Zelf muesli maken op 4 manieren

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Zelf muesli maken

Zelf muesli maken

Zelf muesli maken is intens makkelijk, want het kost je hooguit 5 minuten om de boel in elkaar te zetten en de oven doet de rest van het werk voor je. En het is ook nog eens veel beter. Dacht jij dat je lekker bezig was met je bakje yoghurt en granola in de ochtend? Bekijk de achterkant van het pak maar eens; grote kans dat er een bom aan suiker en verzadigde vetten in zit. Zonde, want ook krokante muesli uit de oven is echt heel makkelijk en hoeft helemaal niet slecht te zijn.

Vaak ziet de muesli die je koopt in de supermarkt er gezond uit met een papieren verpakking, groene letters en staat er misschien zelfs ‘biologisch’ of een andere lekker bekende kreet op, maar terwijl jij zo gezond denkt te doen door aan de nootjes en zaadjes te knabbelen, krijg je veel meer zooi binnen dan je hoopt tijdens het afrekenen.

De oplossing? Zelf muesli maken!

Ik heb 4 opties voor je: muesli met pindakaas popcorn (yes!), chocolade granola (zonder echt chocolade te hoeven gebruiken), granola met cranberry’s en kokos-chocolade muesli.

Ga je wel lekker op granola? Dan hebben we ook nog frisse fruitige fruitgranola voor je, die ook heel snel gemaakt is, of granola met pindakaas en chocolade.

Zelf muesli maken #1: muesli met pindakaas popcorn

Hoeveel té lekker klinkt dit?! Dikke plus: popcorn maken is helemaal niet ingewikkeld; het enige wat je nodig hebt, is een pan met een deksel.

Ingrediënten muesli met pindakaas popcorn

Voor de muesli:

100 gram hele amandelen
100 gram havermout
50 gram walnoten
20 gram pompoenpitten
1 eetlepel kaneel of Pumpkin Spice van Green Gypsy
3 grote eetlepels honing
3 eetlepels (kokos)olie

Voor de popcorn:

100 gram maïskorrels
4 grote eetlepels honing
2 grote eetlepels pindakaas (met stukjes noot please)
1 theelepel cacaopoeder
2 eetlepels olie (milde olijfolie of zonnebloemolie)

een pan met een deksel en bakpapier
Zelf muesli maken

Bereiding muesli met pindakaas popcorn

Verwarm de oven voor op 170 graden. Verwarm de kokosolie totdat de olie vloeibaar is als je kokosolie gebruikt, als je al vloeibare olie hebt hoef je natuurlijk niets te doen.

Meng nu alle ingrediënten voor de muesli door elkaar in een kom en spreid dit uit over het bakpapier. Laat de muesli in 15 minuten goudbruin kleuren, maar vergeet niet een keer tussendoor te roeren. Laat de muesli daarna afkoelen.

Intussen kun je de popcorn klaarmaken:

Verwarm de olie in de pan op hoog vuur, maar zorg dat ie niet gaat walmen. Let er wel op dat de olie echt heet is.

Gooi dan de popcorn in de pan erbij en zet het vuur halfhoog. Doe de deksel erop en schud de pan elke 5 seconden. Als je de eerste maïskorrel hoort ‘poppen’ dat moet je opletten, dan gaat het hard. Blijf regelmatig je pan schudden zodat er geen maïskorrels aan de pan blijven vastzitten en dus verbranden, maar laat de deksel wel op de pan. De popcorn is klaar als je bijna geen korrels meer hoort poppen, zet het vuur dan gelijk uit, want verbranden gaat snel.

Als de popcorn klaar is doe je de honing in een steelpannetje, samen met de pindakaas en de cacaopoeder. Roer dit op halfhoog vuur totdat alles goed gemengd is. Schenk dan de pinkakaas-saus over de popcorn heen en laat het afkoelen.

Roer daarna de popcorn door je muesli en klaar ben je!

Zelf muesli maken #2: chocolade granola

Ingrediënten voor chocolade granola:

100 gram hele amandelen
100 gram havermout
100 gram gemengde rauwe noten (welke je lekker vindt)
1 el Livin’ la Vida Choca kruidenmix
3 grote eetlepels honing
evt een handje chocoladedrops

Ingrediënten voor chocolade granola:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is alles te mengen in een ovenschaal en de granola 15-20 minuten in de oven te zetten.

Zelf muesli maken

Bereiding granola met cranberry’s

Zelf muesli maken

Ingrediënten granola met cranberry’s 

50 gram amandelschaafsel
100 gram havermout of boekweitvlokken
50 gram cranberry’s
20 gram lijnzaad of chiazaad
1 eetlepel Love, Peace & Granola of gemberpoeder
50 gram pompoenpitten
50 gram walnoten
50 gram honing

een snufje zout
eventueel 1 theelepel vanillepoeder

bakpapier of een ovenschaal

Zelf muesli maken

Bereiding muesli met cranberry’s

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng in een kom alle ingrediënten bij elkaar, behalve de cranberry’s en de pompoenpitten. Als je het goed door elkaar hebt gemengd spreid je de muesli uit over je bakpapier en leg je het papier in de oven.

Meng 1 eetlepel warm water met een snufje zout en laat het zout oplossen. Meng dit nu met de pompoenpitten. Rooster dit in een pan, zonder veel olie. Doe dit totdat de pompoenpitten wat bruiner worden.

Doe de muesli 30 minuten in de oven. Na dit half uurtje zet je de oven open en meng je de cranberry’s en de pompoenpitten er doorheen.

Zelf muesli maken

#4: chocolade-kokos muesli

Zelf muesli maken

Deze muesli is echt een snoepje! Door de smaken van kokos en chocolade waan je je in exotische sferen en heb je het gevoel van snoepjes, zonder de bad shit. Ik neem de muesli mee naar m’n werk om los te ‘snoepen’, ik doe het door de yoghurt of over fruit heen als ontbijt. Bovendien staat het helemaal gezellig in een glazen pot op je aanrecht.

Ingrediënten chocolade-kokos muesli

50 gram kokos
100 gram amandelen
50 gram havermout
50 gram walnoten
20 gram pompoen pitten
10 gram lijnzaad
5 eetlepels kokosolie of andere olie
1 eetlepel kaneelpoeder
2 grote eetlepels honing
2 el Livin’ la Vida Loca kruiden van Green Gypsy

Banner Livin

Bereiding chocolade-kokos muesli

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng alles door elkaar in een grote kom en leg de muesli op bakpapier of in een ovenschaal. De muesli moet zo’n 15 minuten in de oven goudbruin kleuren.

Zelf muesli maken

Zelf muesli maken

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu