Inhoud:
Welke kruiden gebruik je in couscous?
Dat tarweproduct uit Marokko waar iedere Marokkaanse moeder trots op is, is hier in huis altijd beschikbaar voor een makkelijke maaltijd. Vaak met kip of vegetarisch, soms met gehakt. Wat groenten erbij opbakken of eventueel fetakaas erdoor. En als ik het echt lekker wil maken gooi ik rozijnen of gedroogde abrikozen erdoor en dan ben je al een heel eind. Natuurlijk moet je dan nog wel je couscous op smaak brengen en dat doe je het beste met kruiden. Er zijn ook kant-en-klare pasta’s te koop om couscous te kruiden, maar kijk maar eens bij de ingrediënten lijst. Vaak betaal je dan voor suiker en zout en laat dat nou net niet de bedoeling zijn. Welke kruiden gebruik je in couscous?
Perfecte recepten met couscous
Ga jij altijd wel lekker op een beetje inspiratie? Wij hebben online meer dan 600 gratis recepten, waaronder bijvoorbeeld deze couscous met gegrilde groenten. Het fijne aan dit recept is dat het zo klaar is. Met 5 minuten is het groenten snijden al klaar. De 20 minuten dat de groenten aan het grillen zijn kun jij op de bank ploffen, de oven doet het zware werk voor je.
Ben je op de sporty tour? Dan gaat jouw hartje misschien wel sneller kloppen van deze vegetarische couscous quiche met de Ras el Hanout kruidenmix. Deze quiche zit namelijk bomvol groenten en dit recept is echt weer eens wat anders. Is couscous jouw perfecte excuus voor een avondje gezond? Dit zijn onze 5 favoriete couscous salades, waaronder een couscous salade met halloumi en een Marokkaanse couscous met spinazie en abrikozen.
Deze Griekse couscous met yoghurtdressing is ook de moeite waard: deze yoghurtdressing ga je namelijk veel vaker maken, ook voor andere salades. Let maar op!
Couscous kruiden met Ras el Hanout
Ras el Hanout betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’. Het recept voor deze kruidenblend is dan ook in elke winkel anders, maar je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te begrijpen dat wij de lekkerste hebben. Onze Ras el Hanout is fris en kruidig tegelijk; niet zo zwaar als de meeste mixen die je in de supermarkt tegenkomt. Ras el Hanout kun je zien als Marokkaanse couscous kruiden, dus als jij op de Marokkaanse tour wilt gaan. Heerlijk met rozijnen erbij of gedroogde abrikozen!
Ik vind het lekker om groenten en/of vlees op te bakken met deze mix en ze dan nog te mengen met de couscous. Heerlijk om een scheutje olijfolie en wat extra van deze kruiden door je couscous te mengen. Onderaan dit artikel lees je hoe je couscous zelf het beste kunt klaarmaken.
Dit zijn trouwens onze favoriete recepten met Ras el Hanout mocht je het beste uit deze mix willen halen.
Winning team:
Paprika, zout, komijn, geelwortel, gember, peper, knoflook, chili, nootmuskaat, selderij en peterselie.
Voordat je verder gaat….
Wil jij vaker de lekkerste recept inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer hoe je de lekkerste traybake met mais en smeuïge zoete aardappel maakt. Of wat dacht je van een fluffy Pumpkin Spice cake of knapperige bladerdeeg twisters met kaas en salami? Bovendien krijg je bij aanmelding ons e-book ‘Smaakbommetjes’ t.w.v. € 9,95 helemaal gratis!
Equipment
- ovenschaal
Ingrediënten
Ingrediënten Ras el Hanout couscous
- 1 rode paprika grof gesneden
- 1 courgette grof gesneden
- 1 aubergine grof gesneden
- 1,5 tl Ras el Hanout kruidenmix van Green Gypsy
- 300 gr couscous
- 150 gr feta
- 70 gr gemengde salade (ik ben fan van die melange met rucola!)
- 2 handen cherrytomaatjes door de helft gesneden
- 1 appel in kleine stukjes gesneden (vlak voordat je opdient, anders wordt de boel bruin)
Ingrediënten dressing
- 4 el balsamico azijn
- 8 el olijfolie
- 2 el honing
Eventueel
- 1 snufje chilipoeder (dit maakt het wel echt lekker als je het mij vraagt)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Gooi de paprika, de courgette en de aubergine in een ovenschaal, schenk er een flinke scheut (olijf)olie overheen, gooi hier ook de Ras el Hanout kruiden van Green Gypsy bij en meng alles goed door elkaar. We hebben deze Ras el Hanout kruiden speciaal zo gemaakt, dat ze niet alleen lekker zijn bij Marokkaanse maaltijden, maar dat ze super veelzijdig zijn. Om eerlijk te zeggen gebruik ik deze mix zelfs bij mijn eitje, het is echt een allemansvriend!
- Zet de ovenschaal zo’n 15 minuten in de oven, maar vergeet niet even gezellig te roeren, anders heb je kans dat er straks getwijfeld gaat worden aan jouw kookkunsten.
- Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Gooi er dus wat gekookt water bij en laat het even staan. Als je het lekker vindt kun je hier ook een scheutje olijfolie en wat extra Ras el Hanout kruiden bij gooien, denk aan 1 tl. Zo wordt jouw couscous veel spannender!
- Meng de sla en de tomaatjes door de couscous. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar en schenk dit over de couscous salade. Leg vervolgens de gegrilde groenten eroverheen.
- Brokkel tot slot nog wat feta over je couscous salade, samen met wat stukjes appel voor de ultieme frisheid.
Notities
Knoflooksletten
Knoflook wat? Zoals de naam al doet vermoeden weet deze licht pittige kruidenmix van wanten: met deze mix maak je de lekkerste gerechten. Beschouw jij jezelf niet als een rasechte keukenprins of -prinses? Ook jij kunt dan zelf knoflookboter maken met deze Knoflooksletten. Ben jij op de veggies tour? Maak er dan Italiaanse tomatensoep vol groenten mee, of courgettini pasta met geitenkaas.
Wellicht vind je de naam wat spannend, maar wist je dat dit onze best lopende kruidenmix is? Sommige mensen bestellen zelfs 3 potten per keer, terwijl onze kruidenpotten écht groot zijn!
Als je couscous op smaak wilt brengen, gebruik je deze kruidenmix om door je couscous te mengen, of om er je vlees en/of groenten mee op te bakken en te mengen met de couscous. Deze mix is iets pittiger dan de Ras en Hanout en heeft een licht pittige knoflooksmaak, waardoor je ‘m perfect kunt combineren in veel gerechten.
Ingrediënten:
Knoflook, zeezout, oregano, tijm, paprika, chili, zwarte peper, ui en mosterdzaad.
Skinny Dipping
Skinny Dipping doet ons altijd een beetje denken aan bouillon, maar dan zonder de toevoegingen en e-stoffen. Ook heeft deze alleskunner een klein pitje in zich, wat ‘m net dat beetje meer body geeft. Met deze mix maak je bijvoorbeeld een ciabatta met linzen en een lactosevrije dressing, dipsaus van kwark, broccolisoep zonder room of de lekkerste cashewnoten mayonaise ooit, die ik vaak op een BBQ serveer of waar je een broodje met tofu mee maakt, om maar wat te noemen.
Houd je van een bouillon smaak, maar niet van de e-stoffen? Dan past deze kruidenmix helemaal in jouw straatje. Gebruik Skinny Dipping als couscous kruiden, door de kruiden te mengen door de couscous als je het welt in water of om je groenten en/of vlees mee op te bakken.
Ingrediënten:
Knoflook, peterselie, koriander, ui, zout, kokosbloesemsuiker, chili, selderij, geelwortel, gember, nootmuskaat, kaneel, mosterd, komijn, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en venkel.
Andere kruiden die je kan gebruiken voor couscous
Heb je liever zelf de controle? Natuurlijk kun je ook losse specerijen gebruiken om couscous mee te kruiden. Deze kruiden zijn erg lekker:
- Paprikapoeder
- Kurkuma
- Kaneel
- Komijn
- Koriander
- Chilipoeder
- Zwarte peper
Hoeveel couscous voor 1 persoon?
Er wordt gezegd dat je op 75 gram couscous kunt rekenen per persoon, maar ik vind dit wat veel. Als je mij zou vragen hoeveel gram couscous ik per persoon reken, kom ik eerder op de 65 gram. Ik vind het dan ook het lekkerste als mijn gerecht meer uit groenten bestaat. Houd je wel van koolhydraten? Gebruik dan 75 gram couscous per persoon.
Hoe lang moet je couscous koken?
Vraag jij je af hoe lang je couscous moet koken? Kan ik kort over zijn: niet! maak jij je ergens graag makkelijk vanaf? Gooi dan couscous in een kommetje. Voeg hier kokend water aan toe, 1 vingerkootje meer water dan couscous. Dat betekent dat je couscous nu dus onder water staat. Voor de lekkerste smaak voeg je er nu een klein klontje boter of olijfolie aan toe en wat kruiden, zoals Ras el Hanout, Knoflooksletten of Skinny Dipping. Sluit dan het kommetje af, bijvoorbeeld door er een bord op te leggen. Je couscous zal nu al het water opnemen. Controleer na 1 minuut al of het goed is. Als je couscous te droog is betekent dat, dat je er nog wat water aan toe kunt voegen, totdat ook dit weer is opgenomen.
Als je rozijnen of abrikozen door je couscous wilt gebruiken, meng je die door de droge couscous en dan gooi je er kokend water over, zo kan dit gedroogde fruit wellen en ook water opnemen.
Wat is couscous precies?
Het is een mengsel van tarwemeel, tarwegriesmeel, water en zout. Kruiden kun je vervolgens helemaal zelf toevoegen, maar wij van Green Gypsy houden wel van een smaakje natuurlijk. Zelf couscous maken kan, maar is een hoop werk. Een zakje couscous kopen bij de buurtsuper volstaat dus eigenlijk ook heel goed. Met zo’n zakje en zeeën van tijd over kunnen we de couscous ook héél lekker maken.
De tip van de dag!
Voordat je gekookt water aan de couscous toevoegt, kun je de couscous eerst in een pan een beetje opbakken. Dit doe je met een klontje boter of olie. Het hoeft helemaal niet lang; gewoon een minuutje of twee op middelmatig vuur. En terwijl je roert zodat de olie door de hele couscous gaat, voeg je meteen een lepeltje Skinny Dipping, Ras el Hanout of Knoflooksletten toe. Lekker nog een beetje omhusselen, vuur uitzetten en je gekookte water er overheen gieten. Voeg als je wilt nog wat rozijnen toe, nog een beetje husselen en wegzetten met een bord erop, zodat het warm blijft. Couscous kan je gerust de dag van tevoren klaarmaken en de dag daarna weer opwarmen.
Kortom: welke kruiden gebruik je in couscous?
- Ras el Hanout
- Knoflooksletten
- Skinny Dipping
- Paprikapoeder
- Kurkuma
- Kaneel
- Komijn
- Koriander
- Chilipoeder
- Zwarte peper