Gevulde broodjes empanada stijl

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Inge van der Wurff (see all)

    Gevulde broodjes empanada

    Gevulde Broodjes empanada stijl

    Steef (mijn vriend, je weet wel, hij die altijd probeert weg te duiken als ik ga filmen), komt uit Peru. Hij maakt dus best vaak empanada’s, want die komen uit die regionen. Dat zijn gevulde broodjes waar je in kunt doen wat je maar wilt. In Zuid-Amerika zijn ze natuurlijk gek op vlees, dus zit er vaak gehakt of kip in, maar hier hebben we een vegetarische versie voor je gemaakt.

    Ik zeg we, maar eigenlijk bedoel ik Inge, die dit veel te lekkere recept voor ons gemaakt heeft. Inge aan het woord:

    Ik vind het ideaal om gevulde broodjes in de diepvries te hebben liggen. Als ik vermoeid thuis kom dan is een soepje zo in elkaar gedraaid en met deze broodjes erbij (even opgewarmd in de magnetron of de oven) heb je een gezonde, makkelijke en snelle maaltijd. Hier maakte ik de broodjes met een combi van champignons, spinazie, feta en Skinny Dipping Kruidenmix, maar je kunt de broodjes maken met elke combinatie van gebakken groenten (zorg ervoor dat de groenten droog zijn), kaas en kruidenmix die je maar wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van aubergine, Parmezaanse kaas en Garlic Heaven? Laat je fantasie de vrije loop!

    Bereiding: 30 minuten
    Oventijd: 1 uur rijstijd + 15 minuten oventijd
    Benodigdheden: een oven, een bakpapier, grote kom
    Portie: 10-15 broodjes

    Ingrediënten gevulde broodjes (empanadas)

    • 250 gr (volkoren) bloem
    • ½ zakje gist
    • 1 el + 1 tl suiker
    • 2 el kokosolie
    • 1/4 tl zout
    • 120 ml lauwwarm water
    • 1 ui, gesnipperd
    • 400 gr champignons, in kleine stukjes
    • 100 gr diepvriesspinazie
    • 100 gr feta, in kleine stukjes
    • 2 grote eetlepel Skinny Dipping kruidenmix van Green Gypsy

    Skinny Dipping

    Skinny Dipping is healthy dippen. Het heeft een wat frisse smaak, die iets weg heeft van bouillon, maar dan iets minder ordinair. Je begrijpt me.

    Wij zijn echt helemaal gek van Skinny Dipping: we gooien het over de groenten, door de soep of door de couscous. Gewoon simpel, om er even wat smaak aan te geven als je niet zoveel tijd hebt, Ook een winnaar: Skinny Dipping aan kwark of yoghurt toevoegen en er een snelle dipsaus van maken die dus niet vet is en die perfect is als groentedip.

    Winning team:

    Knoflook, peterselie, koriander, ui, zout, kokosbloesemsuiker, chili, selderij, geelwortel, gember, nootmuskaat, kaneel, mosterd, komijn, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en venkel.

    Bereiding gevulde broodjes 

    Maak als eerste het deeg.

    Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout. Roer de kokosboter en het lauwwarme water door de bloem. Kneed het deeg in 10 minuten tot een glad en soepel deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Zet de kom ongeveer 1 uur op een warme plek, ik zet hem zelf altijd in een oven die ik ongeveer 5 minuten op 50 graden heb voorverwarmd en daarna heb uitgezet. Na het uur zou het deeg verdubbeld in grote moeten zijn.

    Maak terwijl het deeg rijst de vulling:

    Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Voeg de ui toe en bak deze in een paar minuten glazig. Voeg de champignons toe en bak totdat ze goudbruin zijn (ongeveer 5-10 minuten). Voeg de spinazie toe en warm door. Roer tenslotte de feta en Skinny Dipping Kruidenmix erdoor en zet even aan de kant.

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

    Verdeel het deeg in 10-15 gelijke balletjes, ik gebruik hiervoor de weegschaal. Rol alle balletjes uit tot een redelijke dunne cirkel. Schep ongeveer 1 eetlepel beslag op een helft van de deeg cirkel. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling en knijp het randje van de cirkel dicht. Dit kun je met de hand doen of, iets luier, met een vork. Leg het broodje op de bakplaat en herhaal dit met de rest van de deegballetjes.

    Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin.

    Je kunt de Skinny Dipping ook bij dit recept door de yoghurt of kwark heen roeren, zodat je een gezonde dipsaus naast je snacks hebt.

    Lekker als snack, maar ook lekker bij een grote kom soep.

    Heb jij zo’n empanada liever met vlees? Kitchenista maakte deze empanada’s met rundergehakt. 

    Gevulde broodjes

    Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
    Menu