- Kim’s maand – oktober - 4 november 2022
- Pompoensoep kruiden doe je zo - 9 augustus 2022
- Lekkerste patat kruiden - 7 augustus 2022
Suikervrije pepernoten met havermout
Omdat het dan nu toch echt mag: pepernoten! Of eigenlijk: kruidnootjes. Al eerder heb ik je een recept voor pepernoten zonder suiker gegeven, maar deze is toch nét even anders: door de toevoeging van havermout zijn deze suikervrije pepernoten met havermout knapperiger en door de gember zijn ze ook nog eens lekker pittig (en goed voor je spijsvertering!).
It’s relatable: we slaan alle feestdagenkilo’s of course liever over. Maar hoe pak jij dit aan, als je toch het sint snoepgoed niet kunt weerstaan dat je letterlijk overal ziet liggen? Van deze suikervrije pepernoten met havermout kan jij zorgeloos eten.
Met dit recept hoef jij je helemaal niet druk te maken over dat je bomvol suiker binnen gaat krijgen en kan je blijven genieten van heerlijke én ook gezondere pepernoten.
Havermout
Is havermout gezond? Havermout staat in de Schijf van Vijf en past dus in een gezond voedingspatroon. Als volkoren graanproduct verlaagt havermout het risico op hart- en vaatziekten.
Hoe gezond je havermout is, hangt uiteindelijk ook af van hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt.
Wat is havermout? Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit ongeknipte en geplette haverkorrels.
Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.
Omdat havermout reten hip én lekker is, hebben wij naast deze suikervrije pepernoten met havermout nóg wat ideale ontbijtjes met havermout voor je. Probeer mijn lievelingsontbijtje: deze havermout met fruit uit de oven of nog zo’n top ontbijtje: het recept voor deze havermout met melk (à la appeltaart).
Suikervrije pepernoten met havermout
Equipment
- bakpapier
- oven
- rooster
- Staafmixer
Ingrediënten
- 100 gr speltmeel
- 100 gr havermout
- 80 gr dadels, 1/2 uur geweld in warm water
- 2 gemberbolletjes (20 gram) of 1 cm verse gember
- 100 gr kokosolie
- 1 ei
- 2 el Speculaaskruiden van Green Gypsy of koekkruiden
- 2 el bakpoeder
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Verwarm de kokosolie op een laag vuur totdat de olie gesmolten is. Gooi de kokosolie, de gewelde dadels, de gemberbolletjes (of 1 cm verse gember) en het ei bij elkaar en pureer het mengsel met een staafmixer totdat het één geheel is.
- Daarna gooi je hier de overige ingrediënten bij en kneed je alles goed door elkaar. Wanneer alles goed gemengd is, pak je steeds kleine stukjes van het deeg en rol je er bolletjes van. Druk hierna met je handen iets tegen elkaar terwijl het bolletje er nog tussen zit, zodat het bolletje niet meer helemaal rond is, maar een 'pepernootjes vorm' heeft.
- Leg de pepernoten op een bakpapier op het rooster in je oven en bak ze in 20 minuten gaar. Enjoy van je zelfgemaakte suikervrije pepernoten met havermout!
Speculaaskruiden
Deze zoete en kruidige 100% pure smaakmix (Speculaaskruiden) gebruik je in plaats van kaneel door al je zoete gerechten. Zo breng je speculaasbrok, bananenbrood, pancakes, taarten en koekjes perfect op smaak zonder kaneel te hoeven gebruiken én te kunnen genieten van zoveel meer diepte dan dat je gewend bent van kaneel!
Super lekker voor in de ochtend: maak deze speculaasgranola, gooi het door je yoghurt én je hebt al een lekker begin van je dag! En wat dacht je van deze Speculaas Latte met pompoen en kokosmelk?
Laat de winter maar komen!
Winning team:
Gember, nootmuskaat, foelie, kaneel, koriander, steranijs, piment, kardemom, anijszaad, kruidnagel en karwijzaad.
Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?
Ja, wat is nou precies het verschil tussen pepernoten en kruidnoten? De kruidnoot is knapperiger dan een pepernoot en heeft over het algemeen een ronde vorm. Qua smaak lijkt de kruidnoot op een speculaasje.
Kruidnoten hebben de structuur van speculaas. Kruidnoten zijn knapperiger.
Wat zit er allemaal in een pepernoot?
Een pepernoot is een taai, lichtbruin en naar anijs smakend banket dat vooral in de sinterklaastijd wordt gegeten. Traditioneel worden de pepernoten gestrooid zodat kinderen ze kunnen zoeken.
Pepernoten worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm. De smaak en structuur is vergelijkbaar met taaitaai.
De vroegste vermelding is terug te vinden in een Gronings plakkaat uit 1640 betreffende de oprichting van een koekenbakkersgilde. Zeker is dat kruidkoek, waarvan het een afsnijdsel zou kunnen zijn, al in 1615 bestond. Soms wordt, ten onrechte, gemeld dat het gebruik van de pepernoot te zien zou zijn op het 17e-eeuwse schilderij Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen.
Pepernoten bevatten lang niet altijd peper. Mogelijk was het ten tijde van het ontstaan van het koekje anders en werd het in de loop der tijd verminderd omdat peper duur kon zijn. Een andere verklaring kan zijn dat peper lang een verzamelnaam voor specerijen in het algemeen was.