Wat is de houdbaarheid van kruiden?

Inhoud:

Wat is de houdbaarheid van kruiden?

Hoe lang kun je kruiden bewaren? Iedereen herkent dit wel: je hebt een kruidenlade vol potjes en zakjes in je keuken, maar van echte orde is niet te spreken. Er liggen vast wat potjes die, bij nadere inspectie, over de “officiële” houdbaarheidsdatum zijn. Heb je nog wat aan die kruiden of zijn ze rijp voor een volgend leven in de prullenbak?  Lees hier alles over de houdbaarheid van kruiden en hoe je ze het beste kunt bewaren.

Houdbaarheid kruiden

Iedereen heeft wel een laatje in de keuken die vol ligt met troepjes, zoals rijstpapier (wat kon je daar ook alweer mee?), sojasaus, bouillonblokjes en een paar kruidenpotjes, waarvan je bij sommige het label nauwelijks meer kunt lezen (behalve die van ons natuurlijk).

Herkenbaar?

Maar hoe lang heb je eigenlijk wat aan die kruiden en hoe lang kun je kruiden bewaren? Kun je ze nog gebruiken als je de houdbaarheidsdatum niet meer kunt lezen of als deze al verstreken is?

Wil je kruiden gebruiken die je echt nodig hebt in plaats van een wirwar van geopende potjes en zakjes waar je nooit meer naar kijkt? Wat dacht je van onderstaande kruiden die je echt gaat gebruiken, zelfs als je (nog) geen held in de keuken bent.

  • Ken jij iemand die dol is op antipasti of wil je jouw pasta nog lekkerder maken? Ga dan voor de Funky Pasta; hiermee wordt pasta eten nooit meer hetzelfde.
  • Ben jij niet bang om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken? Met de Orgasmic Herbs kun je gemakkelijk je gerechten een mediterrane boost geven.
  • Bewust worden van wat je eet? Met Skinny Dipping is dat geen probleem. Creëer fantastische dips, dressings en sauzen of breng je soep zonder bouillonblokjes op smaak.

 

Hoe lang kun je kruiden bewaren?

Het antwoord hangt af van de soort kruiden en de manier waarop je ze opslaat. Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.

Ook al zegt de ‘tenminste houdbaar tot’ stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak. Waarom die ‘tenminste houdbaar tot’ sticker dan iets anders zegt? Producenten zijn verplicht om hun verpakte producten te voorzien van een datum. Ze willen ons natuurlijk garanderen dat de producten tot een bepaalde tijd een goede geur en smaak blijft houden.

Houdbaarheid kruiden

Waarom staat er dan een houdbaarheidsdatum op?

Heel simpel: dat is verplicht. De leverancier is verantwoordelijk voor het product totdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ze willen die datum dus zo ver weg mogelijk vaststellen, zodat de consument er een lange tijd iets aan heeft, maar ook weer niet té lang, omdat de verantwoordelijkheid dan weer te lang is. Deze datum zegt dus niet per se iets over de houdbaarheid van kruiden.

Wist je dat zelfs Jodium een ‘tenminste houdbaar tot’ datum heeft? Terwijl dat product antibacterieel is en dus bijna niet van mindere kwaliteit kan worden? Er is nu steeds meer aandacht voor deze datum: ook grote supermarkten adverteren met het feit dat het een richtlijn is, maar je altijd moet ruiken en kijken hoe het product eruit ziet. Weggooien puur en alleen op de datum is zonde.

Wat kun jij doen om kruiden zo lang mogelijk goed te houden?

  • Bewaar je kruiden op een koele en donkere plek, zeker niet in direct zonlicht. Kruiden en specerijen verkleuren namelijk heel snel in direct licht.
  • Bewaar de kruiden in dichte potjes met een deksel, niet in een open verpakking. Zo blijft de geur behouden.
  • Bewaar je kruiden op een droge plek. Als er vocht bij komt kijken, kan er schimmel ontstaan en dan moet je uiteraard de potjes wel weggooien voordat ze zelf weglopen.

Wanneer dan weggooien?

Leg de kruiden op je hand en wrijf er even over. Ruik eraan: als de geur minder is, kun je ze beter weggooien en die van ons kopen in onze webshop.

Hoe lang kun je kruiden bewaren?

Hoe kan je over de datum kruiden gebruiken?

Kruiden gaan eigenlijk best lang mee, zolang je ze op een droge en donkere plek bewaart. Vermalen kruiden die je vaak in een potje koopt in de winkel kunnen wel 2 tot 3 jaar meegaan, en hele kruiden zelfs 4 jaar. Als het aankomt op gedroogde kruiden, is het beter om er na een jaar afstand van te doen. Kruiden zullen na verloop van tijd minder smaak en geur hebben.

Wat kan ik doen met overgebleven verse kruiden?

Mocht je toch een overgebleven bosje verse kruiden hebben dat begint te hangen, dan heb ik hier nog een paar handige tips voor je!

  • Van harde kruiden, zoals rozemarijn, tijm en laurier, kun je makkelijk een kruidige azijn of olie maken. Dit doe je door een afsluitbare pot of fles te vullen met de kruiden die je lekker vindt en deze helemaal te vullen met olie of azijn.
  • Van zachte kruiden, zoals bieslook, basilicum en peterselie, maak je simpel je eigen kruidenboter of pesto. Dit doe je door de kruiden te wassen en fijn te hakken en meng ze vervolgens met zachte boter of vijzel ze met olie en pijnboompitten.
  • Verse kruiden kunnen ingevroren worden en blijven dan 6 maanden goed. Bewaar ze in een pakketje in een diepvrieszak of bak. Was hiervoor je kruiden in ijskoud water en droog ze goed af. Je kunt de kruiden ook bewaren als mini-ijsblokjes.

Volg ons op Instagram voor meer inspiratie:

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu
Winkelwagen

Bestel over € 20 en betaal in NL maar € 2,75 verzendkosten!

0