Inhoud:
Gedroogde kruiden VS verse kruiden
Als een recept zegt: verse basilicum, bedoelen ze dat dan ook? Of kun je net zo goed het potje gedroogde basilicum gebruiken dat je toch nog hebt staan? Is het wel zo handig om elke keer verse kruiden te kopen, als je weet dat ze na een week verdroogd in je koelkast liggen? Of ontkom je daar niet aan? Kortom: gedroogde kruiden VS verse kruiden: waar doe je goed aan?
Yes, we hebben het allemaal: zo’n keukenkastje dat uitpuilt van de potjes. Potjes die je wel hebt gebruikt, maar bent vergeten. Of potjes die je eenmalig hebt gekocht omdat dit in een recept stond aangegeven, maar waar je vervolgens nooit meer iets mee gedaan hebt. Een oplossing: vers kopen, die maak je tenminste op. Maar dan haal je dus zo’n plantje bij de supermarkt en, hoe is het, die is dan binnen 3 dagen naar de getver, terwijl die er in de winkel nog zo florisant bij had gestaan. Dus, wat is nou beter? Een eerlijke wedstrijd; gedroogde kruiden VS verse kruiden.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een simpel antwoord is er niet. Van sommige kruiden en specerijen blijven de smaken perfect bewaard, ook als ze gedroogd worden. Bij anderen is dit juist heel fragiel en vervaagt de smaak vrij snel bij het drogen of koken. Ook verschilt de structuur tussen verse en gedroogde kruiden natuurlijk.
Wanneer gebruik je verse kruiden
Als je een kruidentuintje hebt is het natuurlijk heel makkelijk om een paar blaadjes te pakken om je gerecht mee op te leuken, maar als je die niet hebt en zo’n € 2 moet neerleggen voor een plantje, doe je dit niet zomaar bij elk gerecht als het niet nodig is.
Over het algemeen kun je zeggen dat wanneer je kruiden ter garnering wilt gebruiken, je altijd verse kruiden gebruikt. Als je gedroogde kruiden en specerijen namelijk niet meekookt, kunnen ze hard blijven. Ook hebben gedroogde kruiden en specerijen meer tijd nodig om de smaak vrij te laten komen. In tegenstelling tot verse kruiden; daar zit de smaak direct al in.
Kruiden die vers lekkerder zijn dan gedroogd zijn dille, kervel, basilicum, dragon, munt, peterselie en in sommige gevallen koriander. Verse koriander smaakt namelijk heel anders dan gedroogde koriander. Draait je gerecht om één van deze smaken, zoals een visje uit de oven met dille of heb je de kruiden nodig om te garneren? Dan gebruik je beter verse kruiden.
Wanneer gebruik je gedroogde kruiden
Gedroogde kruiden gebruik je over het algemeen het beste aan het begin van het koken, zodat de smaken goed kunnen vrijkomen. Als de gedroogde kruiden die je gebruikt groen zijn, kun je die beter pas 5 minuten voor het einde toevoegen, omdat ze snel aanbranden. Als er meer vocht in het gerecht zit, bijvoorbeeld in een tomatensaus, kun je wel de groene kruiden al tegelijk met je tomaten toevoegen; de smaken kunnen dan loskomen en ze kunnen toch niet aanbranden.
Als je de kruiden niet wilt gebruiken om op het laatste moment je gerecht mee te garneren, kun je vaak beter gedroogde kruiden kopen. Ten eerste zijn gedroogde kruiden goedkoper. Je gebruikt er niet veel van, zeg maar een eetlepel, terwijl in bijvoorbeeld onze kruidenmixen al zo’n 100 gram zit. Dit zijn zeker 15-20 eetlepels (afhankelijk van de mix). Met een bosje koriander bijvoorbeeld, doe je max 3 keer en dan is ie wel klaar.
Gebruik je de kruiden niet om te garneren en is de structuur minder van belang? Gebruik dan beter gedroogde kruiden.
Hoe kun je je kruidenkastje op orde houden?
Ten eerste zijn de potjes dus veel langer goed dan je denkt. Zet de kruiden die je niet zo vaak gebruikt achteraan, dan kun je ze altijd pakken als je ze echt nodig hebt voor een gerecht en zo niet staan ze niet in de weg.
Zet mixen vooraan, want die gebruik je toch het meeste. Probeer elke keer in plaats van peper en zout in een gerecht, te bedenken wat je er nog meer in kunt doen. Dit heeft 3 voordelen: je maakt op wat je nog hebt, een mix waar bijvoorbeeld kruidnagel, gember of curcuma bevat heeft ook echt veel gezondheidsvoordelen én je krijgt minder zout binnen.
Wij gebruiken vaak Funky Pasta voor alles wat maar een beetje in de buurt van Italiaans komt, Orgasmic Herbs als we een frisse smaak willen voor bijvoorbeeld op een pizza, Hoer op de Grill voor alles wat met vlees te maken, Skinny Dipping in plaats van bouillonblokjes bij bijvoorbeeld soep of couscous of we mengen het met wat yoghurt voor een gezond dipsausje en Gele Curry kruiden bij alles wat wel wat smaak kan gebruiken, zoals hummus, een eitje of in een wokschotel.
Echt, let maar op: als je weet wat je hebt staan gebruik je het veel sneller, je gaat veel minder vaak grijpen naar vette sausjes én je gebruikt veel minder zout!
Tips om je verse kruiden beter vers te houden
Wil je je verse kruiden langer vers houden? Het beste is dan om een plantje te kopen in plaats van een bakje. Het plantje kun je in de vaste grond planten. Zeker salie, rozemarijn, tijm, verse munt en lavendel doen het goed in de vaste grond. Als je geen tuin hebt kun je de plantjes prima laten staan in de plastic bak waarin ze geteeld zijn. Als je de potten op een schoteltje zet en ervoor zorgt dat er altijd water op je schotel blijft liggen en je de plantjes achter een raam in de zon zet, gaan je planten nog best lang mee!
Gebruik je kruiden uit een bakje?
Bij zachte kruiden, zoals bij munt, peterselie, dille, dragon, kervel of koriander snijd je het beste de onderkant af. Vul een glas met water en zet daar je kruiden in. Dek ze dan losjes af met een plastic zak. Koriander kun je het beste in de koelkast bewaren, de rest kun je prima gewoon in de keuken op het aanrecht laten staan.
Bij harde kruiden, zoals tijm, bieslook, salie of rozemarijn, wikkel je de kruiden in een natte doel of keukenrol. Zorg ervoor dat deze steeds een beetje vochtig blijft, dan blijven de blaadjes het beste goed.
Heb je een keukenkastje vol gedroogde kruiden staan en vraag je je af of ze nog wel goed zijn? Check hier hoe lang je gedroogde kruiden precies kunt bewaren (wat het label ook zegt). Je kunt ze namelijk vaak veel langer gebruiken dan dat de verpakking zegt!
Bronnen: