Wat is citroengras en wat kun je ermee?

Inhoud:

sereh citroengras 2

Alles wat je moet weten over citroengras

Gras dat naar citroen smaakt? Dat klinkt gek, maar toch bestaat het. Citroengras wordt voor veel dingen gebruikt, zoals voor parfum en zeep. In dit artikel gaan we het hebben over de citroengras die wordt gebruikt als echte smaakmaker voor op je bord.

Wat is citroengras?

Citroengras wordt ook wel sereh genoemd. Sereh is de Indonesische naam en in Nederland zie je deze naam ook vaak terug. De kans is dus aanwezig dat je in de supermarkt niet citroengras tegenkomt, maar sereh. Wees gerust, het is beiden hetzelfde.

Citroengras is letterlijk wat de naam al doet vernoemen: het is een grassoort met een sterke citroensmaak. Ja, het bestaat echt: gras met een citroensmaak. Awesome!!!! Citroengras heeft een friszurige smaak. Let er wel op dat je het juiste citroengras type bestelt. Er zijn namelijk verschillende citroengras soorten en alleen de Cymbopogon Citratrus wordt in de keuken gebruikt. De Cymbopogon Martinii wordt bijvoorbeeld weer alleen voor de parfum- en beautyindustrie gebruikt. Er wordt zeep van gemaakt, maar ook haarolie en parfum. Het ruikt heerlijk, maar het is dan weer niet zo lekker op je bord.

Maar wat is het nu precies, Citroengras? Het is eigenlijk gewoon een lange stengel die van groen naar wit overloopt en bestaat uit wat lagen (een soort prei alleen dan wat stugger). Het gras rauw eten is geen aanrader; het is vies en het kauwt niet lekker. Veel beter kun je sereh in stukjes snijden of kapotbreken en het meekoken of stoven in een gerecht. Dit geeft een heerlijk frisse smaak aan het gerecht. Na het bereiden moet je natuurlijk niet vergeten om de sereh ook weer uit het gerecht te halen voor je het serveert.

Sereh wordt vooral gebruikt in de Aziatische keuken. De kruiden kun je met name vinden in de Thaise, Indische, Indonesische en Vietnamese keuken vinden. De plant zelf groeit in de Aziatische landen India en Vietnam, maar ook in gebieden waar men minder gebruik maakt van deze heerlijke smaakmaker, namelijk Australië, Amerika en Afrika. Dat is apart toch? Ze weten niet wat voor feest ze op hun bord missen.

Het verschil tussen vers en gedroogd citroengras

Citroengras is een plant dat groen blijft en wel 2 meter lang kan worden. Omdat de bevolking in Azië gek is op sereh, wordt het meestal vers gebruikt in bijvoorbeeld soepen en thee. Het voordeel van verse citroengras is dat het zijn smaak behoudt.

Bij de gedroogde varianten is dat veel minder het geval. Mocht je toch gedroogd citroengras willen gebruiken, koop dan geen grove stukken van de plant. Die worden namelijk niet zacht en hebben veel minder smaak. Beter kun je gaan voor gemalen citroengras; die variant is iets prettiger voor je maag. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je de kruiden kruimeltje voor kruimeltje uit je soep hoeft te vissen (dan ben je meeegaaaa lang bezig). Laat het er lekker inzitten, dat kan prima.

sereh citroengras

Je eigen eten kweken

Even terug naar de verse variant. Niets is lekkerder dan je eigen eten te kweken. Wil je jouw kamer wat opvrolijken? Je kunt super leuk een paar stengels citroengras in een pot kweken. Zet een leuke bak of pot op de vensterbank, flikker er wat zaadjes in en na 15 tot 20 dagen zie je de citroengras tot leven komen. Wil je niet ineens thuiskomen met een plant van 2 meter in je woonkamer!? Let er dan even goed op dat je de korte variant koopt, dit staat vaak bij de zaadjes op het etiket aangegeven en vraag anders even advies bij het tuincentrum.

Heb je juist een tof buiten terras? Je kunt jouw moestuintje ook een stukje mooier maken met sereh. Citroengras houdt van zon (wie niet!), dus geef jouw kweekprojectje een mooi zonnig plekje in de tuin. Citroengras is daarnaast ook een hongerige plant, dus zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt en vochtig blijft (niet te nat anders verzuipt de plant). Wil je je vrienden, familie en buren laten zien dat je een geweldige citroengras-kweker bent en ze de heerlijke gerechten die je daarmee maakt laten proeven? Geef de plant dan regelmatig water en giet er soms ook wat meststoffen bij. Wanneer je echt goed voor je kweekprojectje zorgt, kun je het hele jaar door oogsten. Let wel op het Hollandse winterweer. Het kan namelijk dodelijk zijn voor het plantje wanneer de thermometer -10 graden aanslaat.

Wat kun je met de citroengras doen?

Je kunt een hele sereh party maken: was je met zeep van citroengras, doe een lekker parfummetje op met citroengras en steek de kaarsen aan met dezelfde geur. Nu ben je helemaal klaar om een heerlijk gerecht aan je familie en vrienden voor te schotelen. Klinkt dit niet top? Om het nog gemakkelijker voor te maken hebben wij een aantal kruidenmixen waar citroengras in is verwerkt.

Met onze Hoer op de Grill kun je bijvoorbeeld een Thaise kabeljauwburger maken. Wil je naast de burger ook een lekker frietje? Maak dan lekker de koolraapfrietjes met een mayonaise dip. Wil je de avond afsluiten met een film op de bank met wat lekkers? Met de Hoer op de Grill kun je ook een heerlijke kruidige popcorn met Parmezaanse kaas maken.

Winning team:
Peper, paprika, gember, koriander, kokosbloesemsuiker, knoflook, citroengras, zout en chili.

 

Wil je naast de Hoer op de Grill nog meer inspiratie? Wij hebben ook in onze Gele Curry en Rode Curry citroengras zitten. Met de Gele Curry kun je een romige gele curry preisoep maken, of probeer ook eens de curry quesadilla’s boordevol groenten of de banana Thai curry met kikkererwten.

Winnig team:
Geelwortel, gember, knoflook, ui, citroengras, komijn, venkel, koriander, nootmuskaat, kaneel, mosterd, chili, peper, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en zeezout.

Gele Curry

gele curry groenten

De Rode Curry is voor mensen met een ruggengraat. Heb je zin in een loempia, probeer dan de bladerdeeg loempia’s uit de oven gevuld met curry. Voor een lekkere lunch hebben we speciaal voor jou de tosti met rode curry saus en chorizo. Wil je iets vrolijks op je bord kies dan voor de verse springrolls met vegies en garnalen.

Winning team:
Paprika, gember, knoflook, ui, zout, citroengras, komijn en koriander

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.