Inhoud:
De beste stamppot andijvie kruiden
We kennen hem allemaal wel: stamppot andijvie. Of je nou gek bent op de Hollandse keuken, of zelf Hollands bent en écht Hollands opgevoed bent. Een samenstelling van kruimige aardappelen, andijvie en meestal ook knapperige spekjes. Een echt oer-Hollands gerecht dat ik zelf het liefst eet bij mijn oma. Het gerecht is makkelijker te maken dan je denkt. Maar hoe doe je stamppot andijvie kruiden? Deze dish kan zeker nog een boost krijgen, door de vlakke smaak van de andijvie en de aardappelen.
Geen paniek, want ik deel jou al mijn kennis.
Stamppot andijvie kruiden doe je zo:
- Mijn favoriet en daarom ook nummer 1: Oudhollandse Opluffer, van Green Gypsy
- Royal Veggies, van Green Gypsy (ook deze kruiden zijn lekker hierbij)
- Peterselie
- Bieslook
- Nootmuskaat
- Provinciaalse kruiden
- Mosterd(zaad)
De Oudhollandse Opfluffer
Vind jij ook dat de Nederlandse pot soms ook wel een boost zou kunnen krijgen? Door de Oudhollandse Opfluffer van Green Gypsy, verander jij al je Hollandse gerechten, in een echt meesterwerk zonder veel moeite te hoeven doen. Deze topper van een kruidenmix gaat lekker bij echt alle Hollandse gerechten. Denk aan hutspot, gekookte aardappelen, sappige gehaktballen, door een jus en zelfs vleesvervangers. En daarom zijn dit de lekkerste en vooral mijn favoriete stamppot andijvie kruiden.
Hoe je met deze kruidenmix een spektakel van je gerecht maakt? Simpel! Ik zal het je uitleggen. Maak je stamppot? Gooi dan een paar theelepels van deze goddelijke kruiden door de pan en roer alles goed door elkaar. Maak je gehaktballen klaar voor het avondeten? Strooi de mix dan eroverheen en that’s it! Een schouderklopje voor de kok.
Ingrediënten: chili, paprika, ui, knoflook, zeezout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, kardemom, komijn, geelwortel, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
Benieuwd naar heerlijke gerechten met deze toffe kruidenmix? Check dan eens deze gerechten.
Voordat je verder gaat….
Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-book ‘Smaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Stamppot andijvie kruiden met vega spekjes:
Ingrediënten
- 1,2 kg aardappelen
- 500 gr andijvie fijngesneden
- 250 gr vegetarische spekreepjes gerookte
- 2/3 tl Oudhollandse Opfluffer van Green Gypsy
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze daarna in kleine stukken.
- Breng de aardappelen aan de kook met een klein beetje zout in de pan.
- Bak ondertussen de spekjes in een pan met wat olie, totdat ze lekker knapperig worden.
- Stamp dan de aardappelen tot een puree en schep dan de andijvie erdoorheen.
- Om de stamppot een boost te geven voor de smaak, voeg je de Oudhollandse Opfluffer toe. Vergeet niet de kruidenmix goed door te roeren.
- Gooi dan de spekjes door de pan, weer even roeren en de borden kunnen gevuld worden!
Extra tips voor de chefs
Tip 1:
Wil je weten of de aardappelen gaar zijn? Gebruik een mes om in een aardappel te prikken. Prikt hij er makkelijk in? Hoera! Dat betekent dat je aardappelen gaar genoeg zijn om veranderd te worden in puree.
Tip 2:
Zorg ervoor dat je de aardappelen niet te lang laat koken. Dan worden ze snel waterig door het vocht dat erin trekt en dat willen we het liefst voorkomen.
Tip 3:
Om nog meer smaak te geven aan je stamppot andijvie kan je deze drie dingen gebruiken: melk, boter en spekvet. Bij het prakken voeg je dan 100 ml gekookte melk, 100 gr roomboter en opgevangen spekvet toe. Prak dit dus samen met de aardappelen en de andijvie. Een zakje jus kan natuurlijk ook geen kwaad!
Hoe lang kun je de stamppot bewaren?
Ben je iets te enthousiast geweest en heb je per ongeluk te veel stamppot gemaakt? We herkennen het allemaal. In mijn huishouden komt het helaas vaker voor dan we zouden willen. Daarom hebben wij soms een zogenaamde ”kliekjes avond”. Een avond waarop we alle kliekjes in de koelkast opeten, oftewel ”rommeltafel.” Gelukkig kan je een stamppot drie dagen lang bewaren. De beste plek om dit te doen is achterin de koelkast. Wil je hem nog langer bewaren? Tot zo’n twee maanden kan een stamppot goed blijven in de vriezer. Het liefst natuurlijk niet. Zelfgemaakte stamppot is vers uit de pot het allerlekkerst.
Wist je dat…
-
Stamppot ook gegeten wordt in Vlaanderen?
Hier wordt het vaak ”stoemp” genoemd.
-
Vroeger pastinaak het hoofdingrediënt was in plaats van aardappel?
In de 19e eeuw werd pastinaak vervangen door de aardappel dankzij de Spanjaarden die hem meenamen naar Nederland.
-
Kruimige aardappelen de beste soort zijn voor het maken van stamppot?
Ze vallen namelijk zelf al snel uit elkaar. Perfect dus, als je van plan bent ze te gaan stampen/prakken. Deze aardappelen worden ook wel ”afkokers” genoemd.
-
Stamppot het meest gegeten wordt in Friesland, Drenthe en Groningen?
In deze delen van Nederland worden mega veel aardappelen én wintergroenten geteeld. Dit is waarom het iconische gerecht waarschijnlijk hier het meest gegeten wordt.
-
Hete bliksem verschillende namen heeft?
Je kent hem vast wel: hete bliksem. Stamppot met appel, nog een oer-Hollands gerecht. In Oost-Nederland wordt deze stamppot ”Hemel en aarde” genoemd. Dit komt overeen met de Duisters: ”Himmel und erde”. In Noord-Nederland kennen ze hete bliksem ook wel als ”stamppot zoete appeltjes” of ”pronkjewail”.
Gek op Oudhollandse gerechten?
Kan jij ook maar geen genoeg krijgen van de Hollandse pot? Ik ook niet! Check dan de onderstaande recepten die je ooit uitgeprobeerd moet hebben!