Vadouvan kruiden // een soort kerrie met kokos

Inhoud:

Vadouvan kruiden

Met dit mengsel van kruiden wordt iedereen een baas in de keuken. Daarom zijn wij fan van Vadouvan kruiden. Heel simpel gezegd is Vadouvan een soort kerriepoeder of een bouillonblokje op basis van ui en knoflook, aangevuld met kruiden als fenegriek, komijn, gember, peper en een heel subtiele hint van exotisch kokos: dit kruidenmengsel gaat je echt veel tijd schelen in de toekomst!

Vadouvan kruiden

Vadouvan: wat is het?

Je kunt Vadouvan kruiden zien als kerriepoeder 2.0. Wij voegen er in ons mengsel een vleugje kokos aan toe om al je simpele gerechten net iets exotischer te maken. No worries: het is absoluut niet overheersend. Voor het grootste gedeelte bestaat Vadouvan uit ui en knoflook, aangevuld met kruiden, waardoor het iets weg heeft van een kerriepoeder.

Dit kruidenmengsel is heerlijk in een stamppotje, bij vis, bij kip, of om je groenten in op te bakken.

Ook heerlijk: maak een soepje op basis van Vadouvan. Verwarm olie in een soeppan en laat dit goed heet worden. Voeg er dan een uitje aan toe en fruit deze licht. Voeg er na zo’n 2 minuten de Vadouvan kruiden aan toe en bak het op heel laag vuur even mee. Voeg na een paar minuten je groenten toe en een klein scheutje water en laat het zo’n 5 minuten op heel laag vuur rustig ‘sudderen’ met de deksel op de pan.

Voeg hierna meer water toe en eventueel een bouillonblokje en bereid de soep zoals je gewend bent. Ook heel lekker: gebruik Miso in plaats van een bouillonblokje. Miso is gefermenteerd en daardoor super gezond!

Vadouvan kopen

Zoals al onze producten is ook Vadouvan een 100% puur product, zonder toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen of vulmiddelen en met heel weinig zout, zodat je dus niet onnodig allemaal zooi binnen krijgt.

Je vindt de Vadouvan in onze webshop.

Wat kun je doen met Vadouvan kruiden?

Maak bijvoorbeeld eens een super makkelijke Vadouvan curry (vega), gamba mousse met Vadouvan (wat echt veel ingewikkelder klinkt dan dat het is), een pasta van courgette met mango of een vispakketje uit de oven.

Vadouvan curry
Een Vadouvan Curry
Gamba mousse
Gamba mousse
Pasta van courgette
Pasta van courgette
Vis uit de oven
Vispakketje uit de oven

Hoe is dit kruidenmengsel ontstaan?

India werd overheerst door voornamelijk de Engelsen, maar ook Frankrijk probeerde een graantje mee te pikken in die tijd. Frankrijk was vertegenwoordigd aan de oostkust van India; het Tamil gebied. India is het land van de kruiden en smaakexplosies, daar kunnen wij in Europa met bouillon als voornaamste smaakmaker nog een puntje aan zuigen.

In India heeft ieder gezin en ieder dorp een oude traditie van koken en het gebruik van specerijen. De Engelsen zijn thuisgekomen met kerrie en de Fransen hebben Vadouvan in de armen gesloten.

Wij in Europa hebben bouillon als smaakmaker. Het bouillonblokje is eigenlijk ooit ontstaan uit dierlijk product maar door de jaren heen steeds meer verbasterd tot een verzameling van zout, glutamaat, zetmeel, gistextracten en wellicht nog een heel klein beetje kruiden en specerijen.

Vadouvan kruiden zelf maken?

Homemade is tegenwoordig helemaal hip, dus natuurlijk vraag jij je af of je zelf Vadouvan kruiden zou kunnen maken. Yes: dat kan en eenmaal gemaakt is je mengsel 2 jaar houdbaar. In India wordt het eenmaal per jaar gemaakt in de zomer. Dan zijn de uien het goedkoopste en is de zon het warmste.

Hele kilo’s ui worden dan kleingesneden, samen met knoflook en een rits aan specerijen. Onmisbaar in elk geval zijn de fenegriek, komijn en de mosterd. Daarnaast zijn er natuurlijk de vele verschillende mogelijkheden: iedereen maakt Vadouvan weer op zijn of haar eigen manier.

Dit geheel van specerijen wordt door olie tot een soort grove pasta gemaakt en drie dagen weggezet in een bakje om een lekker proces op gang te brengen. Wees niet bang; het is geen rottingsproces, daar leent knoflook en ui zich niet echt voor. Hygiënisch werken is voldoende. Aan dit mengsel wordt maar een klein beetje zout toegevoegd.

Daarna, nu komt het, moet je het goedje tot balletjes draaien en in de ochtend buiten leggen, zodat het in de zon kan drogen. ’s Avonds haal je de balletjes weer naar binnen. Voordat je ze ’s morgens uit gaat laten, rol je ze eerst weer een beetje in je geoliede handjes. Dit houd je 40 dagen vol.….

Na deze 40 dagen is er voldoende vocht uit verdwenen en heeft het mengsel voldoende zonlicht opgevangen. Hadden we al gezegd dat het in Nederland wel iets lastiger zou kunnen worden?

Veel werk? Pffff ja, dat kun je wel zeggen! En dan nog, hebben wij hier in Nederland ooit 40 dagen achter elkaar geen regen gehad? Of 40 dagen op een rij zon gehad? Waarschijnlijk liggen onze ballen er na 3 dagen al hopeloos bij omdat we toch even iets anders gingen doen dan opletten of het niet ging regenen….. en we hadden nog zo op buienradar gekeken!

Werkbaar? Lastig, maar het is wel een prachtig verhaal.

Hieronder heb ik een link gevoegd waar je het iets simpeler zelf kunt maken in de oven of, als je daar geen tijd voor hebt, dan kijk je even in onze webshop en bestelt het easy peasy. Ons mengsel is mega lekker, zonder poespas maar wel met heeeeel erg veel liefde voor kruiden en specerijen!

Hoe gezond is het?

De hoofdbestanddelen in onze Vadouvan kruiden zijn ui en knoflook, met verschillende kruiden als fenegriek, komijn, gember en peper. De ui en de knoflook komen van dezelfde lookfamilie.

In ui zitten enorm veel gezonde stofjes als ijzer, chroom, mangaan, kalium, tryptofaan, quercitine en alliitine. Deze stofjes worden gelinkt aan een bloeddrukverlagende werking, zijn goed voor hart en bloedvaten, werken tegen griep en verkoudheid, verstevigen je gewrichten en ze vergroten ook nog eens je weerstand tegen schimmels en infecties. Zelfs tegen hooikoorts zou het helpen en om af te vallen kun je ui ook goed gebruiken, omdat dit de aanmaak van vetcellen tegengaat.

Hierdoor is de ui in feite een onmisbaar onderdeel in je eten, omdat het bijdraagt aan je algehele gezondheid. Niet voor niets wordt ui gezien als goedkope ‘superfood’.

Ook knoflook kan dus bogen op al deze gezondheidsvoordelen. Er is echter wel een verschil tussen de ui en de knoflook: het gehalte aan alliitine. Aliitine is verantwoordelijk voor die sterke knoflookgeur en is in feite een zwavelverbinding.

Deze verbinding is in feite nou net het goede van dit bolletje. Als je de knoflook hebt gegeten, verspreidt de knoflook zich door je hele lichaam en doet hier zijn helende en heilzame werk (vandaar dus dat het dus zelfs je poriën uitkomt).

Koester deze beide bolletjes dus en deins er niet voor terug om ze lekker te eten. Zorg er gewoon voor dat iedereen ze eet, dan ruik je elkaar niet meer.

 

https://www.greengypsyspices.com/kruidige-blikjes/kruidige-specerijen/vadouvan-66/vadouvan.html?___SID=U

http://specerijen.blogspot.nl/2017/11/vadagam-en-vadouvan.html

https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/10/11/vadouvan-zelf-maken/

http://savithakitchen.blogspot.nl/2010/12/vengaya-vadagam-tempering-agent.html

http://www.preventievegezondheidszorg.com/uien.php

https://www.ahealthylife.nl/11-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-knoflook/

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.