Inhoud:
Wat is de houdbaarheid van kruiden?
Hoe lang kun je kruiden bewaren? Iedereen herkent dit wel: je hebt een kruidenlade vol potjes en zakjes in je keuken, maar van echte orde is niet te spreken. Er liggen vast wat potjes die, bij nadere inspectie, over de officiële houdbaarheidsdatum zijn. Heb je nog wat aan die kruiden of zijn ze rijp voor een volgend leven in de prullenbak? Alles over de houdbaarheid van kruiden en hoe je ze het beste kunt bewaren.
Iedereen heeft wel een laatje in de keuken die vol ligt met troepjes, zoals rijstpapier (wat kon je daar ook alweer mee?), sojasaus, bouillonblokjes en een paar kruidenpotjes, waarvan je bij sommige het label nauwelijks meer kunt lezen (behalve die van ons natuurlijk).
Herkenbaar?
Maar hoe lang heb je eigenlijk wat aan die kruiden en hoe lang kun je kruiden bewaren? Kun je ze nog gebruiken als je de houdbaarheidsdatum niet meer kunt lezen of als deze al verstreken is?
Hoe lang kun je kruiden bewaren?
Het antwoord hangt af van de soort kruiden en de manier waarop je ze opslaat. Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.
Ook al zegt de ‘tenminste houdbaar tot’ stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak. Waarom die ‘tenminste houdbaar tot’ sticker dan iets anders zegt? Producten zijn verplicht een datum op de verpakking te zetten en natuurlijk willen ze garanderen dat de producten tot die tijd een goede geur en smaak hebben.
Waarom staat er dan een houdbaarheidsdatum op?
Heel simpel: dat is verplicht. De leverancier is verantwoordelijk voor het product totdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ze willen die datum dus zo ver weg mogelijk vaststellen, zodat de consument er een lange tijd iets aan heeft, maar ook weer niet té lang, omdat de verantwoordelijkheid dan weer te lang is. Deze datum zegt dus niet per se iets over de houdbaarheid van kruiden.
Wist je dat zelfs Jodium een ‘tenminste houdbaar tot’ datum heeft? Terwijl dat product anti-bacterieel is en dus bijna niet van mindere kwaliteit kan worden? Er is nu steeds meer aandacht voor deze datum: ook grote supermarkten adverteren met het feit dat het een richtlijn is, maar je altijd moet ruiken en kijken hoe het product eruit ziet. Weggooien puur en alleen op de datum is zonde.
Wat kun jij doen om kruiden zo lang mogelijk goed te houden?
- Bewaar je kruiden op een koele en donkere plek, zeker niet in direct zonlicht. Kruiden en specerijen verkleuren namelijk heel snel in direct licht.
- Bewaar de kruiden in dichte potjes met een deksel, niet in een open verpakking. Zo blijft de geur behouden.
- Bewaar je kruiden op een droge plek. Als er vocht bij komt kijken, kan er schimmel ontstaan en dan moet je uiteraard de potjes wel weggooien.
Wanneer dan weggooien?
Leg de kruiden op je hand en wrijf er even over. Ruik eraan: als de geur minder is, kun je ze beter weggooien en die van ons kopen in onze webshop.
Volg ons op Instagram voor meer inspiratie: