Vegan panna cotta taartjes met pistache en rozen

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Vegan panna cotta taartjes

Vegan panna cotta taartjes zonder geraffineerde suikers

Deze vegan panna cotta taartjes zijn toch té schattig?! Ik houd van de smaak van kokosmelk en dat is precies hoe we ‘panna cotta’ in dit geval vegan hebben gemaakt: we hebben de kokosmelk ingekookt met agar agar (een soort zeewier), waardoor er een dikke massa ontstaat.

Ik moet je wel eerlijk zeggen dat dit recept veel werk is: de bodem van dadels en pistache moet opstijven in de vriezer, de kokosmelk moet opstijven én de rozenlaag moet opstijven. Qua arbeid valt het allemaal wel mee, maar je geduld wordt aardig op de proef gesteld.

Bereiding: 3 kwartier
Oventijd:  geen, maar de bodems moeten dus wel een nachtje opstijven in de vriezer en de ‘panna cotta’ moet 2 x een uurtje opstijven
Benodigdheden: kleine taartvormpjes, keukenmachine
Portie: 4 kleine vegan panna cotta taartjes

Ingrediënten vegan panna cotta taartjes

Voor de bodem:

Voor de panna cotta laag:

  • 200 ml kokosmelk (geen light, of kokosdrink of iets, gewoon goeie uit een blik)
  • 2 el rozenwater (te koop bij de toko of grote supermarkten)
  • 3 el agave siroop of ander vloeibaar zoet zoals honing
  • 1 tl agar agar poeder (te koop bij de grotere supermarkten of eko supermarkt)

Voor de rozen laag:

  • 100 ml water
  • een handje (bevroren) frambozen
  • 1 eetlepel rozenwater
  • 1 el agave siroop of dus weer ander vloeibaar zoet
  • 1/2 theelepel agar agar poeder

vegan panna cotta taartjes

Bereiding vegan panna cotta taartjes

Bereiding bodem:

Week de dadels 10 minuutjes in warm water. Maal ondertussen de pistachenoten fijn in een keukenmachine totdat je echt poeder hebt. Giet dan de dadels af en voeg die hieraan toe. Mix het net zolang totdat je een gladde massa hebt. Meng er dan met je handen de havermout en de kruiden doorheen.

Vet je taartbodems goed in en verdeel het beslag voor de bodem over de vormpjes. Gebruik de achterkant van een natte lepel om ze er mooi en glad in te krijgen. Zet de vormpjes dan in de vriezer totdat ze goed hard zijn. Aan een nachtje heb je meer dan genoeg, zelfs al aan 4 uurtjes.

Haal de bodems eruit als je de panna cotta laag hebt gemaakt, als je dit al eerder doet worden ze te zacht om goed mee te werken. Als je de bodems moeilijk uit de vormpjes krijgt, laat je de onderkant van de vormpjes even in een laagje met warm water staan totdat je de bodems er wel uit krijgt.

Bereiding panna cotta laag:

Verwarm de kokosmelk en de agar agar in een klein pannetje. Breng het aan de kook en haal de pan na 1 minuut van het vuur. De agar agar is nu helemaal gesmolten als het goed is. Zo niet, moet je nog verder koken totdat de agar agar wel gesmolten is. Schenk dan het rozenwater en de agave siroop erbij en roer het goed door.

Laat de kokosmelk even 5 minuten afkoelen en schenk dan het mengsel over de bodems. Zet de bodems 15 minuten in de vriezer en laat ze daarna nog 3 kwartier opstijven in de koelkast.

Bereiding rozen laag:

Kook ondertussen alle ingrediënten voor de rozen laag in een pannetje. Zodra het water kookt, laat je het 1 minuut op zacht vuur door borrelen voordat je het vuur uitzet. Druk nu met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel de frambozen uit, zodat het water mooi roze wordt.

Giet nu het mengsel door een vergiet heen, zodat je alleen het roze water overhoudt en de restanten van de frambozen achterblijven. Laat dit mengsel 5 minuten afkoelen en giet het over de taartjes heen.

Laat de panna cotta taartjes nu weer een uurtje opstijven in de koelkast, voordat je ze serveert. Als je er wat rozenblaadjes en gebroken pistache noten overheen strooit bij het opdienen, ga je lekker Insta proof.

Wat vinden jullie van dit recept? Moeite waard om een keer te proberen, of veel te veel werk?

Love, Peace & Granola kruiden

Wie herkent dit, dat ie altijd maar in de weer is met kaneel als je zoete baksels zoals bananenbrood of koekjes maakt, maar je daar echt wel klaar mee bent? Altijd maar alleen kaneel geeft dus ook altijd dezelfde smaak. Natuurlijk kun je wel de rest van de ingrediënten van je baksel aanpassen, maar iets van kaneel-achtig blijft het.

Love, Peace & Granola is kruidenmix voor iedereen die verder wil kijken dan z’n neus lang is. Je gebruikt ‘m in plaats van kaneel in ál je zoete baksels, zoals bananenbrood, koekjes, cake, taart, chia pudding en natuurlijk, je raadt het nooit, granola! Gewoon een paar handen havermout of boekweitvlokken, een paar noten met lijnzaad en wat Love, Peace & Granola door elkaar mengen in een ovenschaal en een half uurtje in de oven zetten op 180 graden.

Zo simpel kan het leven zijn!

Zoals al onze producten, is ook Love, Peace & Granola 100% puur en zo afkomstig van moedertje natuur.

Winning team:

Gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat.

vegan panna cotta taartjes

vegan panna cotta taartjes

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu