Inhoud:
Alles wat je moet weten over misopasta
Misopasta is hier gelukkig in steeds meer winkels te koop. Hoezo gelukkig? Het is een superfood en heeft een hele unieke smaak waar iedereen kennis mee wilt maken. Omdat lang nog niet iedereen bekend is met miso, gaan wij daar nu eens verandering in brengen! Wat is misopasta en wat kan je er eigenlijk mee? Dit is alles wat je moet weten.
Wat is misopasta?
Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan die gemaakt wordt van sojabonen, zout en een koji starter (de schimmel Aspergillus oryzae). Soms wordt hier ook nog tarwe, gerst of een ander ingrediënt doorheen gedaan. Tijdens het fermentatieproces worden biologische materialen (bijvoorbeeld voeding) omgezet met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels. In oude culturen werden producten gefermenteerd om deze langer te kunnen bewaren. Pas tussen de 14e en de 16e eeuw ontdekten boeddhistische monniken dat ook sojabonen gefermenteerd kunnen worden. Zij hebben de miso uitgevonden zoals we die nu kennen.
Umami
Vanwege de unieke, intens hartige smaak van miso wordt het in Japan ook wel de vijfde basissmaak genoemd: umami. Dit naast de andere basissmaken zout, zoet, bitter en zuur. Aan de smaak van miso zal je moeten wennen, maar dit is zeker de moeite waard! Je kan er namelijk heel veel lekkere gerechten van maken. Check hier de 5x de lekkerste recepten met miso!
Heel veel verschillende soorten
Net als zoveel soorten wijn zijn er net zoveel soorten miso, allemaal met een andere smaak en een andere kleur: geen miso is hetzelfde. Hoe donkerder de kleur en hoe langer de fermentatie, hoe sterker en unieker de smaak is!
Het is opgedeeld in witte, gele, rode en zwarte miso:
Witte miso
Maak kennis met witte miso, de minst sterke variant miso en een goede smaakmaker voor je dressings en desserts. Bij witte miso (genmai miso) wordt een deel van de gefermenteerde sojabonen vervangen door rijst. Met name in ongepasteuriseerde miso zitten erg veel melkzuurbacteriën en enzymen die een grote rol spelen bij opname en vertering van voedsel.
Gele miso
Gele miso wordt van sojabonen en graan gemaakt. Hij is iets langer gefermenteerd dan witte wiso en heeft daarom een iets sterkere smaak, maar wel een milde en een zoete smaak. Gele miso is een goede smaakmaker voor in je soep, in je dressings en in je marinades.
Rode miso
Rode miso is na zwarte miso de sterkste miso die er is. Bij rode miso hebben de sojabonen het langst gefermenteerd, dat zorgt voor een intense smaak. Rode miso past prima bij krachtige, hartige gerechten als vleesbereidingen en groenteschotels met aubergine of asperge.
Zwarte miso
Zwarte miso, de sterkste miso, is gemaakt met meer sojabonen en zout voor een intensere smaak. Ook komt deze sterke smaak door zijn donkere kleur. Daarom is het belangrijk dat je heel voorzichtig bent met de hoeveelheid zwarte miso die je door je gerecht doet: gebruik maar een beetje en doe dit naar smaak: blijf het proeven als je het toevoegt. Zwarte miso gebruik je in stoofschotels.
Voordat je verder gaat….
Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-book ‘Smaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Hoe gebruik je misopasta?
Miso kan je gebruiken in soepen, sauzen of pasta’s. Ook kan je het gebruiken om groenten of vlees te fermenteren. Heel bekend is misosoep. Zie onderop wat suggesties.
- Miso kun je gebruiken om de traditionele Japanse misosoep te maken. Dit is een heldere speciale bouillon met stukjes zeewier, bosuitjes, tofu en omelet erin. Liever de soep niet koken, want met koken gaan enzymen verloren.
- Miso kan je in plaats van marmite heel dun op een boterham met kaas of pindakaas smeren.
- Miso boter: meng de miso met zwarte peper of chilivlokken door de boter. Gooi eventueel geraspte verse gember erdoorheen en het serveer dit koud met gekookte groene asperges, broccoli of geroosterde vis.
- Miso mayonnaise: meng 1 kleine eetlepel (witte) misoen een paar druppels sesamolie door 3 eetlepels mayonaise. Lekker voor bij rauwkost groenten als komkommer, radijs rettich en bleekselderij.
Gooi de miso in een afgesloten pot en zet het in de ijskast. Dit blijft ongeveer een jaar goed.
Kook jij vaak Aziatisch eten? Dan mag jouw keuken niet ontbreken aan dit bamboezout, die perfect is voor bij al jouw Aziatische gerechten!
Waarom is misopasta gezond?
- Miso bevat antioxidanten, proteïnen, vitamimen en mineralen. Japans onderzoek uit 1992 nam al waar dat stoffen in miso vrije radicalen elimineren.
- Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat miso door de fermentatie allerlei nieuwe gezonde stoffen beschikt die voorheen niet in het sojaproduct aanwezig waren. Sommige van die stoffen hebben medicinale waarde, maar het is nog niet bekend welke dat zijn.
- Miso zorgt ervoor dat je lichaam beter voedsel kan verteren en absorberen. In je darmen zitten miljoenen goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën helpen om je darmflora gezond te houden.
Een goede darmflora is belangrijk voor de immuniteit, omdat het je lichaam beschermd tegen bacteriën en schadelijke stoffen. Ook is het erg belangrijk voor een betere vertering van de voeding. Als je darmflora niet goed is, kan je last krijgen van een opgeblazen buik, diarree, gasvorming, verstopping. A oryzae is de belangrijkste probiotische stam in miso.
- Miso lijkt goed te zijn tegen schadelijke effecten van straling. Dat blijkt zowel uit Japans onderzoeken op dieren uit 2001 en 2013. Uit Japans onderzoek uit 2013 blijkt bovendien dat het goed is tegen kanker en hoge bloeddruk.
- Het lijkt goed te werken tegen een hoge bloeddruk.
Het blijkt dat het langere tijd eten van misosoep de effecten van hoge bloeddruk door te veel zoutinname vermindert. Japanse onderzoekers zagen dat de enzymen met de ingewikkelde namen glucocorticoïde-kinase-1 (SGK-1) en AT1R geactiveerd werden door misosoep.
Men denkt dat deze enzymverandering uiteindelijk zorgt voor een lagere bloeddruk.
- Er bestaan onderzoeken die indiceren dat sojaproducten kankerverwekkende effecten zouden hebben. Uit onderzoeken op dieren blijkt dat soja borstkanker kan verergeren. Miso is net als tempé een gefermenteerd sojaproduct. Sommige slechte stoffen uit soja zijn omgezet. Er zijn vele goede stoffen bijgekomen.
Uit Japans onderzoek uit 2003 onder bijna 22.000 mensen blijkt dat het regelmatig eten van misosoep gepaard gaat met een gereduceerde kans op borstkanker. Het onderzoek besloeg een periode van 9 jaar. Naast miso namen de vrouwen ook veel gewone sojaproducten in. In deze producten zitten isoflavonen. Dat is een stof die de hormoonwerking van het lichaam beïnvloedt en mogelijkerwijs iets te maken heeft met het ontstaan van kanker. In 1990 is er al een Amerikaans onderzoek geweest dat de relatie legde tussen het eten van miso en de lagere incidentie van kanker onder Japanse vrouwen.
Voedingsstoffen in 28 gram Miso
Koolh 7
Vet 2
Eiwit 3
Natrium 43 %adh
Mangaan 12 % adh
Vit K 10 % adh
Vit b , calcium, ijzer, selenium, choline magnesium