Wat is cacao en hoe gebruik je het?

Inhoud:

cacao hand

Alles wat je moet weten om in de chocoladehemel te komen

Cacao… Wie kent het niet? Sterker nog, wie heeft het nou niet in de top 10 van favoriete ingrediënten staan? Met cacao kun je van alles doen, van het maken van chocolademelk tot aan heerlijke taarten. Hier lees je alles wat je moet weten van cacao en hoe jij je leven kunt upspicen met dit product.

Wat is cacao?

Iedere chick (en  vent ook) weet wel wat cacao is. Bijna iedereen op de wereld heeft weleens een product gegeten met cacao erin. Van chocoladerepen en chocolade ijs tot aan poeder op je cappuccino. Je kunt wel stellen dat de wereld niet zonder cacao kan. Ik durf te wedden dat bij de meeste mensen cacao in de top 10 favoriete ingrediënten staat. Dat is te begrijpen, want it tastes like heaven.

Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon. Een cacaoboom produceert slechts 40 langwerpige peulen per jaar. Dat valt erg tegen voor een boom die 10 meter hoog kan worden en het hele jaar bloeit. De peul kan verschillende kleuren hebben, zoals groen, oranje en geel. Wie wordt daar nu niet vrolijk van? Wanneer je de peul openmaakt, zie je in het midden de cacaobonen. Say what? Ja echt, de bonen groeien niet zelf aan de boom, maar ze groeien in de peul. De cacao die wij gebruiken wordt onder hogedruk uit de boon geperst. Hier krijg je cacaopoeder en cacaoboter van. Met de poeder en de boter kun je het lekkerste eten maken dat er bestaat: CHOCOLADE!

Fun fact: Er zijn ongeveer 45 bonen nodig om een reep melkchocolade te maken van 75 gram. In één peul groeien ongeveer 50 bonen. Let’s do the math: iedere cacaoboom kan dus ongeveer maar 40 tot 45 melkchocoladerepen produceren per jaar. Moet je nagaan hoeveel cacaobomen er nodig zijn om onze buikjes te vullen. Isn’t that crazy?

Waar komt cacao vandaan?

cacao boom

De cacaobonen groeien zoals gezegd aan een mooie grote boom. Deze boom groeit niet in Nederland, maar wordt geteeld in gebieden rond de evenaar. De boom heeft hoge eisen als het gaat om temperatuur, neerslag en bodemvruchtbaarheid en ook heeft deze ‘lieverd’ het niet zo op de zon en groeit liever in de schaduw. Dus was je van plan om je boom in je moestuin te planten? Ho stop ho, dat heeft niet zo veel zin, tenzij je bijvoorbeeld in Zuid-Amerika woont (in dat geval kom ik ook graag eens op visite). De cacaoboom is namelijk helemaal gek op landen zoals Brazilië, Indonesië en Ivoorkust.

Gelukkig voor ons Europeanen kwamen de Spanjaarden in de 16e eeuw op het briljante idee om grote hoeveelheden cacao naar Europa te brengen. Wat moesten we zonder de Spanjaarden? Al snel werd de chocolademelk ontdekt en iedereen werd zo crazy in love op het drankje, dat het bijna net zo populair werd als bier. Het gevolg was dat ontdekkingsreizigers steeds vaker naar gebieden gingen waar deze bomen groeiden. Ze namen niet alleen cacaobonen mee, maar ook nieuwe recepten. Huh? Wat? Recepten? Ja! Sommige bevolkingen hadden al eeuwenlang ervaring met cacaobonen en maakten er de meest lekkere recepten mee.

bij boom cacao

De eindeloze mogelijkheden met cacao

Naast dat je de cacaopoeder op je cappuccino kan gooien of er een chocoladereep van in elkaar kan flansen, kun je nog veel meer met cacao. Zo kun je zelf super simpele warme chocolademelk maken of popcorn met pindakaas en chocoladesaus. Zin in bananenbrood? Dan hebben wij wel een leuk recept voor bananenbrood chocoholics. Nog meer inspiratie nodig? Check ook deze recepten: chocolade pindakaasrepen met gepofte rijst, chocoladegranola met pinda’s en pulled chicken wraps met chocoladesaus.

Ben je al helemaal in de chocoladehemel? Voor de echte baktijgers en chocoholics hebben we een kruidenmix met cacao: Livin’ la Vida Choca. Ik hoor je al denken: en mijn gezondheid dan? Geen zorgen, want de kruidenmix is speciaal voor de choco-fanaten die het zonder de hoeveelheid suikers en calorieën willen doen.

Winning team Livin’ la Vida Choca:
Gember, nootmuskaat, kaneel, cacao en een heel klein beetje kokosbloesemsuiker.

Livin' la Vida Choca

livin la vida choca

De zoetere versie van cacao: carobe

Carobepoeder is misschien wat minder bekend dan cacao, maar daarom zeker niet minder interessant. Carobe is iets minder bitter en juist een ietsiepietsie zoeter, maar je kunt gerust stellen dat het familie van elkaar kan zijn. Carobe is heerlijk om in je eten of drinken te doen. Het grootste verschil tussen beiden is dat ze uit een andere peul komen. Ondanks dat ze op elkaar lijken, is het niet aan te raden om het één door het ander te vervangen. Wil je voor een chocolade-achtige smaak gaan? Kies dan voor carobe. Heb je toch meer uitdaging nodig en houd je van een uitgesproken smaak? Kies dan voor de cacaopoeder.

Ben je nu helemaal flabbergasted en wil je meer weten over carobe, lees dan hier verder. Ook hebben wij dan de perfecte kruidenmix voor jou. Als keukenkoning(in) moet je echt eens de Oh My Badass Pie proberen. Met deze kruidenmix kun je bijvoorbeeld de nectarine taart zonder suiker maken, een smoothie bowl met banaan en roodfruit of het heerlijke bananenbrood met rabarber.

Winning team Oh My Badass Pie:
Kardemom, carobe, sinaasappel, bijenpollen, steranijs, anijs, piment, koriander, kruidnagel, rozenblad en peper.

oh my badass pie

 

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu