Wat is Vadouvan? Alles over deze kruidenmix

Wat is Vadouvan

Inhoud:

Wat is Vadouvan?

Je zult het vast weleens voorbij hebben zien komen: een heerlijk gerecht met Vadouvan kruiden. Let op mijn woorden, je gaat het steeds vaker zien.

Vadouvan is een fris en kruidig mengsel, zonder dat je jouw mond eraan verbrand. Qua smaak kun je het omschrijven als exotisch en verrassend. De basis van de Vadouvan bestaat uit gebakken uien en knoflook. Bij deze basis hebben we een extra verrassing toegevoegd: kokos. Vadouvan kun je ook wel omschrijven als het grote broertje van kerriepoeder, maar dan volwassener en veelzijdiger. In andere woorden: Vadouvan is the future.

Oorsprong van Vadouvan

Oorspronkelijk komen de kruiden uit India, waar het mengsel Vadagam heet. Zoals je al wel hoort aan de naam, hebben de Fransen duidelijk invloed gehad op het kruidenmengsel. Even een kort lesje moderne geschiedenis: tot 1954 waren de Fransen in grote delen van India aanwezig. De Fransen waren zo dol op het kruidenmengsel dat ze het mee terug namen naar Frankrijk. Hier hebben ze de Vadagam tot Vadouvan omgedoopt, waarbij de naam dus iets meer Frans is geworden. Best logisch dat de Fransen gek zijn op Vadouvan, als je bedenkt dat de basis bestaat uit gebakken uien en knoflook, precies de smaken waar de Fransen gek op zijn. Nous aimons la cuisine Française.

Wat zit er in Vadouvan?

‘Check dit buurvrouw: ik heb Vadouvan gebruikt voor mijn avondeten. Ruikt het lekker of niet?’ Hoewel het enorm spannend is en interessant klinkt om je buurvrouw te zeggen dat je Vadouvan hebt gebruikt, doe je hiermee ook vooral jezelf een plezier. Het is namelijk een makkelijk mengsel: je hoeft geen knoflook en ui meer toe te voegen. Dat scheelt een paar traantjes. Daarnaast krijgt het gerecht ook een kerrie-achtige smaak met iets extra’s door de kokos verassing. No worries, de kokos smaak heeft niet de overhand. Ik zeg minder afwas en minder boodschappen doen. Wat een topdeal!

Omdat je jouw mond niet verbrand en je dus ook geen liters water hoeft te drinken, kun je er zelfs meer in doen dan bij andere kruidenmixen het geval is. Natuurlijk hangt het af van je smaak, maar een kleine eetlepel per persoon is prima te doen.

Vadouvan heeft wel iets weg van kerriepoeder, maar is minder bitter en juist wat zoetiger van smaak. Soms kan Vadouvan ook wat rokerig van smaak zijn, maar dat vinden wij zonde van het frisse karakter van de blend. In plaats van een zwaardere, rokerige smaak, hebben wij juist gekozen voor een zoetere smaak met zelfs een vleugje kokos, zodat dit écht jouw go to mengsel kan worden, dat altijd van pas kan komen.

Denk bijvoorbeeld aan kip uit de oven, soep, maar ook aan popcorn, je kunt er een dipsaus mee maken of vis uit de oven mee bereiden. Vooral in combinatie met vis of ei is deze kruidenmix een aanrader! Ter inspiratie kun je denken aan een eiercurry of aan gamba’s gemarineerd in Vadouvan. Gebruik het gewoon in plaats van ui en knoflook, dan zul je zien dat het veel makkelijker werkt dan je denkt. Zou je 1 grote ui gebruiken in een gerecht? Gebruik dan in plaats hiervan 1 eetlepel Vadouvan.

Ben je benieuwd naar deze kruidenmix, die bij ons iets zoeter en minder nadrukkelijk aanwezig is dan je gewend bent? Je vindt ‘m in onze webshop, samen met enorm veel inspiratie voor de lekkerste recepten.

Vadouvan kruidenmix

Wat is Vadouvan

Onze favoriete recepten

Sta je nu met de kruiden in je hand en weet je even niet waar je moet beginnen? Hieronder vind je super gave en gemakkelijke recepten om van je gerecht een compleet feest te maken.

Een heel gemakkelijk instapgerechtje is Vadouvan mayonaise. Je kunt zelf je mayonaise maken en daar, naar smaak, Vadouvan aan toevoegen. Maar wil je nog een stapje makkelijker? Dan kun je ook gewoon de kruidenmix fijn maken tussen je vingers en mengen door kant en klare mayonaise. Na een half uurtje laten rusten is ook deze mix top. Heerlijk om frietjes in te dopen, over garnalen te smeren of je broodje ermee te pimpen!

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? We hebben nog veel meer gratis recepten op onze website staan met Vadouvan, deze kun je hier vinden. Hieronder hebben we er een paar uitgelicht:

Voila! De makkelijke en smaakvolle flatbread met vadouvan kip en een yogurt saus!

flatbread met vadouvan kip

Heb je zin in vis? Dan is dit echt iets voor jou: het vispakketje uit de oven met zoete aardappelen en vadouvan

Is vis dan toch niet helemaal jouw ding? Probeer dan deze quiche met spinazie en champignons

Quiche met spinazie

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu