Inhoud:
Kruidnagel en alles wat je daarover moet weten
Kruidnagel; de specerij die je misschien wel kent van de geschiedenislessen op de middelbare school. Deze magische teentjes zitten vol geur en zijn ook nog eens heerlijk als je ze stooft bij de maaltijd. Vroeger niet goed opgelet bij meester Henk en zijn verhalen over de VOC? No worries, wij zijn hier om je alles te vertellen over kruidnagel, zonder dat het een saaie boel wordt!
Kruidnagels zijn heerlijke smaakmakers die in veel van onze kruidenmixen terug te vinden zijn. Je kunt ze namelijk in bijna ieder gerecht stoppen om de boel lekker op te spicen met een bom vol smaak! Maar kruidnagel wordt niet alleen gebruikt als smaakmaker bij een gerecht. Je kunt het ook als medicijn gebruiken bij bijvoorbeeld kiespijn en dat kan je vast missen als… nou ja, je snapt ‘m.
Wat is kruidnagel?
Kruidnagel is een specerij met een zeer sterke, overheersende smaak. Als je het in je eten knalt, proef je het gelijk. Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen die nog gesloten zijn en komen van de kruidnagelboom. Qua uiterlijk zijn ze te herkennen aan het 1 centimeter lange steeltje met een knopje eraan.
De kruidnagelboom is een super mooie boom waar iedere natuurliefhebber gelukkig van wordt. Hij is prachtig groen en dichtgegroeid. De bomen worden maar liefst 9 tot 12 meter hoog en zijn piramidevormig. Je kijkt je ogen uit wanneer je zo’n knoeperd van een groene piramide voor je ziet. In de bloeitijd hangt de boom vol met prachtige trosjes felrode bloemknoppen. De bomen groeien op dit moment vooral in Indonesië, Madagaskar, Tanzania, Sri Lanka, Comoren, Kenia, China, Maleisië en Grenada. Oorspronkelijk komt de kruidnagel uit de Molukken, waardoor het grootste gedeelte van de wereldwijde productie tot op de dag van vandaag daar nog vandaan komt.
Fun facts kruidnagel
Wist je dat ze in Indonesië kruidnagel gebruiken in sigaretten? Deze sigaretten noemen ze kreteks, en die naam is gekozen omdat het een klanknabootsing is van de knettergeluiden wanneer de sigaret wordt aangestoken. Het geknetter ontstaat doordat de olie uit de kruidnagel verbrandt.
Naast het verpesten van je longen, wordt kruidnagel ook als medicijn ingezet. De kruidnagelolie wordt ook gebruikt in de tandheelkunde als verdovend middel. Heb je trouwens kiespijn? Dan kun je ervoor kiezen om een kruidnagel in de kies te stoppen. Het werkt namelijk verdovend, al blijft een bezoek aan je tandarts een verstandigere keuze. Ook andere problemen, zoals schimmelinfecties, schaafwonden, zweren, griep en reumatische klachten worden behandeld met kruidnagelproducten. Deze specerij is zo awesome!
Kruidnagelolie wordt voor nog veel meer dingen ingezet. Zo gebruiken ze het goedje in laboratoria om ondoorzichtige kleine diertjes, zoals vlooien zichtbaar te maken voor microscopie. Ook wordt de olie gebruikt bij parfums, kalknagelolie, kruidenbitters, likeuren en wierrookstokken. Kortom, jij en je huis ruiken lekker, je hebt drank, lekker eten én ziet er goed uit door dit kleine stukje magie.
Kruidnagels zijn een van de oudste specerijen ter wereld. Eeuwen geleden mochten Chinese staats-en hofambternaren alleen bij de keizer in de buurt komen als ze op een kruidnagel hadden gekauwd. Waar je tegenwoordig een pepermuntje pakt gaf deze specerij volgens de maatstaven van toen een goede adem. Ook gebruikte ze de kruidnagels in die tijd om diarree en bronchitis te behandelen. In Egypte waren kruidnagels ook populair, want er zijn farao’s gevonden met sierraden gemaakt van deze specerij.
Waar gebruik je kruidnagel voor?
Kruidnagel kun je voor een heleboel dingen gebruiken. Eén van die dingen is eten. De specerij kan echt een toevoeging zijn aan jouw baksel. ‘Wat voor baksel?’ hoor ik je al vragen. Nou, je kunt het bijna overal in gooien! Van soepen en thee tot aan Indonesische recepten. Het heeft een lekkere kruidige smaak en is ook nog eens gezond.
Tip: laat de kruidnagels meestoven en vis ze er voor het serveren uit. Het is echt niet lekker om een kruidnagel door te bijten, hoe goed ze ook zijn tegen kiespijn…
Kruidenmixen en recepten
Kruidnagel is echt een populaire specerij en het zit in veel gerechten verwerkt. Ook wij hebben een heleboel kruidenmixen waarin deze kanjer verwerkt zit. Het zal je misschien verbazen, maar we hebben ze niet alleen in hartige mixen verwerkt, maar ook in de zoete mixen. Zo zit het bijvoorbeeld in de Gele Curry kruidenmix, Chai Tea Mix en de Pumpkin Spice mix.
Wil je gelijk wat inspiratie met bijvoorbeeld de Gele Curry kruidenmix? Check dan het recept curry quesadilla’s boordevol groente of de curry bloemkool met gedroogde abrikozen. Ben je toch meer een zoete kouwer kies dan voor een recept met de Chai Latte of de Pumpkin Spice mix. Hiermee kun je heerlijke chai kwarkbollen met rozijnen mee maken of cookie dough balls met chocolade.
Winning team:
Geelwortel, gember, knoflook, ui, citroengras, komijn, venkel, koriander, nootmuskaat, kaneel, mosterd, chili, peper, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en zeezout.
Winning team:
Kaneel, gember, kardemom, peper, kruidnagel en een hele boel liefde.
Winning team:
Kaneel, nootmuskaat, koriander, piment, kruidnagel, gember, steranijs en laurier.
Speciaal voor de kruidnagel lovers hebben we een lijstje met alle kruidenmixen waar deze specerij in is verwerkt:
Hartige mixen:
Gele Curry
Zoete mixen:
Chai latte