit dat je er een beetje peper op wilt is zeker! Dat maakt een goede peper echt een must-have voor in je keukenpaleisje.
Peperplant
Peperkorrels zijn er in verschillende kleuren: zwart, wit, groen en rood. Toch komen ze allemaal van dezelfde Indiase slingerplant: Piper nigrum. En nee!!! Het is geen liaan waar je als Tarzan aan kunt slingeren, maar er is wel een andere overeenkomst: de pepers groeien als een slinger aan de plant. De plant groeit alleen onder tropische omstandigheden en is vooral te vinden in Zuidoost-Azië en Brazilië. De boeren laten de plant niet hoger groeien dan drie meter, maar in het wild kan hij zeker 16 meter hoog worden! Ter vergelijking: dat is even hoog als een 5 verdieping hoge flat. Wanneer de witte bloemetjes van de peperplant veranderen in peperbesjes, kunnen de boeren de pepers plukken. Eerst kleuren de besjes groen, dan geel en later rood. Dit is ook de oorzaak dat de korrels verschillende kleuren kunnen hebben. Ook de smaken kunnen licht verschillen. Dat hangt af van hoe de peper gekweekt wordt.
Zwarte peperkorrels
De zwarte peperkorrels zie je vaak in Nederland. Deze kanjers plukt de boer wanneer de bessen nog onrijp en groen zijn. Na het plukken worden ze gekookt en scheurt het velletje van de bes los waardoor het een zwarte kleur krijgt wanneer de boer de bes laat drogen. De smaak van de zwarte peper kun je omschrijven als pittig en aromatisch. Bekende zwarte pepers zijn de Lampong uit Indonesië, de Sarawak uit Maleisië en de Tellicherry uit India.
Witte peperkorrels
De witte peperkorrels zijn iets aromatischer dan de zwarte scherpere broertje. Wanneer de boer zin heeft om witte pepers te maken, plukt hij de bessen uit de plant wanneer ze een oranje kleur hebben. Ze worden gekweekt in water en wanneer ze gisten, komt de korrel tevoorschijn. Omdat de productie van de witte peper en rode peper wat langer duurt dan de andere twee broertjes, zijn ze een stuk duurder in de supermarkt. Maar nog steeds zijn ze niet ‘peperduur’. Bekende witte pepers zijn de Muntok uit Indonesië en de Penja uit Cameroen.
Groene peperkorrels
Dit groene broertje is wat kruidiger dan de andere 2 broers en wat milder van smaak. Dit komt ook doordat de groene peper anders wordt gekweekt. De boer plukt de onrijpe bes van de plant om het vervolgens te conserveren in bijvoorbeeld azijn of zout water. Heb je weleens gehoord van groene pepersaus? Dikke kans dat je één van deze juweeltjes hebt gegeten.
Rode peperkorrels
Deze jongens zijn niet te verwarren met de Spaanse rode pepers die op een uitgerekte paprika lijken. De rode peperkorrels zijn erg zeldzaam en ze worden ook wel de Pondercherry peper genoemd. Verwar deze rode peperkorrels ook niet met de roze pepers, dit zijn namelijk fake pepers en deze komen niet van de peperplant. De rode pepers plukken ze pas als de bessen volledig rijp zijn en daarna worden deze gedroogd. Door de citrusachtige smaak zijn rode pepers heel erg lekker bij visgerechten.
Malabar tijger peper
De Malabar tijger peper staat ook wel bekend als een echt juweeltje onder de pepers. De Malabar tijger peper heeft een aromatische en fruitige smaak met een warme scherpte. Ergens ver weg in een onbewoond en beschermd natuurgebied in India zijn deze pepers geplukt. De pepers verwerken de boeren met de hand en worden daarna door de zon gedroogd. Daar komt verder dus helemaal geen machine of andere poespas aan te pas. Doordat deze pepers dus dat beetje extra liefde hebben gekregen, zijn ze zo puur en rijk van smaak. Wie kan nou niet een beetje extra liefde in zijn leven gebruiken?
Peper molens voor prinsessen
Ben jij nu ook super benieuwd naar deze Malabar tijger peper vol liefde? Wij hebben ze in een mega tof jasje gestoken, namelijk een toffe pepermolen. Je kunt kiezen uit een stoere stalen molen en in een super hippe koperen molen. Eet je zoveel pepers, waardoor ze binnen no time op zijn, no worries! Je kunt dan lekker de navulverpakking bestellen, super easy.
Deze tijgers zijn lekker bij vlees gerechten, vis, gevogelte, groentes, salades, soepen en zelfs bij desserts. De warme scherpte geeft een extra smaak aan je toetje.