Hoe krijg je gemakkelijk meer groente binnen?

Inhoud:

Hoe krijg je meer groenten binnen?

Hoe krijg je gemakkelijk meer groente binnen?

We weten allemaal dat we meer groente zouden moeten eten, maar hoe krijg je gemakkelijk meer groente binnen? (zonder dat je het door hebt, dus) Dat laatste is van groot belang, want veel mensen houden helemaal niet groente en willen het zo veel mogelijk tussen andere voedingsmiddelen verstoppen. Ik was en ben er daar één van. Je maakt mij nog steeds niet blij met een groot bord groenten, maar het is wel al een stuk beter geworden! En dat allemaal door de tips waar ik jullie over ga vertellen.

Want oké, ik zal even heel eerlijk zijn in deze blogpost. Ik, Jennifer, at echt nóóit groenten. Eigenlijk alleen maar tijdens het avondeten, want ja, wat de pot schaft enzo. Geen zorgen; dit is de laatste paar maanden serieus veranderd! Onder andere door mijn stageperiode hier bij Green Gypsy Spices (die trouwens bijna afloopt!), maar ook omdat ik in de maanden daarvoor veel meer ging lezen over gezondheid. Ik begon te beseffen hoe belangrijk het is dat je lichaam genoeg groenten binnenkrijgt. Maar ff hé, dat was me een uitdaging… Daarom ben ik begonnen met kleine stapjes waar al snel grote veranderingen uit voortkwamen. Heb je het gevoel alsof je over jezelf aan het lezen bent? Dan is dit artikel voor jou!

Foto door J. Chizhe

Smoothies maken

Smoothies maken met groenten was mijn eerste stap richting meer groente eten! Mijn geheim voor smoothies maken is eigenlijk heel simpel. Ik gooi een banaan, wat rood diepvriesfruit, amandelmelk en 2 handen spinazie in de blender. Geloof me, die spinazie proef je echt niet! Ook lekker: komkommer in smoothies. Zelf vind ik dat komkommer eigenlijk gewoon naar water smaakt, dus is dit een hele makkelijke voor mij. Tip: gooi er dan wel wat minder andere vloeistoffen in, van de komkommer blijft bijna alleen maar water over.

Snacks

Ben je opzoek naar gezonde tussendoortjes die weinig calorieën bevatten maar wél vullen? Probeer eens groenten met hummus of een andere gezonde dipsaus. Het is super makkelijk; snijd een halve komkommer in staafjes en leg deze samen met wat mini worteltjes op een bordje of in een bakje met 2 theelepels hummus. Niet zo’n hummus fan? Met de Skinny Dipping kruidenmix maak je gemakkelijk jouw eigen, kruidige dipsaus! Mix een theelepel Skinny Dipping met twee eetlepels magere yoghurt of kwark, laat het een kwartiertje staan en klaar is jouw gezonde dipsaus.

Groenten op brood

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ik zorg er bijna elke dag voor dat ik groente op brood eet. Omdat het een goede manier is om meer vezels te eten (ja, en omdat het natuurlijk gewoon lekker is), eet ik elke dag brood als lunch. En dat is helemaal niet erg, als je jouw broodjes maar goed belegt! Maar hoe beleg je die boterham op een gezonde manier? Nou, met groenten! Hier zijn een paar van mijn lievelingscombinaties:

  • Hummus met avocado is mijn favoriet en eet ik dan ook het vaakst. Aan avocado zit niet zoveel smaak, dus strooi ik er altijd nog lekker wat Finger Lickin’ Pizza of Garlic Heaven kruidenmix overheen.
  • Gegrilde groenten hummus met taugé is ook echt een goeie! Het klinkt misschien als een gekke combinatie – ik kwam hier dan ook per ongeluk achter toen ik mijn taugé op moest maken – maar hij werkt echt. Beleg je broodje met hummus (gegrilde groenten hummus vind ik hier het beste bij smaken) en leg er een hand taugé bovenop. Heerlijk crunchy.
  • Tonijnsalade (of hummus) met sla en komkommer. Dit is er eentje die ik al zó vaak heb gegeten, dat ik het nu een periode echt niet meer wil hebben. Toch blijft ‘ie heerlijk. Ik gebruik zelf ijsbergsla omdat ik dat lekkerder vind, maar daar zitten eigenlijk amper voedingsstoffen in. Kies dus beter voor gemixte sla!

Koolhydraten vervangen met groenten

Door voedingsmiddelen die hoog in koolhydraten en calorieën zijn, zoals rijst en pasta, te vervangen met zijn gezondere zusjes zoals bloemkoolrijst en courgette pasta, boek je al veel vooruitgang. Laatst maakte ik bijvoorbeeld een bloemkoolrijst wokgerecht met kipfilet reepjes, paprika, lente-ui, peultjes, een beetje woksaus en natuurlijk bloemkoolrijst in plaats van echte, witte rijst. Dat was genieten en super veel groenten naar binnen krijgen tegelijkertijd!

Waar ik zelf ook pas sinds kort mee bezig ben, is spaghetti vervangen voor courgette. Deze tip heb ik stiekem van mijn moeder overgenomen, zij deed dit al veeeel eerder als ik. Vroeger vond ik het altijd heel raar dat zij dit deed, maar sinds ik bezig ben met gezond eten denk ik alleen maar “wat een mega goed idee!”.

Snijd een hele courgette in sliertjes, bak deze even op in wat olijfolie met wat kruiden en leg ze op je bord. De courgettini voor de kenners. Een hele courgette is echt nodig, er blijft namelijk heel weinig van over als je ze bakt! Schep hier jouw usual pastasaus overheen (bonuspunten als je hier ook al veel groenten in pleurt), wat geraspte kaas en klaar is je heerlijke groentepasta. Als je hem goed mixt met saus en kaas merk je er bijna niks meer van 😉

Soep maken

Hoe krijg je gemakkelijk meer groente binnen? Zo dus, want deze gouden tip is echt de makkelijkste van allemaal! Ik hou wel van een lekker soepje tijdens de lunch. En dan heb ik het niet over pakjes, maar zelfgemaakte verse soep. Gooi wat ui en knoflook in de pan, bak dat even op, voeg wat lekkere groenten, water en kruiden toe (Gele Curry bijvoorbeeld, zó lekker in soep), bouillonblokje erin en pureren maar. Klaar is je zelfgemaakte en super gezonde soepje!

Hebben jullie nog meer tips voor mij? Ik voel me zo goed bij deze nieuwe manier van eten en ben super benieuwd naar hoe jullie dit aanpakken! Laat het ons weten op Instagram of laat hieronder een reactie achter.

Hoe krijg je meer groenten binnen?

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu