Wortel stamppot maken

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Jasmijn Kamphuis (see all)

Wortel stamppot maken

Wortel stamppot maken

Terwijl de tv aanstaat met Koningsdag, de koning zich door Maastricht waant en de oranje tompoucen uitgedeeld worden, zit jij maar te bedenken: “wat gaan we vanavond eten?” Wat dacht je van een wortel stamppot maken? De kleur is al juist en mocht je in de avond nog een drankje willen doen, kan je met deze kruidige wortel stamppot een goede bodem leggen om de avond door te komen. Dit is toch wat je wilt?

Wortel stamppot maken in april is misschien een gekke gedachte. Als ik aan wortel stamppot denk, denk ik ook aan die koude en korte winterdagen. Maar dat is nergens voor nodig. Ja, het ligt zwaar op de maag, maar als je nou kleinere porties maakt en er een lekkere frisse salade bij doet, kan het prima elk seizoen gegeten worden. Wil jij het wat spannender maken? Gebruik de juiste kruiden in je wortel stamppot en je zal vriend en vijand verbazen. Of wat dacht je van wortel stamppot maken op Koningsdag?

Koningsdag

We kennen allemaal wel Koningsdag: de dag dat Nederland oranje kleurt, de koning een stad bezoekt en half Nederland veel te veel bier zuipt. Maar goed, we zijn een foodblog, dus laten we het over eten hebben! De oranje tompoucen zijn natuurlijk niet te missen, logisch, ze lagen al vanaf maart in de winkel. Maar wij vinden oranje tompoucen iets te basic. Iedereen maakt of koopt ze al. Hetzelde geldt voor bittergarnituur met zo’n Nederlands vlaggetje erin en een bakje met mosterd. Super lekker, dat ga ik niet ontkennen, maar ook zo standaard. En ja, poffertjes met een kilo poedersuiker erboven is ook niet het gezondste. Daarom dachten wij een keer met wat anders te komen: wortel stamppot maken! Saai? Heus niet, het is heel makkelijk om hutspot op smaak te brengen.  Zo maak jij de meest rememberable wortel stamppot ooit! Mocht je de hele dag door al gesnackt hebben, maak er dan kleinere porties ervan, zodat je niet met een opgeblazen buik de avond in moet. Je kan de rest gewoon invriezen! Maar goed, genoeg gepraat, let’s get into it, we gaan een lekkere wortel stamppot maken.

Hoe moet je de wortel stamppot maken

welke kruiden gebruik je in wortelstamppot

Mijn favoriete wortelstamppot

Porties: 2 personen

Equipment

 • 1 stamper
 • 1 grote pan
 • ovenschaal
 • oven

Ingrediënten

 • 500 gr kruimige aardappels geschild en in partjes gesneden
 • 400 gr wortels fijngesneden
 • 1 ui gesnipperd
 • 1 grote el Oudhollandse Opfluffer
 • 100 ml melk
 • 1 klont boter

Evt:

 • 1 scheutje ketjap
 • gehaktballetjes, (vega) spekjes, rookworst, een gekookt eitje of vis Goedkoop biologisch vlees kopen? Bestel bij Grutto.com en ontvang €10 korting met code KIM-10.

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Kook de aardappelen en de wortel 10 minuten in een grote pan.
 • Gooi dan de aardappel, de wortel, de ui en de Oudhollandse Opfluffer in een ovenschaal met een scheutje (olijf)olie en bak dit in 20 minuten gaar. Roer halverwege een keer om.
 • Nu komt de stap dat je alles in de grote kookpan gooit om te stampen. Voeg ook de melk toe in de pan en eventueel een scheutje ketjap.
 • Stamp dan alles, grof of fijn, totdat je hutspot de structuur heeft die jij lekker vindt.
 • Lekker met gehaktballetjes, (vega)spekjes of rookworst.

Notities

Tip: gooi nadat je hebt gestampt alles weer in een ovenschaaltje en strooi hier lekker wat kaas erover heen. 
Bij biologisch, gras gevoerd vlees is de verhouding qua vetten veel beter én de dieren hebben een beter leven gehad. Ook is het gebruik van antibiotica in de biologische veeteelt een stuk lager dan in de reguliere. En alles wat de dieren binnenkrijgen, krijg jij ook binnen. Het is duur ja, maar ik bestel mijn biologische vlees bij Grutto.com. Zij hebben biologisch, gras gevoerd vlees van lokale boeren en het wordt aangeleverd in de vriezer. Ideaal, want zo hoef ik het alleen nog maar uit de vriezer te halen in de ochtend. 
Ik bestel kant-en-klaar gesneden kipfilet, rundergehakt, kabeljauw en écht prachtige zalm. Tip: met de code KIM-10 krijg je €10 korting op je eerste bestelling.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @GreenGypsySpices of tag #GreenGypsySpices!

Oudhollandse Opfluffer

Hoop je op wat meer spektakel? Oudhollandse Opfluffer is voor iedereen die daar op hoopt bij een Hollandse maaltijd. Of we het nou hebben over een hete bliksem, een stamppot of een homp zuurkool; elke maaltijd knapt hiermee op.

En nee, niet alleen stamppotten, zoals deze vegetarische broccoli stamppot met knolselderij, worden hier lekkerder van. Gebruik deze kruidenmix ook bij je jus, vlees(vervangers) of gehakt. Of wat dacht je van deze snelle salsa nachos met cheddar.  Zo kan je elke kant op met deze oudhollandse meester.

Oudhollandse Opfluffer kruidenmix

Wortel stamppot maken

Menu