Chai tea latte recept (warm + koud) // The real deal

Chai Tea Latte

Chai tea latte zelf maken

On-hipster als je jezelf niet regelmatig thuis trakteert op een homemade Chai tea latte. En ja, natuurlijk wil je niet geschaard worden onder de hipsters maar let’s face it: je huis puilt uit van de cactussen, palmbladeren of ander groen spul, je hebt dierenvelletjes, je spiekt stiekem naar velvet stoelen of banken en je hebt grof bewerkt hout met metaal in je huis.

Je bent gewoon een hipster, dus wil je stiekem ook aan de Chai tea.

Let op als je bij je favo koffie toko een Chai tea latte bestelt: vaak bevatten de mixen die ze daar gebruiken tot 50% suiker. Het is niet voor niets zo lekker he vriendin.

Gelukkig is thuis maken super easy. Je scoort hier onze Chai Tea Mix die voor 100% uit specerijen bestaat.

Zo maak je een warme Chai tea latte:

Ingrediënten warme Chai tea latte:

  • 100 ml water
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 1 tl Chai Tea Mix
  • 1 el honing

Bereiding:

Gooi alles bij elkaar in een pannetje en verwarm het op halfhoog vuur.

Als het warm is (niet overkookt dus he), draai je het vuur heel laag en verwarm je het nog een minuut langer, zodat alle smaken goed vrijkomen. Roer af en toe, anders gaat je met bloed, zweet en tranen geprepareerde Chai tea latte alsnog naar de haaien.

Schenk het door een klein zeefje als je die hebt. Als je die niet hebt, geen paniek: je kunt het gewoon drinken, alleen kunnen de kruiden dan naar de bodem zinken, waardoor je laatste slok veel kruiden bevat. Je kunt ook een simpel zeefje kopen van zo’n € 0,50, maar we begrijpen dat je bezig was met minimalistisch leven, dus ga daar dan ook vooral mee door.

Zo maak je een heerlijk romige koude Chai tea latte:

Chai Tea Latte

Ingrediënten koude Chai tea latte:

  • 70 gr cashewnoten (een uur geweld in water)
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 1 tl Chai Tea Mix
  • 400 ml water
  • 2 dadels

Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor je koude Chai tea in een blender of keukenmachine totdat het goed in elkaar opgenomen wordt. That’s all!

Als je deze Chai tea gaat verwarmen wordt de substantie door de cashewnoten heel dik en drink je voor je gevoel bechamelsaus. Bijna alles wordt lekker met bechamelsaus, maar Chai tea is daar een uitzondering op.

Wat is Chai tea?

Uiteindelijk betekent Chai gewoon thee. En van het woord tea was je waarschijnlijk al op de hoogte. Helemaal uitgesproken is ‘Chai tea’ dus ‘thee thee’, maar dat klinkt dan weer een stuk minder sexy.

Chai is een kruidige thee met melk die is overgewaaid vanuit India, Tibet, Nepal en Pakistan. Er zijn veel manieren om Chai tea te maken: in India wordt het met veel suiker en zwarte thee gedronken, hier wat meer met honing en (plantaardige) melk, soms aangevuld met rooibosthee of zwarte thee. Elk van deze vormen van Chai tea mag Chai tea latte genoemd worden, zolang er maar specerijen inzitten, maar ook die samenstelling kan verschillen per merk/winkel/land/etc. Vaak wordt er veel suiker aan de mix aan toegevoegd, soms tot wel 50% van de samenstelling.

Chai tea latte is zoet met een licht pitje, waardoor het een lekkere aanvulling is op je standaard bakkie en je het goed kunt drinken tegen de gevreesde dip om 4 uur.

Is Chai tea latte gezond?

Natuurlijk kun je nooit 1 bepaald voedingsmiddel bestempelen tot gezond of ongezond, omdat een gezond voedingspatroon een optelsom is van alle producten die je eet. Wel weten we allemaal dat een wortel gezonder is dan een suikerspin, al is het maar omdat een suikerspin geen enkele voedingsstof bevat waar je lichaam iets aan heeft.

Heb je met jezelf afgesproken dat het nu wel even genoeg is met de desserts en zakken chips? Dan zou je kunnen vragen bij je hipster toko als je een Chat tea latte bestelt wat erin zit. De melk en de kruiden zijn het probleem niet, maar veel Chai Tea Mixen bevatten tot zo’n 50% suiker.

Het is niet voor niks zo lekker he vriendin.

Onze Chai Tea Mix bevat geen suiker, maar wel 100% specerijen. Daarom kun je deze niet alleen prima gebruiken in je Chai tea, maar ook door al je zoete baksels zoals pancakes, bananenbrood en granola. Probeer bijvoorbeeld eens deze zomerse chia pudding of blueberry American pancakes. Zo, daar was ie; de verkapte reclame boodschap. Je haalt ‘m hier in onze webshop.

Wat zit er in onze Chai Tea Mix?

Zonder er gelijk een gezondheidslabel aan te hangen, is Chai tea goed voor je, omdat het bestaat uit alleen maar specerijen (in ons geval).

Kaneel

Kaneel is, in tegenstelling tot veel kruiden, geen zaad of fruit van een plant, maar de schors van een boom. Het geeft een heerlijk zoetje en zorgt voor warmte, precies wat je in een Chai tea latte nodig hebt.

Kaneel werkt anti-bacterieel, kaneel is een sterke antioxidant en het zorgt ervoor dat je minder last hebt van winderigheid. Zo, je zou het maar weten.

Gember

Gember zorgt voor pit in een gerecht en maakt het interessant. Het is warm en pittig, maar in combinatie met een zoetje van bijvoorbeeld honing zorgt het voor een diepe, intense smaak. Gember is goed voor je maag en voor je spijsvertering.

Kardemom

Als je aan kardemom peulen ruikt weet je het al: de kleine groene kruiden zijn fris. Kardemom is heerlijk bij zowel zoete als hartige gerechten en kunnen bijvoorbeeld goed bij je rijst gegooid worden als je je rijst kookt voor een frisse, bijzondere smaak.

Kardemom is ontstekingsremmend.

Kruidnagel

Kruidnagel heeft een vrij sterke en warme smaak. Het is een beetje anijs, een beetje menthol, een beetje kaneel (met veel fantasie) en het is de grote broer van nootmuskaat.

Kruidnagel werkt verdovend en is een sterke antioxidant. Je bent bekend met de gojibessen-gekte, de kleine rode besjes die populair waren omdat ze zoveel antioxidanten bevatten? Kruidnagel bevat 400 x meer. Dat kun je nog eens krachtig noemen.

Een leuk weetje voor je wekelijkse kroeg avond; vroeger mocht kruidnagel alleen geteeld worden op een eilandje in de Indonesische eilandengroep De Molukken, Ambon om precies te zijn. Op een andere plek mocht niet geteeld worden en dat namen ze serieus: op elders telen stond de doodstraf. Wij Hollanders waren tijdens de VOC nogal angstig dat we onze positie op de kruidenmarkt zouden verliezen omdat er enorm veel geld mee gemoeid ging.

Een dappere Portugees heeft de boompjes toch naar Mauritius en Madagascar gesmokkeld, waardoor het uiteindelijk groeide (en groeit) van Madagaskar tot aan Mauritius.

Peper

Peper is een heel interessant specerij; 20 % van de wereldmarkt op specerijengebied komt alleen al op rekening van peper en dus kun je je voorstellen dat bijna overal ter wereld peper veel gebruikt wordt.

Peper helpt tegen winderigheid, constipatie, is goed voor de spijsvertering en is goed bij verkoudheid en stramme spieren. Doe er je voordeel mee.

Chai Tea latte recept

Chai Tea latte recept

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu