Goedkoop gezond eten. Zo doe je dat: 10 tips:

Inhoud:

Goedkoop gezond eten: 10 tips

Gezond koken moeilijk en duur? Heus niet; met deze tips kun jij goedkoop gezond eten in no time. Met een paar kleine aanpassingen hoef je namelijk echt niet zoveel geld kwijt te zijn als je wilt opletten dat je wel goede voedingsstoffen binnen krijgt. Goedkoop gezond eten doe je zo:

Goedkoop gezond eten

Ik weet niet of jullie regelmatig in een Marqt-achtige setting lopen (let op, deze ‘Q’ maakt een wezenlijk verschil)? Of quinoa proberen te scoren bij de Albert Heijn tegen recordprijzen,  maar voor mij was goedkoop en toch gezond eten een hele opgave. Vaak zijn de ongezonde producten een stuk minder duur dan al die noten en zaden waar we de laatste tijd zo graag op knabbelen.

Als toppunt waren we ooit in Amerika en daar gingen we, super gezond, naar een fastfood ‘restaurant’. Voor een hamburger betaalden we $1, terwijl we een salade van ijsbergsla hadden met niks meer dan een halve cherrytomaat en 3 maiskorrels voor $8! Ik snap dat mensen, zeker daar, makkelijker naar ongezonde producten grijpen, maar het kan echt wel.

Op deze manier probeer ik het iets goedkoper aan te doen:

Goedkope producten

1 Kies voor de goedkopere variant

Kies niet de dure producten. Dit lijkt er één van Stichting Open Deur, maar vaak zijn er goedkopere alternatieven in plaats van die ene dure waar jij je zinnen op hebt gezet. Lijnzaad in plaats van chiazaad bijvoorbeeld, of in plaats van amandelmeel gewoon speltmeel gebruiken, maar aanvullen met amandelmeel. Ga voor blikjes kokosmelk die je ook in je curry gebruikt en vul die aan met water in plaats van kokosdrink (precies hetzelfde en veel goedkoper). Vergeet cashewnoten en gooi zonnebloempitten door je salade of bestel je noten in kilozakken op internet. Scheelt een hoop.

2 Eet seizoensgebonden of volgens de bonus folder

Als je eet wat in het seizoen is, kun je rekenen op marktwerking: hoe meer aanbod, hoe lager de prijs. En vice versa.

Aardbeien in de winter kopen is bijvoorbeeld geen heel goed idee. Hier zie je wanneer welke groente en fruit in het seizoen is.

Kies voor oer-Hollandse producten; uien, prei en koolsoorten zijn bijvoorbeeld hartstikke goedkoop en hier kun je zeker wat lekkers mee brouwen. Of kijk eens wat er in de bonus is en eet dit: vaak zijn seizoensgebonden groenten in de bonus en dus goedkoop. Misschien niet wat je in gedachten had, maar ook wel weer eens gezond om wat anders te eten dan courgette, paprika en tomaat.

3 Gebruik kruiden in plaats van sausjes

Sausjes leveren veel calorieën, maar ook daarvan was je waarschijnlijk op de hoogte. Laat de sausjes staan en breng je groenten en vlees op smaak met kruiden. Veel gezonder, want alle kruiden hebben zo hun eigen gezondheidsvoordeel. Zo is chili goed voor je hart, helpt het tegen ochtendmisselijkheid, bij hoesten en ademhalingsproblemen, is gember goed tegen misselijkheid en goed voor je spijsvertering en geeft kurkuma of geelwortel je immuunsysteem een boost.

Wok bijvoorbeeld eens met Shoarma met ‘n Twist (wat veel kurkuma bevat) of Wok in Marineer je Gek (met chili en gember). Je doet langer met kruiden dan de eenmalig te gebruiken sausjes of kruidenzakjes.

4 Beans beans beans

Bonen zijn goedkoop, vullen goed, zijn lekker én zijn makkelijk te gebruiken. In een salade, door soep, door een rijstgerecht, you name it. Chili con corne dus. Of een keertje zonder carne, scheelt ook een hoop geld en is echt niet elke dag nodig.

Goedkoop koken

5 Wokken is je nieuwe vriend

Wokken is fantastisch in mijn ogen: het is snel klaar, je hebt niet veel afwas, het is makkelijk, het is super gezond én het is lekker. Ga niet voor een kant-en-klaar sausje: dat is juist ongezond. Kant-en-klare sausjes bevatten veel zout en geen kruiden maar toegevoegde smaken, waardoor je nog niet de gezondheidsvoordelen van echte kruiden hebt.

6 Zorg dat je altijd iets te eten bij je hebt

Ik geloof namelijk niet dat ik de enige persoon ben die chagrijnig wordt bij een hongergevoel en dan gewoon iets móét kopen. Je eindigt dan al snel bij een benzinepomp of andere shop waar je te dure zooi bij elkaar graait.

7 Zit niet te miepen

Soms heb je niet de meest fantastische combinaties meer in huis, maar maak er gewoon wat van. Als je weer naar de supermarkt hobbelt om het meest fantastische gerecht van je leven samen te stellen, koop je gegarandeerd ook andere dingen die je helemaal niet nodig hebt. Ik zeg: toch maar die chili con carne. Of soep.

Goedkoop boodschappen doen

8 De diepvries is je àllerbeste vriend

Ik koop vaak aardbeien, bosbessen, avocado of mango uit de diepvries als ik het toch ga verwerken in een gerecht of in een smoothie. Het is echt vaak 2 x zo goedkoop, terwijl je veel meer hebt. Bovendien is het wel écht heel makkelijk. Diepvries dus.

De diepvries is ook handig als je verse kruiden koopt, bijvoorbeeld koriander of hele chilipepers, maar niet het hele bakje gebruikt. Leg dan gewoon het bakje in z’n geheel in de vriezer, heb je er volgende keer weer wat aan!

9 Doe boodschappen op de markt

Dit scheelt. Maar echt.

10 Ga niet met honger naar de supermarkt

Dit is er één in de hoek van ‘grootmoeders tips’, maar het is een waarheid als een koe. Als je honger hebt koop je standaard teveel en vooral veel dingen waar je NU trek in hebt.

Heb je behoefte aan inspiratie? Ellen van Fab & fit on a budget moet wel goedkoop gezond eten: zij moet rondkomen van € 20 per week en wil wel opletten op wat ze eet. Echt inspirerend om te zien hoe zij haar eten plant!

Ben jij van het goedkoop gezond eten en zo ja, hoe doe je dat?? Heb je nog tips voor ons?

Goedkoop gezond eten

Neem eten mee, scheelt een hoop!

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu