Avocado mayonaise // Recept voor de healthy versie

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Avocado mayonaise maken

Avocado mayonaise maken

Deze vegan mayonaise van avocado is een combi van olijfolie, avocado en kruiden, waardoor je heel snel een alternatief voor je frietsaus hebt waar je je aardappels in kunt dopen, die je als dip voor je zoete aardappel frietjes kunt gebruiken, op je brood kunt smeren, alles. Dit is echt zó lekker en iedereen zou dit een keer moeten proberen. Deze gezonde avocado mayonaise saus is fris, een lekker alternatief voor gewone mayonaise en iets zoals je nog nooit geproefd hebt.

Tenzij je het al een keer gemaakt hebt.

Avocado mayonaise

Ik wilde al heel lang een variant maken op gewone mayonaise. Een flinke lik mayonaise gaat er altijd wel in: zeker de zure Franse versie is favoriet, maar echt gezond is het niet. Als we even blijven nadenken kun je mayonaise maken van alles wat maar romig is. Avocado zoals in dit recept is natuurlijk romig, maar denk ook aan kikkererwten (dan krijg je hummus) of voor mijn BBQ-boek ‘Hét BBQ-boek waar vrouwen wél opgewonden van raken‘ heb ik ook een vegan variant gemaakt op mayonaise: cashew kerrie mayonaise.

Naast dat het weer eens iets anders is dan de gewone witte mayo, ziet deze avocado mayonaise er ook nog eens hip uit in een gezellig bakje én is het veel makkelijker om zelf te maken dan gewone mayonaise.

Genoeg reden dus om die witte versie eens links te laten liggen en voor groen te gaan.

Voordat je verder gaat….

Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-bookSmaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Opt-in nieuwsbrief

Avocado mayonaise maken

Avocado mayonaise maken

Laat jij geen frietje voorbij gaan zonder mayonaise en kan volgens jou ook elk broodje wel een likje van het witte spul gebruiken? Ga dan eens deze avocado mayonaise maken: super makkelijk én het is de healthy versie van z'n grote broer.
%gemiddelde% van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • blender
  • Zin in avocado mayonaise

Ingrediënten
  

  • 1 rijpe avocado
  • 1 tl Hoer op de Grill kruidenmix van Green Gypsy of cayennepeper
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 kleine el citroensap

Instructies
 

  • Gooi de avocado, zonder schil dat begrijp je wel, in een blender samen met de kruiden en de citroensap.
  • Doe er een klein scheutje olie bij en blend het totdat er een gladde massa ontstaat. Als je merkt dat je iets meer olie nodig hebt om het gladder te maken voeg je dit toe terwijl je met de blender in de weer blijft.
  • Blijf net zolang 'blenden' totdat je echt een mayonaise substantie hebt.

Heerlijk met zoete aardappel frietjes! Laten we die nou toevallig vorige week een keer gemaakt hebben voor dit recept.

Hoer op de Grill kruiden

Als zoet, pittig en fris een triootje zouden doen, zou deze Hoer op de Grill kruidenmix eruit komen; wat pittig door de chili, wat zoet door een heel klein vleugje kokosbloesemsuiker en fris door de citroengras. Dit zijn kruiden waar je natuurlijk heel simpel je barbecue vlees in kunt marineren (meng wat van deze kruiden met wat olie en marineer je vlees er een half uurtje in), maar je kunt het ook goed mengen door gehakt voor je hamburger, je kunt het over je (zoete aardappel) frietjes strooien, of een witvisje in een blender doen met deze kruiden samen met een ei en een scheutje sojasaus voor homemade visburgers.

Hoe gezond is het?

Avocado bevat veel vetten én veel calorieën. Dit is minder slecht dan het klinkt: avocado levert je goede vetten, namelijk enkelvoudig onverzadigde vetten.

Enkele voordelen op een rijtje:

Avocado’s zijn goed voor je hart, zitten vol vezels, het kan cholesterol verlagend werken en ze bevatten meer kalium dan bananen. Prima om dus af en toe zo’n groene rakker te eten.

Alles met mate en dat geldt voor de avocado ook: ze blijven natuurlijk veel vetten bevatten.

2 reacties. Reactie plaatsen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu