Boreka’s met spinazie en parmezaanse kaas

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Boreka

Boreka’s met spinazie

Deze boreka’s met spinazie zijn heerlijk als tussendoortje, voor bij de borrel of naast een maaltijd, zoals soep of een salade. Boreka’s zijn bladerdeeg hapjes uit het Midden-Oosten, gevuld met een te lekkere vulling. Deze Boreka’s hebben we gevuld met spinazie en parmezaanse kaas. Je kent het als een recept bladerdeeg en kaas bevat: dat kan niet anders dan lekker zijn!

Man, ik was laatst in Tel Aviv en daar heb je toch lekker eten! Het zal je echt verbazen hoe weinig ingrediënten ze gebruiken en hoe súper lekker en vers alles is. Echt waar, ik denk culinair gezien de lekkerste bestemming waar ik de laatste tijd geweest ben.

Sowieso zie je natuurlijk overal hummus. Maar niet de hummus die je bij ons in de supermarkt ziet, maar echte pure hummus. Super vloeibaar ook en niet door de olijfolie, maar door de goede tahini die ze gebruiken. Detahini smaakt die we hier kennen is soms wat bitter, maar in Tel Aviv is ie gewoon bijna zoet.

Overal gooien ze trouwens een tahinisaus of -dressing overheen. Weet je wat de meest hippe restaurants op de kaart hebben? Groenten. Geen vlees, hooguit een paar gerechtjes, vis ook wel, maar groenten zijn echt het belangrijkste onderdeel van de maaltijd in Tel Aviv.

Het is wel een dure stad: denk zeker aan Amsterdam prijzen. Na een weekendje daar moet je weer flink sparen.

Ook hebben ze er kleine gerechten en hapjes, in plaats van grote borden vol van hetzelfde. Zoals deze boreka’s met spinazie bijvoorbeeld. Je kunt er natuurlijk in doen wat je maar wilt, maar deze combi van spinazie, parmezaanse kaas en Oh My Badass Pie is té lekker! Het voelt bijna als een dessert, zo goed.

Bereiding: 15 minuten
Oventijd:  15 minuten
Benodigdheden: wokpan, vergiet, bakpapier
Portie: 10 boreka’s met spinazie

Ingrediënten boreka’s met spinazie

  • 5 velletjes bladerdeeg
  • 1 el Oh My Badass Pie kruiden van Green Gypsy
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 175 gr verse spinazie
  • klein beetje bloem
  • 1 ei
  • klein handje sesamzaad
  • 40 gr parmezaanse kaas
  • 1 tl kokosolie, olijfolie of boter

Boreka

Bereiding boreka’s met spinazie

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Fruit de ui en de knoflook op laag vuur. Als ze bijna klaar zijn voeg je de spinazie toe en bak je dit net zolang op, totdat het blad helemaal geslonken is. Giet dan de spinazie in de zeef en druk het vocht eruit met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. Je hoeft dit niet heel precies te doen; niet al het vocht hoeft eruit.

Gooi dan de spinazie weer terug in de pan (je hebt het vuur uitgezet) en gooi de  boter of de olie erbij. Voeg dan de kruidenmix en de parmezaanse kaas erbij.

Splits het ei. Bewaar het eiwit voor straks, het eigeel gooi je ook door de spinazie en roer je goed door de de pan.

Leg de velletjes bladerdeeg op een bakpapiertje. Als ze ontdooit zijn (doe dit niet te ver van tevoren want dan worden de velletjes slap) snijd je ze door de helft.

Je gaat de spinazie straks erop leggen, maar omdat dit nog een beetje nat is, maak je eerst wat gaatjes in de bladerdeeg met een vork en strooi je wat bloem op je bladerdeeg op de plek waar je het spinaziemengsel gaat leggen straks. Je prikt dus alleen in de onderkant van je bureka’s gaatjes en strooit daar een klein beetje bloem op. Verdeel dan het spinaziemengsel over alle velletjes bladerdeeg. Vouw de bureka’s dicht en duw ze aan met je vingers. Bestrijk ze dan met het eiwit en strooi daar de sesamzaadjes overheen.

Zet ze 15 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin en knapperig zijn geworden.

Wat doe jij het liefste in bladerdeeg? Laat hier onder de blogpost je reactie achter, daar zijn we heel blij mee, want misschien kunnen we jouw idee wel gebruiken.

Oh My Badass Pie kruiden

Toen we Oh My Badass Pie ontwikkelden, mocht het niet lijken op iets dat al bestond. Er zijn dus heel wat uurtjes testen doorheen gejaagd en heel veel recepten in de prullenbak beland. We hadden iets fris, maar toch ook zoet in ons hoofd. Het is uiteindelijk een mengsel geworden waar we méga trots op zijn: het frisse van de kardemom, het bittere van de sinaasappelrasp, het zoete van de carobe en de anijs en dan nog het warme van kruidnagel. Yay, wat is ie goed gelukt!

We hebben ‘m ontwikkeld met baksels en zoete gerechten in ons achterhoofd, maar hij past ook perfect bij rode biet, spinazie, pompoen, geitenkaas en bij blauwe kaas. Het mooie is dat ie je hartige gerechten een klein zoetje geeft, zonder dat het overheersend is.

Winning team:

Kardemom, carobe, sinaasappel, bijenpollen, steranijs, anijs, piment, koriander, kruidnagel, rozenblad en peper.

Boreka

Boreka

Boreka

1 reactie. Reactie plaatsen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu