Nasi kruiden: hoe doe je dat lekker?

Inhoud:

Nasi kruiden: hoe doe je dat lekker?

Nasi; volgens mij is dit voor bijna iedereen wel een go to recept als je even niet weet wat je moet maken en haast hebt. Zeker met de kant-en-klaar gesneden groenten van de supermarkt is nasi maken écht een fluitje van een cent! Wil jij de lekkerste nasi maken, gewoon voor een doordeweekse dag? Dan kun je maar beter je nasi de lekkerste smaak ooit geven. Nasi kruiden: hoe doe je dat lekker?

Nasi kruiden: hoe doe je dat lekker?

Natuurlijk heb je kant-en-klare pakjes nasi bij de supermarkt. Je hebt die bakjes die je alleen nog maar in de magnetron hoeft te gooien of een verspakket, maar ook de saus bij het verspakket zit vol vulmiddelen en e-stoffen. Zonde, want zelf nasi maken en nasi kruiden is super simpel! Dit zijn mijn favoriete, 100% pure, opties.

Mijn favo nasi kruiden: Nasi & Co

Nasi & Co is een zoutloze kruidenmix die 100% bestaat uit kruiden en specerijen. De mix is niet pittig, maar lekker kruidig met smaken zoals laos (mijn favoriet!), gember, komijn en koriander. Als je je nasi pittig wilt hebben, kun je er een chilipeper, chilipoeder of Spice it Up kruiden aan toevoegen. Mijn favoriete nasi met deze mix maak je zo:

Nasi kruiden: zo doe je dat

Nasi kruiden: mijn favoriete nasi

Nasi kruiden is super simpel: zo maak je mijn favoriete (snelle) nasi!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Nasi, Nasi & Co, Nasi kruiden
Porties: 2 personen
Auteur: Kim Overgaag

Equipment

 • 1 Wokpan
 • 1 pan om rijst in te koken of een rijstkoker
 • 1 Koekenpan

Ingrediënten

 • 1 ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook gesnipperd
 • 100 gr rijst zilvervlies
 • 1-2 kipfilet(s) in blokjes
 • 1 grote el Nasi & Co kruidenmix van Green Gypsy
 • 400 gr nasigroenten onderaan deze blogpost vind je meer inspiratie!

Evt

 • 2 el ketjap manis
 • 1 el sojasaus

Instructies

 • Maak de rijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Ik bak een gesnipperd uitje aan in de pan. Als deze glazig is voeg ik knoflook toe, maar dit bak ik maar 20 seconden mee, want dit brandt snel aan.
 • Als je kip wilt toevoegen, kun je dat nu doen, maar nasi is ook prima vegetarisch te maken, dan skip je deze stap gewoon. Als je kip gebruikt voeg je nu ook de Nasi & Co kruidenmix toe. Bak zo'n 2 minuten, totdat de kip aan de buitenkant wit is.
 • Voeg nu de nasigroenten toe. Als je geen kip gebruikt, gooi je de groenten er 20 seconden na je knoflook bij. Je gooit dan de kruidenmix direct over de groenten heen. Bak de groenten totdat ze gaar zijn en voeg dan eventueel de ketjap manis en/of de sojasaus toe.
 • Als je rijst gaar is en je groenten zijn dat ook, voeg je de rijst toe aan je groenten en bak je dit nog heel even mee, totdat je rijst óók die lekkere smaak van de groenten heeft.
 • Ondertussen bak je een eitje in de overige koekenpan. Ik vind het het lekkerste als de eidooier nog zacht is, maar ga vooral voor de variant die jij het lekkerste vindt.
 • Verdeel de rijst over de bordjes en leg je eitje erop. Lekker met atjar tjampoer, ingelegde komkommer, kroepoek, gebakken uitjes en satésaus.

Notities

Lekker om te eten met ingelegde komkommer, atjar tjampoer, gebakken uitjes, kroepoek en zelfgemaakte pindasaus! 
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @GreenGypsySpices of tag #GreenGypsySpices!

Je kunt deze nasi natuurlijk aanpassen zoals jij zelf wilt: zo kun je vega kipstukjes toevoegen, ham en/of gebakken kipfilet en je kunt groenten gebruiken die je maar wilt. Ook lekker: nog wat trassi of verse gember toevoegen, maar nasi moet voor mij snel en makkelijk zijn, dus gaat dit me vaak een stapje te ver.

Deze Nasi & Co kruidenmix gebruik ik trouwens ook om zelf pindasaus te maken. Het zal je verbazen hoe makkelijk dat is op basis van gewoon pindasaus! Ook falafel is er trouwens erg lekker mee;-)

Ingrediënten Nasi & Co: komijn, koriander, gember, paprika, laos en knoflook.

Nasi-&-Co-kruidenmix

Andere manieren om te kruiden

Wil jij zelf de controle hebben over wat er in je nasi gaat en je nasi helemaal naar eigen smaak kunnen inrichten? Dan zijn dit ook lekkere kruiden voor in je nasi:

 • Gember; dit kan zowel verse als gedroogde gember zijn.
 • Chili; ook dit kan vers en gedroogd. Ook sambal is lekker.
 • Komijn, koriander, kurkuma, citroengras, fenegriek, paprikapoeder.
 • Laos; ook dit kan vers en gedroogd.
 • Sojasaus, ketjap manis of trassi pasta.

Welke groenten gebruik je in nasi?

Toegegeven: ik gebruik vaak een zak kant-en-klare groenten als ik nasi maak. Ik gebruik verder geen pakjes of zakjes, maar de groenten snijden scheelt een hoop tijd! Ook doe ik er soms bloemkool rijst bij in plaats van gewone rijst, maar eerlijk is eerlijk: ik vind gewone rijst lekkerder. Als jij wel graag rijst vervangt, heb ik het ultieme recept voor je voor bloemkoolnasi met een twist.

Ok, terug naar welke groenten je gebruikt in nasi. Dit zijn mijn favorieten:

 • Ui, prei en/of lente ui.
 • Spitskool of witte kool
 • Taugé
 • Wortel
 • Paprika
 • Bloemkool
 • Sperziebonen

Daarnaast gebruik ik vaak dop- of tuinerwten in mijn rijst. Die kook ik gewoon mee, dus op deze manier vervang ik toch mijn rijst voor groenten of peulvruchten, maar op een heel makkelijke manier. In mijn artikel over rijst kruiden neem ik je stap voor stap mee, maar het komt erop neer dat ik rijst in een waterkoker doe. Daar gooi ik dop- of tuinerwten bij, gewoon uit de vriezer. Ik voeg dan ook nog wat kruiden aan mijn rijst toe en soms wat zout. Als je dan de waterkoker aanzet, zijn je erwten en je rijst op dezelfde tijd klaar en zo’n zak bewaar je altijd heel makkelijk in de vriezer!

Kortom: nasi kruiden doe je zo

Mijn favoriete nasi kruiden zijn Nasi & Co. Het is puur zonder toevoegingen en zonder zout, maar je hebt wel het gemak van een potje. Wil jij liever zelf de controle houden? Dan zijn paprikapoeder, laos, gember, chili, ketjap manis, sojasaus, komijn en koriander mijn favoriete kruiden om in je maandag avond maaltijd te gooien.

Categorieën

Menu