Wat zit er in Speculaaskruiden?

Inhoud:

Wat zit er in Speculaaskruiden

Wat zit er in Speculaaskruiden?

Speculaaskruiden, ik houd ervan. Speculaas wordt vaak geassocieerd met december. Helemaal nergens voor nodig, want je kan speculaas het hele jaar door eten, at least I do. Niet alleen van die brokken speculaas, maar wat dacht je van het hele jaar door speculaas latte’s drinken? Kom maar door hoor, want de speculaas latte’s van de Starbucks zit voornamelijk suiker. Maar wat zit er in Speculaaskruiden? Wij nemen je mee op reis langs alles wat er in dit heerlijk geurende potje zit!

Als ik aan speculaas denk, denk ik gelijk aan december en de geur van speculaas die rond de broodafdeling hangt. Niet zo heel gek dat de meeste mensen speculaas met december associeren. Gelukkig kan je met onze Speculaaskruiden het hele jaar door genieten van deze spectaculaire smaak. Dus let’s get into wat er allemaal in onze Speculaaskruiden zit.

Wat zit er in speculaaskruiden en wat kan je ermee?

Met onze Speculaaskruiden kan je ontzettend veel, zo maak je er pepernoten, gevulde speculaas, gezonde ontbijtkoek, spekkoek, cakes, bananenbrood en ontbijtgerechten mee. Of wat dacht je van een appelcompote met Speculaaskruiden? Zelf drink ik bijna elke dag wel een Speculaas Latte met deze mix. Trust me, een echte must in je leven. Probeer eens deze Speculaas latte met pompoen en kokosmelk.

wat zit er in speculaaskruiden

We benoemden het net al even, maar ontbijtgerechten met Speculaaskruiden zijn echt super lekker. Hieronder hebben wij een recept voor Speculaasgranola. Jouw ontbijtjes zullen nooit meer hetzelfde zijn. Het hele recept kan je hier vinden!

Speculaasgranola

Speculaasgranola

Speculaasgranola: wanneer je jeugd in contact komt met granola.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten

Equipment

  • oven
  • bakplaat

Ingrediënten
  

  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 250 gram havermout
  • 150 gram gemengde noten naar keuze
  • 4 eetlepels kokosrasp
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels Speculaaskruiden van Green Gypsy Spices
  • 2 eetlepels chiazaad

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Smelt de kokosolie op een laag vuurtje.
  • Neem een grote kom en meng hierin de havermout, noten, kokosrasp, pitten, de lijn- en chiazaad en de Speculaaskruiden.
  • Giet er de honing en kokosolie + olijfolie over. Meng alles goed door elkaar.
  • Leg het mengsel verspreid over de bakplaat en schuif in de oven. Laat 20 minuten bakken en roer af en toe eens om. Je hele huis ruikt zalig na dit.

Nog meer inspiratie nodig? Om het nog makkelijker te maken, hebben wij een blogpost met 10x recepten met deze kruidenmix.

Wat zit er in onze Speculaaskruiden?

Om de bekende speculaas smaak te krijgen hebben we behoorlijk goed nagedacht welke ingrediënten er nodig zijn. Speculaas is vaak een combinatie van kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel. Wij hebben zelf nog meer ingrediënten toegevoegd, komt omdat wij net wat anders zijn dan de rest. Ons winning team zullen wij één voor één langsgaan.

Kaneel

Ik houd van kaneel en niet zo’n beetje ook. Of het nou van die kaneelsnoepjes zijn, zelfgemaakte appelmoes met kaneel of een bijzondere latte met een kaneelsmaak. De “kaneelboom”, ik zet het maar tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is het een struik met hele hoge takken, groeit alleen in gebieden met een tropisch klimaat. Aan het begin van het regenseizoen worden takken afgesneden en dan wordt de bast er af gehaald. Hieronder zit de kaneel die er af wordt geschraapt met een mesje. De stukjes die er af komen worden te drogen gelegd. En zo ontstaat kaneel.

Maar wist je dat kaneel ook super veel gezondheidsvoordelen heeft? Zo is het ontstekingsremmend, helpt het tegen een slechte adem, helpt het met de spijsvertering, verkleint de kansen op hart-en vaatziekten en het remt de groei van schimmels en bacteriën af. Nog meer redenen om van kaneel te houden.

Koriander

Koriander komt in veel verschillende vormen voor, als blaadjes, gemalen (ook wel ketoembar genoemd) en in zaden. In ieder geval hebben al deze vormen één ding gelijk: het is gezond!  Zo kan koriander helpen bij het verlagen van je bloedsuiker, tegengaan van infecties en het kan de hart-, hersen-, huid- én spijsverteringsgezondheid bevorderen. Klinkt bijna te goed om waar te zijn, maar toch is het zo!

Nootmuskaat

Wat is nootmuskaat nou eigenlijk? Nootmuskaat is afkomstig van de muskaatboom. De muskaatnoot is de gedroogde pit van de vrucht die aan deze boom groeit. Deze vrucht heeft een harde bast, deze noemen we ook wel de zaadrok. Na het drogen van de muskaatnoot barst deze zaadrok open. De gedroogde muskaatnoot en de gedroogde zaadrok worden beiden als kruid in de keuken gebruikt, de muskaatnoot wordt geraspt tot nootmuskaat en de gedroogde zaadrok is bekend als foelie. Over foelie gaan we het straks nog hebben.

Nootmuskaat is super goed voor je gezondheid, zo werkt nootmuskaat antibacterieel en helpt het tegen schimmels. Het kan de spijsvertering helpen, slaaploosheid tegengaan en tandpijn verminderen. Dacht je dat dat het was? Nope, want nootmuskaat kan helpen de botten sterk te houden, het geheugen verbeteren en het kan gebruikt worden tegen hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.

Kruidnagel

Kruidnagel is de ongeopende, droge bloem van de kruidnagelboom. Niet alleen is deze specerij super lekker om in de keuken te gebruiken, dit kruid heeft ook een geweldige werking. Zo helpt kruidnagel de spijsvertering, kalmeert het de maag en helpt bij darmklachten.

Gember

Je kent vast wel gemberthee, you either love it or hate it. Verse gember heeft ook een pittige, frisse en beetje zoutige smaak. Gember in poedervorm daarentegen is milder. Gember heeft super veel voordelen. Zo is het een natuurlijke antibioticum, wat dus goed is als je je ziekjes begint te voelen. Ook reinigt gember, zodat de bloedsomloop beter loopt en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

Piment

Piment is een gedroogd fruit, die net zo klein is als een erwtje. Een pimentzaadje is goed voor een lekker frisse adem. Ook is het goed voor je tandvlees en tanden. Piment maakt namelijk bacteriën dood. Dus het is een goed idee als je last hebt van je tanden om op een bolletje piment te knabbelen. Ook bevat het ontzettend veel vitamines, beschermt het tegen een aantal kankersoorten en helpt het met het verlagen van je bloeddruk.

Anijs

Anijs ken je vast wel, de geur en de zoete smaak. Ik had vroeger altijd op brood van die anijshagel. Vond het heerlijk, maar wist ik veel dat anijs ook nog eens goed is voor je gezondheid. Dan hebben we het natuurlijk wel over de pure vorm, niet over de hagelslag variant vol met suiker. Daarnaast ken je het vast ook wel van beschuit met muisjes. In die muisjes zit namelijk ook anijs verwerkt. Anijs zit vol met vitamine B. Ook bevat het veel mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. En zoals al meerdere kruiden die we gebruiken, helpt ook anijszaad met de spijsvertering, tegen maagpijn en menstruatiepijnen. Om het nog mooier te maken, is anijs ook goed voor je als je last hebt van hoesten.

Karwij

Karwijzaad wordt ook wel kummel genoemd. Karwijzaad lijkt wel op komijn, alleen is karwij wel wat sterker. Dit zaad helpt bij een goede spijsvertering. Ook is karwijzaad rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk om ontstekingen en hartziektes te voorkomen en het cholesterol te verlagen.

Kardemom

Kardemom komt uit de gemberfamilie. Kardemom wordt veel gebruikt als je last hebt van spijsverteringsproblemen. Daarnaast is in India kardemom onderdeel van traditionele kruidenthee of chai, ook in ons Chai Latte Poeder. Verder zit in kardemom veel ijzer. Dat is helemaal top voor iedereen met bloedarmoede en andere mineralentekorten.

Foelie

We benoemden ‘m net al even, maar ook foelie is gezond. Zo bevat het mineralen en vitamines. Daarnaast helpt foelie ook bij het afvoeren van gifstoffen en helpt het je immuunsysteem.

Steranijs

Steranijs lijkt op anijs alleen heeft dit kruid de vorm van een ster en is het geen familie van anijs. Ik vind ‘m zelf super mooi om naar te kijken, maar steranijs heeft niet alleen de beauty, maar ook de brains. Steranijs helpt tegen bacteriën, schimmels en het doodt gisten. Ook bevat het vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium en ijzer.

Nu je weet wat er allemaal in Speculaaskruiden zit, sta jij te popelen om te bakken. Haal daarom de Speculaaskruiden in onze webshop om snel aan de slag te gaan. Vanaf €30,- krijg je bovendien een leuk cadeautje erbij!

Dus wat zit er nou in speculaaskruiden en wat heb je geleerd?

Kort gezegd is deze heerlijke kruidenmix een geweldige kaneelvervanger. Maar om heel eerlijk te zijn is deze kaneelvervanger so much more. Dat is wel logisch met alle ingrediënten die wij hebben gebruikt. Ook moet het je dan wel opvallen dat deze mix een gezonde toevoeging is aan je zoete gerechten. Waar wacht je nog op?

Speculaaskruiden

Tover al jouw baksels om in een smaaksensatie zoals je nog nooit hebt gedaan. Pimp havermoutkoekjespancakestaart en alles wat je maar gebakken hebt perfect op.

Deze mix is zoveel meer dan een kaneelvervanger, doordat er niet alleen kaneel in zit. Door alle ingrediënten is deze mix een kruidige sensatie die je nodig hebt in je leven. Wie zoet is krijgt lekkers, haal daarom dit potje snel in huis!

Categorieën

Menu