Inhoud:
De beste ei kruiden
Naar mijn idee zijn eieren echt een top ingrediënt. Ik bedoel, wat kan je er niet mee? Je kunt ze gebruiken als hoofdingrediënt en dan heb ik het over een omeletje bijvoorbeeld. Of als een ingrediënt dat je nog moet toevoegen, zoals cake. Ook kan je denken aan zoet en hartig, dit ingrediënt past overal bij. Zelf hou ik altijd wel van een snel omelet en daarom geef ik jou de beste tips voor mijn meest favoriete ei kruiden.
Alles op een (r)eitje
Omdat ik zelf van overzicht houd, hier nog even alles op een rijtje. Om je omelet of gekookte eitje nog lekkerder te maken, heb je echt wel meer dan alleen zout nodig. Al jouw maaltijden verdienen dat beetje extra. Kruiden zijn voor mij zelf mega belangrijk bij het koken, ook al gaat het om een simpel gekookt eitje in de ochtend. Gelukkig is er genoeg keuze voor ei kruiden:
- Finger Lickin Pizza, van Green Gypsy
- Mijn favoriet: Skinny Dipping, van Green Gypsy
- Bieslook
- Basilicum
- Dragon
- Rozemarijn
- Tijm
- Peterselie
- Paprikapoeder
- Last but not least: peper en zout natuurlijk
Finger Lickin Pizza
Dol op de Mediterrane keuken? Dan is onze Finger Lickin Pizza jouw beste vriend! Met maar één theelepel uit dit potje lijkt het net alsof je in een gondelbootje in Venetië zit. Deze mix kan over je pizza, door de pastasaus, over een bruschetta, bij bladerdeeg hapjes én ook over een eitje! Wil je deze mix als ei kruiden gebruiken? Strooi dan wat over je gekookte eitje of bak het mee in je omelet.
Ingrediënten: geelwortel, paprika, gember, knoflook, nootmuskaat, peterselie, chili, komijn, peper, selderij, majoraan, tijm, ui, oregano, rozemarijn, basilicum en zout.
Andere verrukkelijke gerechten met deze kruidenmix:
- Salsa dip voor bij nachos
- Bladerdeeg twisters met kaas en parmaham (mijn favoriet uit dit rijtje)
- Zelfgemaakte pizza bolognese
- Risotto met extra veel groenten
Mijn favo ei kruiden: Skinny Dipping
Als je opzoek bent naar DE perfecte ei kruiden, staat Skinny Dipping voor jou klaar. Mijn beste vriend is een echte opfluffer voor vele gerechten. Dit potje is namelijk heerlijk bij groenten, om een dipsaus mee te maken, wokken, als bouillon in een soepje, een hartige taart én eieren. Strooi ook hier weer over je eitje, of gebruik het zoals je bij zout zou doen. Deze Skinny Dipping geeft je een lichte bouillon smaak aan je eitje en dat geeft zoveel meer dan alleen peper en zout. Hij is een beetje pittig, maar zeker niet té. Begrijp je nu dat dit mijn favoriet is?
Ingrediënten: knoflook, peterselie, koriander, ui, zout, kokosbloesemsuiker, chili, selderij, geelwortel, gember, nootmuskaat, kaneel, mosterd, komijn, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en venkel.
Naast de lekkerste ei kruiden, kan dit potje bij nog meer:
- Gevulde broodjes empanada stijl
- Vegetarische shoarma bowl
- Zelf dipsaus maken met kwark
- Broccolisoep zonder room met zoete aardappel
- Quessedilla’s met een crème fraîche dipsaus
Equipment
- Pan het liefst met een dikke bodem
- kommetje
- vork
Ingrediënten
- 3 eieren
- 1 klontje boter
- 50 ml room (optioneel)
- 1 tl Skinny Dipping van Green Gypsy
Instructies
- Kluts alle 3 de eieren in een kommetje met een vork.
- Meng de room erdoorheen, als je houdt van een wat romiger en zachtere smaak.
- Voeg de kruidenmix Skinny Dipping toe in het kommetje en blijf goed klutsen.
- Verwarm de pan met een klontje boter/olie en voeg dan het eimengsel toe. Zorg ervoor dat de omelet goed verdeeld is over de hele pan.
- Leg een beetje druk op de omelet door erop te duwen met je spatel.
- Zodra de buitenkant mooi goudbruin is en aan de binnenzijde lekker zacht, dan is de omelet gaar en kan je hem dubbelvouwen. Haal hem dan van het vuur en enjoy!
Tips voor het bakken
Een perfect omeletje bakken is niet onmogelijk. Sterker nog, het is vrij simpel. Als je het recept hierboven volgt zit je eigenlijk al goed. Binnen 15 minuten heb jij al een heerlijk omeletje voor je neus liggen en kan je er lekker van genieten. En omdat ik een meester ben in omeletjes bakken (al zeg ik het zelf), wil ik jou nog de laatste tips geven.
- Om een omelet te kunnen maken heb je een pan nodig. Maar wist je dat hij eigelijk het lekkerst wordt, als hij gemaakt is in een pan met een dikke bodem? Kijk daarom ook goed achterin je keukenkast of la.
- Nog een manier voor de perfecte omelet, is goed letten op je kluts techniek. Klutsen is zeker geen hoge wiskunde, zolang je het maar niet snel afraffelt omdat je zo’n honger hebt en niet kan wachten tot je eitje klaar is. Neem de tijd om het eimengsel dus echt goed te klutsen. Kluts goed genoeg zodat het eiwit en eigeel goed gemengd zijn.
- Naast alleen zout en peper, breng je je omelet pas op een koninklijk level als je er meer aan toevoegt. Een voorbeeld daarvan is onze kruidenmix Skinny Dipping. De naam zegt het al zelf. Het is een mix van verschillende lekkere kruiden die zoveel meer smaak toevoegt aan je gebakken eitje. Ook kan je naast deze mix natuurlijk zelf nog andere kruiden toevoegen, zoals verse bieslook of peterselie. Zolang jij het maar lekker vindt!
- Daarnaast kan je je omelet nog lekkerder maken met andere ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld tomaatjes of kaas toe. Leef je zelf uit!
- Vlak voor je omeletje gaar is, kan je hem van het vuur halen. Dit zodat hij verder gaart in de warmte van de pan, net zoals bij roereieren bijvoorbeeld.
- Last but not least: vergeet niet de lekkerste ei kruiden uit te kiezen 😉
Welke olie moet ik gebruiken?
Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray.
Mijn favoriet is de boter en de kokosolie. De eerste omdat ik überhaupt weg ben van boter en kokosolie omdat het een ietwat ‘gezondere’ manier is om een eitje mee te bakken. Op zichzelf is kokosolie niet één van de gezondste opties, doordat het vol zit met verzadigde vetten. Dus het best kan je er niet te veel van hebben. Maar voor een gebakken ei of omelet is kokosolie wel ideaal. Die vetten zijn namelijk bestendig tegen hitte en dat is belangrijk bij het bakken van een ei.
Aantal eieren per week
Hoewel eieren tot de schijf van vijf behoren, kun je ze niet onbeperkt eten. Ze bevatten vetten, eiwitten, ijzer, vitamine A, B2 en B12. Eet ze alleen niet te vaak, want eigeel bevat cholesterol en verzadigd vet. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat het cholesterol in je bloed verhoogt. Dit is weer slecht voor je hart en bloedvaten. Daarom wordt er dus aangeraden om niet meer dan 2/3 eieren per week te eten.
Welke eieren moet ik kiezen?
Wat ons betreft, is het belangrijk om te letten op het ”Beter Leven” keurmerk, waarop drie eieren staan voor de beste levensomstandigheden van de kippen. Je vindt deze sterren op de verpakking van de eieren.
- Biologische eieren
- Rondeeleieren, Albert Heijn
- Vrije-uitloopeieren, PLUS
- Kipster, Lidl
Je kan bio eieren ook herkennen aan het EKO-keurmerk (Europees biologisch keurmerk), oftewel een soort groen blaadje. Deze kippen krijgen genoeg vrije ruimte en een uitloop naar buiten.
Nog meer recepten met ei?
Of je bent na het lezen van deze blog over ei kruiden wel helemaal klaar met eieren, of je bent er juist door geïnspireerd. Als voor jou het laatste geldt, heb ik hier nog een paar heerlijke recepten voor je, die je echt moet proberen!