Hummus met pulled chicken met een chocolade smaak

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Hummus met pulled chicken

Hummus met pulled chicken

Een tijd geleden stond er een pulled chicken recept op de blog en die was zó lekker, dat we daar een variant op moesten maken. Deze super smeuïge hummus met pulled chicken is te lekker in een wrap met wat sla. Dan heb je super simpel een voedzame maaltijd die lekker is. Groot voordeel: de pulled chicken is gemaakt met chocolade;-)

We waren vorige week in Tel Aviv en daar kwamen we erachter dat hummus zoveel meer is dan het broodbeleg dat wij hier kennen. Daar werd bijna elke maaltijd óp een bord hummus geserveerd. Of het nou ging om vlees, brood of groenten. Er kwamen gegrilde groenten op, gekarameliseerde uien, ingelegde uien, alles. Het was echt zo lekker!

Bereiding: 3 kwartier
Oventijd:  geen, maar de bodems moeten dus wel een nachtje opstijven in de vriezer en de ‘panna cotta’ moet 2 x een uurtje opstijven
Benodigdheden: ovenschaal, koekenpan, een pan die in de oven kan, keukenmachine
Portie: een grote bak hummus met pulled chicken, genoeg voor 4 personen als je nog wat salade en een wrap erbij gooit

Deze hummus met pulled chicken is wel wat meer werk, maar het is het absoluut waard! Ga maar na; pulled chicken met een chocolade smaak, hmmmmm…..!

Ingrediënten voor de hummus

  • 250 gr gedroogde kikkererwten (dit is het lekkerste, je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken)
  • 225 gr tahini
  • sap van 1 citroen
  • snuf zout
  • 2 teentjes knoflook

Ingrediënten voor de pulled chicken

  • 1 hele kip
  • 2 grote tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 7 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 25 gr amandelen, grof gehakt
  • 4 el Oh By Badass Pie kruiden van Green Gypsy
  • 25 gr sesamzaad
  • 1 rode peper
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 gr pure chocolade (of kookchocolade, nog beter)
  • 3 el citroensap of appelazijn
  • een scheut olijfolie om in te bakken
  • bakje verse koriander
  • eventueel een el honing

Hummus met pulled chicken

Bereiding hummus

Het lekkerste is om gedroogde kikkererwten te gebruiken voor hummus, maar je kunt ook die uit blik gebruiken. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, maak je eerst de kikkererwten klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Vang bij het afgieten van de kikkererwten het vocht op, want dat ga je straks nog gebruiken.

Gooi bijna alle kikkererwten dan in een keukenmachine, samen met het citroensap, de tahini en de knoflook. Zet de keukenmachine minstens 10 minuten aan. Houd iets van de kikkererwten over, die gebruik je straks als garnering. Die keukenmachine zo lang aan geeft herrie en is echt heel vervelend, maar je hummus wordt er straks heel romig van! Voeg soms hele kleine scheutjes kookvocht toe om de hummus iets dunner te maken, maar doe dit niet teveel.

Voeg pas na 10 minuten wat zout toe en eventueel meer citroensap als dat nodig is. Voeg pas daarna meer vocht toe en zet de keukenmachine nog heel even aan, totdat je echt de juiste dikte hebt.

Als je de hummus ruim van tevoren maakt, voeg je pas op het laatste het laatste kookvocht toe, vlak voordat je het serveert.

Bereiding saus

Verwarm de oven op 180 graden.

Halveer de rode paprika’s en haal de pitjes eruit. Gooi de tomaten samen met de paprika’s in de oven in een ovenschaal met het velletje naar boven. Rooster ze in zo’n 20 minuten net zo lang totdat de paprika’s zwart blakeren. De tomaten zullen nog niet zwart zijn, maar dat hoeft ook niet. Laat beiden even afkoelen en trek dan het velletje eraf. Je kunt ze in een goed afgesloten plastic zak laten afkoelen, dan krijg je het velletje er nog makkelijker af. Dit is niet nodig, maar handig.

Rooster de amandelen en het sesamzaad in een droge koekenpan totdat ze mooi goudbruin zijn. Let wel op; het gaat snel te hard.

Doe de ontvelde paprika’s, tomaten, het sesamzaad en de amandelen, 3 tenen knoflook, de chilipeper en de Oh My Badass Pie in een blender en pureer ze tot een gladde massa.

Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de ui. Als de ui glazig wordt, doe je dat wat je net gepureerd hebt erbij en laat je het op middelhoog vuur sudderen. Blijf goed roeren, want het mag niet aanbranden.

Doe dan de kookchocolade en de citroensap of appelazijn erbij met een half kopje warm water, totdat de chocolade is gesmolten. Je kunt er altijd nog wat meer water bij doen als je het te droog vindt worden. Vind je het te bitter? Doe er dan nog een eetlepel honing bij.

Bereiding kip

Laat de oven aanstaan op 180 graden.

Smeer de kip in met zout en peper.

Vul de kip met de rest van de knoflook en braad de kip even aan in een pan met een dikke bodem die in de oven kan.

Als de kip een beetje een bruine kleur krijgt, kun je de pan van het vuur halen.

Giet de saus die je net hebt gemaakt bij de kip in de pan en zet de pan in de oven. Per 500 gram kip moet de pan een half uur in de oven, dus bij een hele kip zal het op ongeveer 1 ½ à 2 uur uitkomen.

Begin met de deksel op de pan zodat de warmte en de smaken mooi in de pan blijven circuleren, maar haal halverwege de baktijd de deksel van de pan af.

Roer om de 10 minuten even in de pan, terwijl je weer wat saus over de kip heen giet. Zo blijft ie lekker sappig en droogt ie niet uit.

Snijd de koriander fijn en roer een deel hiervan door de kip als deze klaar is. Houd nog wat koriander achter.

Giet dan de hummus in een grote kom. Giet hier de pulled chicken overheen en nog wat koriander ter garnering. Lekker om te eten met Libanees brood of pita’s, zo uit de kom zonder bestek:-)

Heb je de hummus met pulled chicken gemaakt? Dat vinden we leuk om te horen! Laat hieronder in de reacties achter hoe je het vond. Jij wilt nu toch ook nooit meer hummus uit de supermarkt?

Oh My Badass Pie kruiden

Oh My Badass Pie is onze laatste aanwinst in de reeks 100% pure kruidenmixen zonder e-stoffen of onzin. We hebben ‘m ontwikkeld met zoete gerechten in ons achterhoofd, maar we zijn erachter dat ie ook fantastisch kan bij hartige gerechten met pompoen, rode biet, spinazie, geitenkaas, blauwe kaas en dus deze hummus met pulled chicken!

Het moest iets worden wat echt nog niet bestond. We wilden dus ver blijven van kaneel, maar juist een fris mengsel ontwikkelen. Het is een combinatie geworden tussen carobe (een soort cacaopoeder, maar dan zoeter) en kardemom, aangevuld met het warme van kruidnagel en piment, het zoete van steranijs, anijs en rozenblad en dan komt er nog wat sinaasappel achteraan.

Ben jij toe aan eens iets anders dan kaneel? Dit gaat echt al je zoete baksels zoals bananenbrood, cakes en koekjes opfluffen!

Kardemom, carobe, sinaasappel, bijenpollen, steranijs, anijs, piment, koriander, kruidnagel, rozenblad en peper.

Maak bijvoorbeeld deze boreka’s met spinazie en parmezaanse kaas mee.

Hummus met pulled chicken

Hummus met pulled chicken

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu