Wat vind ik de lekkerste kruiden?

Inhoud:

Wat vind ik de lekkerste kruiden?

Vragen wat iemand de lekkerste kruiden vindt, is oneindig oneerlijk als je zo chaotisch bent als ik. De ene week ben ik in de quiche modus, waarbij ik zweer voortaan alleen nog maar quiches te bouwen omdat ze zo makkelijk klaar zijn. Een week later eet ik overal zoete aardappelfriet bij. Nu zit ik in de fase waarin Sol, mijn zoontje, mee gaat eten met ons. Dus mag alles niet te pittig zijn.

De lekkerste kruiden

Een maand geleden was ik nog in de gloria omdat hij alles mee at, als het maar gepureerd was. Helaas begint hij nu ineens een eigen mening te krijgen. En dat is wennen. Als je vorige maand nog iets vol enthousiasme aanbood, had je grote kans dat het goed ontvangen werd. Nu echter, ontwikkelt hij een eigen smaak en worden sommige groentes (nu al!) met argwaan bekeken. Mede in een poging om de groenten te pimpen, zijn dit op het moment mijn lekkerste kruiden:

Lekkerste kruiden #1: Garlic Heaven

Als je ons al een tijdje volgt, denk je misschien dat ik een saaie keuze maak, maar ik kan er niks aan doen. Elke keer weer als ik minder tijd heb, altijd dus bijna, grijp ik er toch weer naar omdat het zo makkelijk is en je maaltijden gewoon net dat beetje extra geeft. De Garlic Heaven is mijn partner in crime op drukke dagen. Dan trek ik een zak kant-en-klare ovengroenten uit de supermarkt en kook ik er snel wat rijst bij. Voor het mooie wat feta erover, alles wordt namelijk lekker met feta, en klaar ben ik!

De ingrediënten van Garlic Heaven passen overal bij en Sol smikkelt het op z’n gemak weg, dus ik ben de laatste die moeilijk doet hierover. Ik maak er bijvoorbeeld flammkuchen mee met paddestoelen en vega bacon (maar je kunt natuurlijk altijd echte bacon gebruiken), super snelle noedels met tofu en cashewnoten of bijvoorbeeld tomatentaart met pesto en feta. En deze laatste is zó lekker, dat ie hier in het standaard repertoire staat en regelmatig uit de keuken komt rollen.

Ingrediënten Garlic Heaven:

Knoflook, tijm, oregano en zeezout.

Mijn favoriete kruiden

Lekkerste kruiden #2: Finger Lickin’ Pizza

Het is echt niet zo dat ik wild ben van pizza’s hoor. Misschien toch wel, maar ik eet het niet meer dan 1 x per week. Perfect gerold deeg, wat groenten en salami hier en daar en een royale laag kaas kunnen mij wel bekoren. Lekker voor het lijntje is het niet. Toch grijp ik vaak naar de Finger Lickin’ Pizza, want hij past zo makkelijk bij alles. Je zou kunnen zeggen dat ie geen ruggengraat heeft.

Als ik een ovenschotel heb vol groenten, gooi ik daar wat olijfolie bij en deze kruidenmix. Als het klaar is wat olijven er misschien nog bij, abrikozen, feta. Ik roep maar iets geks. In een wrap rollen en gaan met die banaan. Soms smeer ik dan ook nog wat hummus op de wrap om het wat smeuïger te maken en dan kun je met 5 minuten werk alweer smullen van een goede maaltijd!

Ik gebruik deze kruidenmix ook als ik bijvoorbeeld kip in de oven doe. Ik vind het soms lekker om er dan nog wat tomaten omheen te leggen. Hier kun je trouwens ook prima tomaten uit blik voor gebruiken, wordt het nog sappiger. Je kunt er dan zelfs nog wat kaas overheen doen en natuurlijk flink strooien met deze kruiden. Wat rijst erbij koken en klaar ben je. Ik heb trouwens ook een stuk geschreven over rijst kruiden: hierin leg ik uit dat ik vaak bijvoorbeeld tuinbonen door de rijst gooi, om zo gelijk meer groenten binnen te krijgen.

Met deze kruidenmix maak ik bijvoorbeeld Italiaanse kip uit de oven met mozzarella, een pizza ovenschotel zonder koolhydraten, of risotto met gerookte kip en cherrytomaten. Ok, of snelle pita pizza’s met feta.

Ingrediënten:

Geelwortel, paprika, gember, knoflook, nootmuskaat, peterselie, chili, komijn, peper, selderij, majoraan, tijm, ui, oregano, rozemarijn, basilicum en zout.

Lekkerste kruiden # 3: Gele Curry kruiden

Deze klinkt heel ingewikkeld en misschien krijg je er zelfs het idee bij dat ik de beste curry’s ooit bouw, maar daar moet je toch echt voor bij mijn moeder zijn. Als je haar aan het werk ziet, moet er echt een snufje van dit en een milligram dat bij. Dat is mij veel te ingewikkeld, ik ben meer van grote stappen, snel thuis. Zoals je wellicht al door had;-)

Natuurlijk rolt er af en toe een goede curry uit m’n keuken, maar echt niet altijd. Ik heb een stukje geschreven over curry kruiden, want dat klinkt moeilijker dan dat het is. Vaak gooi ik een ui, knoflook, deze Gele Curry kruidenmix en een stengel citroengras in een blender, met wat milde olijfolie. De pasta die je dan produceert, noemt men interessant een boemboe. Die boemboe is niks meer dan een kruidenpasta die je op kunt bakken in een wokpan. Voeg hier groenten en kokosmelk en eventueel vlees of vis aan toe en je hebt zojuist de curry van je leven gemaakt.

Ok, even terug naar die kruiden. Ik maak dus zelden een curry. Meestal maak ik bijvoorbeeld een groente omelet, waar ik even snel deze kruidenmix bij gooi. Of ik maak er makkelijke pompoensoep mee. Of een snelle linzensalade met rode biet (ik beloof dat ik hierna nooit meer het woord ‘snel’ zal gebruiken) of quesadilla’s boordevol groenten.

Ingrediënten:

Geelwortel, gember, knoflook, ui, citroengras, komijn, venkel, koriander, nootmuskaat, kaneel, mosterd, chili, peper, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en zeezout.

Gele Curry kruiden

Lekkerste losse kruiden gedroogd

Geef jij niet graag de regie uit handen en gebruik je liever losse kruiden? Dit zijn mijn favoriete losse kruiden:

 • Kaneel. Wist je dat kaneel ook lekker is in hartige maaltijden, bijvoorbeeld bij kip of door je rijst?
 • Chilipoeder. Gewoon om een maaltijd even iets meer pit te geven als dat op het laatste moment nodig is.
 • Kardemom. Vooral als ik rijst kook, vind ik het lekker om er kardemom peulen bij te gooien, omdat je rijst dan lekker fris wordt.
 • Kurkuma. Lekker bij groenten en kip, maar heeft wel altijd meer smaakmakers nodig, want alleen kurkuma wordt wat aards-achtig.
 • Oregano. Past perfect bij kip en groenten en brengt, met wat fantasie, Italië bij je in de keuken.

Favoriete verse kruiden

Ga jij voor vers? Dan zijn dit de lekkerste kruiden:

 • Citroengras. Heerlijk bij curry, maar ook met stoofpotjes bijvoorbeeld weet citroengras wel raad. Je kunt de stengels ook in de vriezer bewaren, waardoor je ze eruit kunt halen op het moment dat je het nodig hebt.
 • Chilipepers. Als je chili aan het begin van de maaltijd meebakt, zorgt dit voor een pitje. Haal alleen wel de pitjes eruit als je daar niet zo goed tegen kunt. Ook chilipepers kun je in de vriezer bewaren.
 • Laos. Ook deze bewaar je in de vriezer. Iets minder bekend, maar laos heeft iets weg van verse gember, maar warmer. Als we het er toch over hebben….
 • Verse gember. Niet alleen voor je thee, maar ook lekker in een curry of om door je rijst te gooien bij het koken. Ook lekker: rasp de gember en meng het door je groenten.
 • Verse munt. Ook door je thee of een frisse salade.
 • Verse bieslook. Goed door groenten, bij kip, vis, door kruidenboter of door een salade. Ook lekker om te mengen met olijfolie, de Gele Curry kruidenmix en wat citroen- of sinaasappelsap en als saladedressing te gebruiken!

Favoriete maaltijden voor kids

Sol moeten we ook blij houden. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te koken, maar als het niet uitkomt wring ik mezelf niet in allerlei bochten. Een potje is dan zo geregeld. Hij houdt alleen echt van eten, dus ik moet dan wel 2 potjes meenemen… Zeker als we op pad gaan heb ik geleerd gewoon wat potjes mee te nemen, want in het begin ging ik dan nog zelf in de keuken iets fabriceren en in Tupperware bakjes doen. Eindresultaat was dat ik me een ontzettende moeke voelde omdat ik bakjes aan het vullen was, m’n tas vooral onder het eten zat en er weinig overbleef voor Sol.

Als ik zelf kook, gooi ik vaak groenten in de oven. Vaak in combinatie met (zoete) aardappel of pastinaak. Ik kan me voorstellen dat pastinaak niet echt bovenaan je lijstje paradeert als je door de supermarkt loopt, maar pastinaak is voedzaam, goedkoop en veel kinderen vinden het gewoon lekker.

Ik gooi alles bij elkaar in de oven, vaak met de Finger Lickin’ Pizza of de Garlic Heaven. Alles gaar bakken en dan pureren. Ik heb een hakmachine, die is niet duur en werkt handmatig, maar als je die kort loslaat op je eten, blijft er nog wat structuur over, maar is het wel een stuk kleiner. Hoef je niet zo lang te prakken.

Favoriet hier is zoete aardappel, paprika, broccoli en Garlic Heaven of Finger Lickin’ Pizza, maar ook een eitje erbij is lekker (gekookt of gebakken). Of ik maak vegetarische pastasaus met pasta. Valt ook érg goed in de smaak. Ik doe er wel vaak meer groenten bij, zoals broccoli, courgette of spinazie. Ook maak ik lasagne, maar dan laat ik een kwart ervan over zonder kaas. Kaas is nog te vet en te zout voor kinderen van 1 jaar.

Kortom: dit zijn de lekkerste kruiden

 • Garlic Heaven
 • Finger Lickin’ Pizza
 • Gere Curry
 • Kaneel
 • Chilipoeder
 • Kardemom
 • Kurkuma
 • Oregano
 • Citroengras
 • Chilipepers
 • Laos
 • Verse gember
 • Verse munt
 • Verse bieslook

 

 

 

Categorieën

Menu