- Kim’s maand – oktober - 4 november 2022
- Pompoensoep kruiden doe je zo - 9 augustus 2022
- Lekkerste patat kruiden - 7 augustus 2022
Welke kruiden gebruik je voor pompoensoep?
Pompoen, wij zijn er gek op. Vooral in de herfst en de winter kunnen we geen genoeg krijgen van pompoensoep of andere gerechten die gemaakt zijn met pompoen. Alleen van de kleur al word je vrolijk! Buiten het feit dat pompoen lekker is en er gezellig uitziet, is het ook nog eens super gezond. Ik gooi dus graag een pompoen in de pan om er met de mixer op los te gaan, helemaal omdat het heel makkelijk is. Ik ga voor een klassieke pompoensoep, pompoensoep met kokosmelk, met gember, met wortel. De sky is de limit baby! Welke kruiden gebruik je voor pompoensoep?
Wil je lekkere recepten in je mail ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je alleen de lekkerste recepten sturen, beloofd!
Welke kruiden gebruik je voor pompoensoep: een snel overzicht
#1: met de Gele Curry kruidenmix
Voor mijn standaard pompoensoep gebruik ik de Gele Curry kruidenmix van Green Gypsy. Dit klinkt spannend en exotisch, maar deze mix past bij elk gerecht en er is zelfs geen chili aan toegevoegd om ‘m echt een allemansvriend te maken. Als je je maaltijd pittiger wilt maken kun je er altijd nog chili aan toevoegen.
#2: een snelle met Garlic Heaven
Heb jij geen tijd te verliezen? Dan ga je voor pompoensoep met Garlic Heaven.
#3: losse kruiden
- Knoflook
- Ui
- Chilipeper
- Verse gember
- Verse laos
- Groene kruiden zoals oregano, peterselie en basilicum
- Paprikapoeder
- Kurkuma of geelwortel
- Koriander
- Komijn
#4: met Dukkah voor een bite
Wil jij soep met een bite? Maak je soep dan met de Gele Curry kruiden, de Garlic Heaven of 1 van de losse kruiden zoals hierboven. Als je soep dan gepureerd is, schenk je ‘m in en garneer je met de Dukkah kruidenmix voor een lekkere bite.
Welke kruiden gebruik je voor pompoensoep?
Er zijn natuurlijk ontelbaar veel manieren om pompoensoep te maken. Zelf ben ik geen ruige keukenprinses, maar houd ik wel van lekker eten. Het mag eigenlijk vooral niet teveel tijd kosten en dan is soep in z’n algemeen natuurlijk een ideale manier om wat lekkers (en goeds) binnen te krijgen.
Welke kruiden gebruik je voor pompoensoep? Dit zijn mijn favoriete kruiden om te gebruiken:
Mijn #1 kruiden voor pompoensoep: de Gele Curry kruidenmix
De makkelijkste, en lekkerste, manier om pompoensoep te maken, is om een uitje en 2 teentjes knoflook met wat olie in een pan te gooien. Dit is gewoon je soeppan: je gooit de rest er straks gewoon in deze pan bij. Eventueel kun je er ook nog wat rode peper, gember en/of laos bij gooien. Bak de ui en knoflook en eventueel de andere kruiden een minuutje op, hoeft zeker niet langer.
Dan gooi ik de stukken pompoen in de pan. Ik snijd ze wel grof, maar schil een pompoen niet. Heb je dat weleens gedaan? Wát een werk! Als je een flespompoen hebt, is schillen helemaal niet nodig; die gebruik ik dus altijd.
Er zijn pompoen soorten die je wel moet schillen, omdat je anders de schil niet goed gemixt krijgt met de rest van je soep. Soep moet je kunnen slurpen, het moet geen slecht gemixte smoothie worden. Helemaal onderaan deze blogpost lees je alles over de verschillende soorten pompoenen die je kunt gebruiken voor pompoensoep (en welke niet).
Ik gooi dan altijd Gele Curry kruiden van Green Gypsy bij de pompoenblokjes, maar je had het al door: ik houd wel van wat smaak (maar zeker niet van pittig!). Soms doe ik er dan zelfs nog kokosmelk bij, als ik in een exotische bui ben. Bouillonblokje erbij, mixen, klaar.
Ingrediënten Gele Curry kruidenmix:
Geelwortel, gember, knoflook, ui, citroengras, komijn, venkel, koriander, nootmuskaat, kaneel, mosterd, chili, peper, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en zeezout.
Voordat je verder gaat….
Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-book ‘Smaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Equipment
- een blender of staafmixer
Ingrediënten
- een flespompoen van 1 a 1,5 kg
- een paar (winter)wortels (ik had 4 middelgrote)
- 3-4 cm verse gember
- 1 grote ui grof gesneden
- 2 grote tenen knoflook fijngesneden
- 2 groentebouillon blokjes (Zonnatura of Healthy Planet, deze zijn zonder E-nummers)
- olijfolie
- 1 el Gele Curry kruiden van Green Gypsy
Instructies
- Eerst begin je met het wassen van de pompoen, dit kan gewoon met lauw water en een sponsje. Vervolgens snijd/hak je, afhankelijk van je agressieniveau, de pompoen in stukken om er daarna kleine blokjes van te maken. De schil hoef je niet te verwijderen, want jij was bezig efficiënter te worden en een pompoen schillen is bijna het minst efficiënte (en meest vervelende) wat je kunt doen. Een flespompoen hoef je niet te schillen, deze heeft een zachte schil.
- Was ook de wortels goed en snijd deze in plakjes.
- Verwijder van de gember de schil en snijd deze echt goed fijn.
- Gooi de ui en de knoflook in een pan en fruit deze aan in wat olijfolie in een grote soeppan. Na 5 minuten kan je hier de pompoen, de gember, de Gele Curry kruidenmix en wortel bij doen. Wees niet bang dat deze kruidenmix te heftig gaat zijn voor je, want je zult zien dat ie heel gangbaar is en perfect past bij gerechten zoals een quiche, een ovenschotel, of natuurlijk een curry.
- Na weer 5 minuten schenk je er 1 liter water bij, samen met de bouillonblokjes, en laat het hele geheel zo'n 20 minuten op zacht vuur garen, totdat je met een vork in de pompoen kunt prikken en je vork er soepeltjes doorheen glijdt.
- Als de pompoen goed zacht is, kan je het vuur uitzetten en de boel gaan pureren met je staafmixer. Als je vindt dat de soep wat te dik is, kun je er zoveel water bij knallen als je wilt. Als je wel wat pit in je leven kunt gebruiken, kun je een scheutje tabasco toevoegen. Eet smakelijk!
#2 kruiden voor pompoensoep: Garlic Heaven
Als ik geen zin heb in curry gebruik ik Garlic Heaven kruiden (dan hoef je ook geen knoflook te snijden). Dan doe ik een uitje in de pan, de pompoen en de Garlic Heaven erbij en dan na 20 minuten pruttelen kun je de mixer op de inhoud van de pan gooien. Bouillonblokje erbij, klaar!
Ingrediënten Garlic Heaven:
Knoflook, tijm, oregano en zeezout.
#3: losse kruiden die goed gaan bij pompoensoep
- Knoflook
- Ui
- Chilipeper
- Verse gember
- Verse laos
- Groene kruiden zoals oregano, peterselie en basilicum
- Paprikapoeder
- Kurkuma of geelwortel
- Koriander
- Komijn
#4: pompoensoep met een bite
Ook lekker: een klassieke pompoensoep met een bite. Je kunt de pompoensoep maken zoals hierboven (dus met de Gele Curry, Garlic Heaven of met losse kruiden zelf een mix maken). Dan pureer je de soep, schenk je in kommetjes en garneer je met de Dukkah kruidenmix.
Je pompoensoep krijgt dan een lekkere bite en een soepje die eruit ziet alsof er heel wat bloed, zweet en tranen inzit, maar in realiteit heb jij maar zo’n 10 minuten in de keuken doorgebracht.
Ingrediënten Dukkah:
Hazelnoten, amandelen, koriander, sesam, komijn, venkelzaad, selderij, mint, peper en zeezout.
Welke kruiden gebruik je in pompoensoep? De lekkerste recepten!
Pompoensoep met kokosmelk
In een exotische bui? Pompoen gaat echt super goed samen met kokos. Dit klinkt ingewikkeld, smaakt ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het zó simpel:
Ik bak een uitje en knoflook op in een soeppan. Daar gooi ik eventueel een chilipeper (zonder zaadjes) en verse gember bij en wat Gele Curry kruiden van Green Gypsy. Dan bak ik alles zo’n minuutje mee en gooi ik er een blik kokosmelk bij, een bouillonblokje en wat water. Dit laat ik zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen en dat ga ik aan de gang met een staafmixer.
Wil je je soep nog romiger? Gooi er dan wat santen bij, tegelijk met je kokosmelk. Santen is een crème van kokos en dit moet je echt van het blok af snijden. Dit kook je mee terwijl je de pompoenblokjes laat pruttelen en mix je dus later mee met de pompoensoep. Santen kun je gewoon bij de supermarkt kopen en is heel lang houdbaar, ook als je al een stukje hebt afgesneden.
Pompoensoep met gember
Houd jij wel van wat pit? Verse gember geeft een heerlijke smaak aan je soep en is ook nog eens super gezond voor je. Pompoensoep met gember is zo gemaakt:
Snijd een uitje en wat knoflook. Schil een stukje gember en snijd dit fijn. Je hoeft de gember niet te raspen, want dat is alleen maar extra werk en straks pureer je de gember toch mee met de rest.
Bak de knoflook, ui en de gember even op op halfhoog vuur. Gooi na 1 minuut een flinke eetlepel Gele Curry kruiden van Green Gypsy erbij. Dit zorgt voor meer smaak, maar maakt de boel absoluut niet spicy. Als je eenmaal een pompoensoep hebt geproefd met smaak, hoef je nooit meer z’n brave broertje!
Bak de kruiden zo’n 20 seconden mee. Gooi dan de pompoenblokjes erbij, samen met wat water en een bouillonblokje. Laat alles 20 minuten opstaan op laag vuur met de deksel op de pan. Als je met je vork prima in de pompoenblokjes kunt prakken, ben je klaar voor de laatste fase, namelijk in de weer met die staafmixer van je.
Als je er echt zin in hebt, kun je zelfs de pompoensoep met gember serveren met wat verse koriander er overheen.
Pittige pompoensoep
Ja, wat nou als jij gevoelsmatig in het verkeerde land geboren bent? Dan ga je voor pittig. Ik houd zelf niet heel erg van heet, maar smaakvol met een licht pitje; daar ga ik wel lekker op.
Bak wat knoflook, ui en eventueel wat verse laos en verse gember op. Je kunt alles prima wat grover houden, want je gaat het straks toch nog pureren. Na 1 minuut gooi je de Spice it Up! kruidenmix van Green Gypsy Spices er overheen. Dit zorgt voor wat pit met wat extra’s. Ook lekker op een boterham pindakaas, pasta of eigenlijk bij alles wat je wat pittiger zou willen hebben.
Bak de kruidenmix 20 seconden mee en voeg dan water toe met een bouillonblokje. Draai het vuur laag als het eenmaal kookt en laat het dan nog 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan. Pureer dan je pompoensoep en serveer eventueel met verse koriander.
Recepten voor pompoensoep
Ga jij wel lekker op kant-en-klare recepten? Probeer dan eens deze hele makkelijke pompoensoep met Dukkah kruiden, pittige pompoensoep met yoghurt of deze pompoensoep met een curry flavour en gebakken bacon. Hieronder heb ik antwoord gegeven op: welke kruiden gebruik je voor pompoensoep? Natuurlijk geef ik je ook handige tips die je makkelijk kunt toepassen om zo elke pompoensoep de baas te worden!
Ik ben benieuwd hoe jij het liefste je pompoensoep maakt! Laat hieronder je reactie achter om het me te laten weten, ik heb vast iets aan jullie tips!
Welke soorten pompoen zijn er?
Oorspronkelijk komen pompoenen uit Noord- en Centraal Amerika en ze zijn er vooral te krijgen in de herfst en winter. Deze kanjers zijn er in allerlei kleuren en maten. Zo hebben de Japanse soorten wat stugger vruchtvlees en die zijn minder makkelijk te pureren. Een sierpompoen is voor de sier, want ze smaken heel vies dus die kan je beter niet eten. Ze heten ook niet voor niks ‘sier’.
Welke soorten zijn er?
- Reuzenpompoen (ook wel Rouge Vif d’Etampes): deze is de bekendste (die mooie oranje) maar ook de minst zoete pompoen. Hij komt met name tot zijn recht in gerechten met sterke smaken zoals een curry.
- Flespompoen: deze pompoen heeft een flesvormige nek en een zachte schil zodat je hem niet hoeft te schillen. De pompoen smaakt zoet en nootachtig en kan perfect in de oven geroosterd worden (met Ras el Hanout bijvoorbeeld), maar is ook heel geschikt in curry’s, salade of in de soep.
- Sweet dumpling pompoen: is een grote groen/witte pompoen en deze kun je perfect vullen. Hij smaakt zoet en mild en is daarom super lekker bij noten, kaas en gedroogd fruit. Door de vorm en grootte zijn ze perfect om te vullen.
- Hokkaido pompoen: komt uit Japan en is vrij klein en stevig van structuur. Kan je prima klaarmaken in de oven, in de soep of in een cake.
- Spaghettipompoen: Deze pompoen is eigenlijk de apartste van alle pompoenen. Hij smaakt een beetje nootachtig en is lichtzoet. Mooie bijkomstigheid is dat die glutenvrij is. Ook heel apart is dat het vruchtvlees draderig is, net als spaghetti (de naam zegt het al). Snijd hem doormidden, verwijder de pitjes en besprenkel met olijfolie en strooi er wat kruiden over, bijvoorbeeld Ras el Hanout kruiden. Leg de helften met het vruchtvlees naar beneden op een bakplaat met bakpapier en zet in een oven op zo’n 180°C, ongeveer 30 minuten. Schraap het vruchtvlees eruit met een vork en je hebt een gezond alternatief voor spaghetti.
- De Kabocha heeft een harde groene schil met witte strepen en smaakt zoet kastanje-achtig. Deze pompoen kan je heel goed gebruiken in zoete baksels en hoe langer je hem bewaard, hoe lekkerder die smaakt.
- De patisson: Deze pompoen kan wit, geel of groen zijn en heeft gelobde randen. Omdat de schil erg hard is kan je hem heel goed vullen. De smaak is verder heel neutraal.
Hoe moet je pompoen bewaren?
Dat hangt een beetje af of de pompoen al gesneden is of nog heel. Een niet gesneden pompoen kan je op een koele plek (10-15 graden) lang bewaren. Als er lelijke plekken op komen te zitten, dan moet je oppassen, want ze kunnen dan gaan rotten en andere pompoenen aansteken.
Koelkast: Als je de pompoen hebt aangesneden dan kan je hem nog ongeveer een week in de koelkast bewaren in folie.
Vriezer: Je kan een pompoen ook heel goed in de vriezer bewaren maar dan moet je hem eerst even blancheren. Handig voor als je haast hebt. Hoe je dan precies moet blancheren? Snijd de pompoen in blokjes en kook kort (3 minuten). Leg dan de pompoenblokjes in een bak koud water om het kookproces te stoppen. Dan goed droogdeppen en invriezen in een diepvrieszakje.
Hoe gezond is pompoen?
Daar kunnen we heel kort over zijn want een pompoen is gewoon erg gezond. Een groot voordeel is dat er weinig calorieën in zitten (in 100 gram zit 20 calorieën), het heeft dus een lage energetische waarde. Daarbij bevat het veel vezels waardoor je er snel vol van zit (eet je minder) en is het goed voor de spijsvertering. Verder is de pompoen rijk aan calcium, kalium, ijzer, koper, zink, kalium, betacaroteen, vitamine A, C, B (diverse) en E. We zullen even voor je op een rijtje zetten waar het allemaal goed voor is.
Ogen: Vooral de oranje pompoen zit boordevol met betacaroteen ,wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor de huid en de ogen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht.
Huid: Het betacaroteen helpt ook bij het neutraliseren van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn belangrijke veroorzakers van huidveroudering. Dus goed als deze geneutraliseerd worden.
Ook de vitamine C en E die erin zitten zijn goed voor een mooie, zuivere en soepele huid.
Bloeddruk en spierfunctie: omdat de pompoen ook kalium bevat is hij ook goed voor het reguleren van de bloeddruk en voor de spierfunctie. Dus sport je veel? Dan is het handig om regelmatig pompoen te eten of in je smoothie te doen.
Immuunsysteem: door de vitamine C die erin zit, is de pompoen ook nog eens een vitamine stoot voor je immuunsysteem.
Dus kom op en maak eens iets lekkers klaar met pompoen, zoals deze pompoen salade met granaatappelpitten en halloumi.
Hersenen: pompoen bevat Omega 3-vetten in de vorm van alfa-linoleenzuur, wat de bouwstenen zijn van membranen in de hersenen en oogvlies en dus goed zijn voor je ogen en functie van je hersenen. Alfa-linoleenzuur kan je lichaam niet zelf aanmaken dus je moet het uit je voeding halen en daar is de pompoen natuurlijk weer heel goed voor.
Oppepper voor je humeur
In pompoenpitten zit tryptofaan wat helpt bij de aanmaak van serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat je humeur een boost krijgt.
Hoe maak je een pompoen klaar?
De meeste pompoenen hoef je niet te schillen. Je kan de pompoen in blokjes of schijven snijden en in je gerecht verwerken of in de oven te bakken. Snij de pompoen eerst door de helft en halveer deze helften hierna nog 2 keer. Verwijder de pitten met bijvoorbeeld een lepel (kan je weer gebruiken). Je kan de pompoen zo in schijven laten (voor in de oven) of maak er blokjes van. De schil wordt vanzelf lekker zacht.
Wil je de schil er wel vanaf hebben, dan snijden we de pompoen in schijven en schillen we hem met een aardappelschiller.
Sommige mensen zetten de pompoen eerst in de oven (200 graden) of koken de pompoen en halen er dan de schil af. Magnetron kan ook maar daar houden we eigenlijk niet van.
- Dan kan je er lekkere gerechten mee maken. Zoals een curry, soep van maken, roosteren in de oven maar ook een lekkere cake of brood van maken. Er zijn veel recepten maar wij vinden dit pompoenbrood met stukjes pure chocolade ook wel heel erg lekker.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn lekker maar eigenlijk ook supergezond. Je kan ze op of in het brood doen, als snack gebruiken, door de muesli doen of over je salade strooien.
Waar zijn ze allemaal goed voor?
Cholesterol: in de pitten zitten fytosterolen die de LDL-cholesterol verminderen. Dat komt goed uit want dit is de slechte vorm van cholesterol. Dus goed als dat gehalte naar beneden gaat.
Nierstenen: De zaden helpen bij het voorkomen van nierstenen omdat het de productie van calciumoxolaat vermindert. Nierstenen bestaan vooral uit calciumoxolaat, dus is het handig als je iets kan eten wat dit vermindert.
Zo kan je heel goed een lekkere pesto maken van de pitten. Als je die op een pitabroodje smeert met mozzarella dan heb je een heerlijke lunch. Klinkt dit niet lekker?
Huid: de schil van de pitten zitten boordevol zink wat goed is voor de opbouw van eiwitten. Al met al is dit goed voor je huid, nagels en je haren.
Spieren: de kern van de pitten bevatten weer veel magnesium wat weer heel goed is voor de spieren. Dus sport je veel: pompoenpitten eten.
Let wel op: teveel pitten eten is ook weer niet goed. Eet vooral gevarieerd, want je hebt verschillende soorten vetten, mineralen etc nodig.
Pompoenpitten roosteren:
Je kan pompoenpitten kopen maar je kan ze ook heel goed zelf maken. Hoe ga je dit aanpakken? Je kunt het op verschillen de manieren doen. Let wel op: ze zijn gewoon wit en niet groen zoals in de winkel.
Haal de pompoenpitten uit de pompoen met een lepel en maak ze schoon in een bakje water. Nu zijn er verschillende manieren om ze verder te bereiden. De een kookt ze eerst 10 minuten in wat water met zout (worden ze zachter dan dat je het niet doet). De ander doet het zonder ze te koken.
Of je ze nu kookt of niet: Dep ze droog en doe er een klein beetje olijfolie en kruiden op (bijvoorbeeld Ras el Hanout kruiden!). Hussel het lekker door elkaar zodat de olie en kruiden goed gemengd zijn met de pitten. Verspreid ze over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10-15 minuten in een oven van 180 graden (sommigen geven de voorkeur aan 250 graden).
Let wel op dat ze niet aanbranden. Heerlijk.