Rode peper bij het afvallen (en nog 4 voordelen van pepers)

Dat kruiden goed zijn voor je gezondheid wisten ze zo’n 3000 jaar geleden al. In de Ayurvedische geneeswijze wordt gebruik gemaakt van kruiden en mineralen en dat is precies wat jij zou moeten doen om zo gezond mogelijk te leven. En nee, daar komt geen geitenwollen sok bij kijken: dit is geaccrediteerd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WGO), dus dan is het waar. Tijd dus om een keer die rode peper, gember of geelwortel door je dagelijkse prutje te gooien om zo een paar jaar langer mee te kunnen.

Rode peper is gezond

Denk zelf maar even na: 100 jaar geleden bevatte een appel met schil 29 mg magnesium, nu nog maar minder dan 5 mg. Tijd dus om ons lichaam een handje te helpen en af en toe wat extra’s te nemen. Vandaag aan rode pepers de eer en dat is niet voor niks: je kunt je beter afvragen waar rode peper niet goed tegen is!

Inhoud:

1 Rode peper tegen pijn

Volgens een studie in PLos Biology zorgt capsaïcine, het stofje dat jouw mond in de fik zet, ervoor dat jij minder pijn voelt. Daardoor zijn er bijvoorbeeld veel crèmes op de markt tegen spierpijn en artrose met capsaïcine erin.

2 Chili’s kunnen je helpen bij het afvallen

In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine. Dit stofje zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in je lichaam aangesproken worden.

Hoe het precies werkt?

Je kent het gevoel dat je met een knalrode kop aan tafel zit tijdens het eten, maar niet wilt laten blijken dat je het te pittig vindt? Die rode kop komt doordat de capsaïcine in de peper direct wordt omgezet in hitte in je lichaam. Dat je het niet wilt laten blijken komt door je ego.

Diezelfde capsaïcine zorgt ervoor dat een deel van de energie in je maaltijd direct verbrand wordt, in plaats van dat deze energie wordt opgeslagen in je lichaamsvet. Als je 2 maaltijden zou eten met precies hetzelfde aantal calorieën erin, zou de maaltijd met meer koolhydraten automatisch sneller verbrandt worden dan een maaltijd die bestaat uit meer vetten.

Door rode peper toe te voegen aan je gerecht, zorg je ervoor dat een deel van de energie uit je maaltijd direct omgezet wordt in hitte, in plaats van dat deze energie opgeslagen zou worden in je lichaamsvet.

Nu niet direct naar de snackbar op de hoek rennen; als jij 5 avonden in de week in de kroeg te vinden bent zal die chili peper niet veel uitmaken, maar die begreep je zelf ook al.

3 Peper kan goed zijn voor je bloeddruk

Die rode dingen zouden weleens precies kunnen zijn wat de dokter jou aanraadt. Volgens laatste studies zou peper namelijk goed zijn bij een te hoge bloeddruk. De capsaïcine in peper, weer dat stofje in een chilipeper wat ervoor zorgt dat jij dit als pittig ervaart, zorgt er namelijk voor dat jouw bloedvaten ontspannen en dat is zeker heel relaxed.

4 Rode peper tegen kanker

De pepertjes remmen de groei van borstkanker cellen. Om een lang verhaal kort te maken: de chemische stof arvanil helpt, maar is niet geschikt voor mensen. Goed nieuws: capsaïcine, het hete stofje in chili pepertjes, heeft dezelfde samenstelling en heeft ook goede resultaten geboekt in studies.

5 Chili helpt jou bij een glaasje teveel

Houd je wel van het weekend? Let dan even goed op: chili voorkomt leverschade. HA!

Capsaïcine, dat veel te hete stofje dus in pepers, beschermt jouw lever voor teveel schade door die goedkope tequila. Let wel even op: het werkt bij een dagelijkse inname, dus vanaf nu pepers, of natuurlijk Spice it Up! over je eitje, door je roerbakgroenten of in je Mexicaanse bonenschotel verwerken. Of maak deze Libanese salade.

Nog meer goed nieuws: uit studies blijkt dat de destructie niet alleen geremd wordt, maar dat gedane schade ook, voor een deel dan, gerepareerd kan worden.

Dat is nog eens goed nieuws op deze middag. Geef toe.

Bron.

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu