Wat is carobepoeder en hoe gebruik je het?

Inhoud:

Wat is carobepoeder?

Let maar op, carobepoeder gaat ook één van jouw favoriete ingrediënten worden straks. Het heeft iets weg van cacao, maar dan minder bitter, juist zoeter. Het is heerlijk in je zoete baksels of in je drankjes en hier gebruiken we ‘m het liefste in pancakes, bananenbroden en meer van dat soort lekkers of natuurlijk in onze kruidenmixen. Maar wat is carobepoeder nou eigenlijk en hoe gebruik je het?

Wat is carobepoeder

Het makkelijkste zou zijn om carobepoeder te omschrijven als chocolade of cacao, maar dat klopt niet helemaal. Hoewel de smaken overeen komen, zit er wel echt een verschil tussen. Ongezoete cacao is bitter, carobe is juist iets zoeter en milder en smaakt een beetje nootachtig. Het grootste verschil tussen de 2 is echter dat cacao van cacao peulen afkomstig is en carobe van carobe peulen. Het is dus niet eens dezelfde plant, hoewel je het wel bijna zou denken.

Carobe

Carobe komt van carobe peulen, die groeien in het Middellandse zeegebied. Net als bij bijvoorbeeld vanille, is er een mannelijke en een vrouwelijke boom nodig om peulen te kunnen maken. Als we het hebben over de bloemetjes en de bijtjes……

De verwerking van de carobepeulen lijkt op die van cacaopeulen: ze worden gedroogd, geroosterd en vermalen. Wij vinden carobe hier voornamelijk in de vorm van poeder, maar er zijn ook chips verkrijgbaar via internet, die je goed kunt verwerken in pancakes en chocolate chip cookies. Daar waar de normale chips van cacao vaak toegevoegde suikers bevatten, is dit bij carobe chips niet het geval, omdat carobe van zichzelf al zoeter is.

Wat is carobepoeder

Hoe gebruik je carobe?

Gebruik dezelfde hoeveelheid als wanneer je cacaopoeder zou gebruiken, maar verdubbel de gewichten als je enigszins hetzelfde resultaat wilt behalen. Denk aan smoothies of zelf ijs ermee maken. Heel lekker is bijvoorbeeld deze smeuïge brownie met avocado, deze double dip chocolate chip cookies, deze chocolade smoothie bowl of deze warme carobe drank in plaats van warme chocolademelk. Ook lekker: deze rauwe koffie carobe fudge. Nooit geprobeerd, maar watertanden doe ik hier wel.

We hebben carobepoeder in een mix van ons verwerkt, omdat het een heel warme en zoete smaak geeft aan je baksels. De lucky bastard is Oh My Badass Pie geworden. Hoewel we ‘m hebben ontwikkeld met zoete baksels zoals bananenbrood, cakes en pancakes in ons achterhoofd, is ie ook heerlijk in hartige gerechten. De carobe geeft een heel warme smaak aan pompoen, rode biet, blauwe kaas of aan je salade. Wij hebben ‘m ook gemengd met wat olie voor een té lekkere saladedressing!

Winning team Oh My Badass Pie:

Kardemom, carobe, sinaasappel, bijenpollen, steranijs, anijs, piment, koriander, kruidnagel, rozenblad en peper.

Wat is carobepoeder

Verschil carobepoeder en cacaopoeder

Cacaopoeder bevat meer vet dan carobepoeder en carobe bevat weer meer natuurlijke suikers en koolhydraten dan cacao. Voor zowel cacao als voor carobe geldt dat ze beiden veel antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten neutraliseren vrije radicalen.

Doordat cacaopoeder een rijkere, donkerdere, smaak heeft dan carobe, kun je het niet rechtstreeks door elkaar vervangen. Kies carobe als je voor een lichte, chocolade-achtige smaak wilt gaan, maar gebruik cacaopoeder als je en heftiger resultaat nastreeft. Wat je natuurlijk ook prima kunt doen is het afwisselen: gebruik de helft cacaopoeder voor een rijk resultaat en de andere helft carobepoeder, voor die fluweelzachte chocoladesmaak.

Wat is carobepoeder


Volg ons op Instagram voor meer inspiratie:

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu