Ontbijtje van gepelde gerst (gort) met fruit

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Ontbijtje van gepelde gerst

Ontbijtje van gepelde gerst

Goed ontbijten is ons met de paplepel ingegoten (snap je ‘m?), maar die boterham met pindakaas is allang niet meer van deze tijd. Hebben jullie weleens een ontbijtje van gepelde gerst gegeten? Dat is dus een soort havermout, maar dan met een iets grovere structuur.

Je kunt gerst in verschillende varianten kopen: je hebt de hele gerstkorrel, maar ook de korrel waarvan het vliesje af is geslepen. Deze noem je dan gort of parelgort en is dus wel gelijk iets minder ‘volkoren’. Je kunt ook een voorgekookte variant kopen in de vorm van ‘vluggort’ en dat zou ik maar doen als ik jou was: gerst of gort laat je de hele nacht weken. Dan kook je het én moet het 3 uur nagaren. Waar een wil is….

Ik zou dus gaan voor de voorgekookte variant die je bijna in elke supermarkt wel kunt scoren.

De topping van dit ontbijtje

In plaats van het rode fruit wat we door de gort zelf heen doen (wat we blenden met de kokosmelk) kun je ook pompoen of rode biet gebruiken. Heb je gelijk weer wat groenten binnen. Tip: rood fruit, pompoen en rode biet zijn ook lekker bij elk ander ontbijt! Gooi ze voortaan bij de yoghurt, havermout of gewoon in je smoothie bowl met banaan en rood fruit . Krijg je ook weer extra vitamine binnen en natuurlijk die zoete touch. Je kan ook nog eens jam maken zonder suiker als topping, ook super makkelijk en lekker voor andere ontbijtjes. Eigenlijk heel vergelijkbaar met het recept hieronder, dus zeker het proberen waard!

Ontbijtje van gepelde gerst:

Ontbijtje van gepelde gerst

Ontbijtje van gepelde gerst met fruit

Na dit ontbijtje van gepelde gerst met fruit wil je nooit meer anders!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Ontbijt
Porties 1 persoon

Equipment

  • een blender
  • 2 kleine pannen

Ingrediënten
  

  • 50 gr gepelde gerst
  • 250 gr diepvriesfruit
  • 1 tl Stoofpeertjes Mix van Green Gypsy
  • 125 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Meng de helft van het diepvriesfruit met de kokosmelk en de Stoofpeertjes Mix in een blender en blend het tot 1 geheel. Gooi het in een pan en voeg de gepelde gerst toe. Breng het aan de kook, zet het vuur dan zacht en laat het zo’n 15 minuten rustig garen. Als de toko te droog wordt voeg je nog wat kokosmelk toe en vergeet niet af en toe te roeren.
  • In een ander pannetje dump je de rest van het fruit, samen met 3 el water. Zet het vuur heel laag en laat het fruit kapot koken tot een saus. Zet het vuur op tijd uit, want je wilt het nog een beetje waterig hebben. Hanteer de stelling: hoe meer saus, hoe beter.
  • Top af met hennepzaad, bijenpollen, chiazaad, verse vijgen, gehakte noten, kokosrasp of wat granola.
Trefwoord Fruit, gerst, Ontbijt, Ontbijtrecept

Stoofpeertjes Mix

Voor iedereen die graag vasthoudt aan tradities: Stoofpeertjes Mix hoef je echt niet alleen rond de kerst te gebruiken. Gebruik de kruidenmix in plaats van kaneel waar en wanneer je maar wilt. Gooi bijvoorbeeld wat door je bananenbrood, je cakes, je taartbodem of maak er de lekkerste granola mee.

Stoofpeertjes Mix geeft een nog zoetere smaak dan kaneel aan je baksels. Dat komt door de zoethout, sandelhout en de steranijs, wat de kruidenmix echt een specifieke smaak geeft.

Zoals alles wat we in ons assortiment hebben, is ook de Stoofpeertjes Mix 100% puur, zonder e-stoffen of troep waar je geen reet aan hebt. Alleen kruiden, that’s all.

Winning team:

Koriander, sandelhout, steranijs, zoethout, gember, piment, kaneel, karwij, kokosbloesemsuiker, kruidnagel.

Ontbijtje van gepelde gerst

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu