Welke kruiden gebruik je in wortelstamppot?

Inhoud:

welke kruiden gebruik je in wortelstamppot

Welke kruiden gebruik je in wortelstamppot?

Misschien ken jij wortelstamppot, of hutspot, als gekookte en gestampte aardappels, maar wij gaan je leren hoe je deze wortelstamppot veel lekkerder kunt maken. Aardappelen, wortel en ui spelen nog steeds de hoofdrol, maar welke kruiden gebruik je in wortelstamppot, zodat ie veel spannender wordt?

Welke kruiden gebruik je in wortelstamppot?

Waarschijnlijk ken jij wortelstamppot met nootmuskaat, peper en zout. Wellicht heb je er zelfs weleens kerrie aan toegevoegd, of peterselie. Gekke meid. Dit zijn de variaties die je vaker tegenkomt bij een wortelstamppot.

Welke kruiden gebruik je in wortelstamppot? Dit zijn onze favorieten:

  • Mosterd. Mosterd brengt vaak wat pit aan in een stamppot en zo ook bij een wortelstamppot. Alleen mosterd kan wat vlak aanvoelen en teveel ‘pit’ alleen. Ik zou er dan ook wat kerriepoeder bijvoorbeeld aan toevoegen om meer smaak in je gerecht te krijgen.
  • Oudhollandse Opfluffer van Green Gypsy. Deze 100% pure kant-en-klare mix, zonder e-stoffen en troep of teveel zout, is heerlijk bij al je Hollandse maaltijden. Hij maakt ze spannender, zonder het pittig te maken. Natuurlijk is deze mix lekker bij de Hollandse kost, maar ook gehaktballen zijn gek op deze mix, en andersom! Meng wat van de mix door je gehakt en je weet niet wat je proeft. Ook jus, simpele ovengroenten of een soepje knapt ervan op. Of maak er bijvoorbeeld deze lekkere aardappelkoekjes mee.
  • Laurierblad. Je houdt de blaadjes heel en voegt ze toe als je de aardappelen kookt.
  • Knoflook. Bak je ui op in de pan met wat olie, samen met wat teentjes knoflook. Als je dit mee stampt met je aardappels en je wortelen, is jouw wortelstamppot ineens niet meer saai.
  • Zwarte peper. Dit is voor alles een smaakmaker, dus waarom niet voor wortelstamppot. Wil je eens een bijzondere zwarte peper proeven? Onze Malabar peper is een aromatische en fruitige peper, die met de hand geplukt wordt in een beschermd natuurgebied in India. Het drogen gebeurt in de volle zon: aan het hele proces komt geen bewerking te pas. Ook leuk om cadeau te geven door de mooie verpakking!
  • Nootmuskaat. Misschien is nootmuskaat wel het meest bekende specerij voor hutspot. Voor eigenlijk alle stamppotten. Wees er alleen zuinig mee, want het kan overheersen.
  • Soms wordt hutspot op smaak gebracht met piccalilly. We kunnen dit eigenlijk geen kruiden noemen, maar een smaakmaker is het wel. Je voegt de piccalilly toe op het moment dat je de melk toevoegt aan je stamppot.
  • Parmezaanse kaas. Ook geen kruiden, we know, maar als je wat parmezaanse kaas over je hutspot strooit vlak voor het opdienen, wordt ie wat spannender.
  • Gebakken uitjes. Deze kun je kant-en-klaar kopen en als je je stamppot (welke dan ook) ermee garneert: succes gegarandeerd.
  • Sambal. Natuurlijk kun je wat sambal op je bord scheppen voor wat meer pit. Je kunt dit op het bord zelf nog toevoegen, zo kan iedereen zelf bepalen of ie het wat pittiger wilt of niet.
  • Mierikswortelpuree. Hier moet je van houden, maar je schept ‘m op het einde op je bord, zodat weer iedereen kan bepalen wat ie doet.
  • Gele Curry kruidenmix. Wil jij het helemaal spannend maken? Probeer dan eens deze Gele Curry kruidenmix. Het klinkt verrassend en dat is het ook: met deze mix maak je niet alleen de lekkerste curry zonder e-stoffen of teveel zout, maar je brengt er ook al je ovengroenten mee op smaak, je strooit het over een gebakken eitje of je geeft je vis er een exotische smaak mee. Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat het te pittig wordt: de mix is kruidig, maar zeker niet pittig. Wil je het pittiger? Voeg dan nog een chilipeper toe of mix wat sambal door je stamppot op je bord.

Gele curry en hutspot

 

welke kruiden gebruik je in wortelstamppot

Welke kruiden gebruik je in wortelstamppot?

Welke kruiden gebruik je in wortelstamppot? Met deze trick vindt niemand jouw Hollandse maaltijden ooit nog saai!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 stamper
  • 1 grote pan
  • ovenschaal
  • oven

Ingrediënten
  

  • 500 gr kruimige aardappels geschild en in partjes gesneden
  • 400 gr wortels fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 grote el Oudhollandse Opfluffer van Green Gypsy
  • 100 ml melk
  • 1 klont boter

Evt:

  • 1 scheutje ketjap
  • gehaktballetjes, (vega) spekjes, rookworst, een gekookt eitje of vis

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kook de aardappelen en de wortel 10 minuten in een grote pan.
  • Gooi dan de aardappel, de wortel, de ui en de Oudhollandse Opfluffer kruidenmix van Green Gypsy in een ovenschaal met een scheutje (olijf)olie en bak dit in 20 minuten gaar. Roer halverwege een keer om. Deze kruidenmix past als een handschoen bij al jouw Hollandse maaltijden en dit is echt hét geheim om nooit meer een saaie (wortel)stamppot te maken! Je krijgt een subtiele sparkle van nootmuskaat, wat natuurlijk altijd lekker is in een stamppot. Hij is kruidig en er zit zelfs een vleugje kokos in. Deze mix gaat je verrassen en als jij van Hollandse gerechten houdt, is dit voortaan jouw geheim.
  • Nu komt de stap dat je alles in de grote kookpan gooit om te stampen. Voeg ook de melk toe in de pan en eventueel een scheutje ketjap.
  • Stamp dan alles, grof of fijn, totdat je hutspot de structuur heeft die jij lekker vindt.
  • Lekker met gehaktballetjes, (vega)spekjes of rookworst.

Notities

Tip: gooi nadat je hebt gestampt alles weer in een ovenschaaltje en strooi hier lekker wat kaas erover heen. 
Trefwoord Anijskruiden, Hutspot, Oudhollandse Opfluffer, Wortelstamppot

Oudhollandse Opfluffer

Dit is de ideale mix voor iedereen die van een Hollandse maaltijd houdt, zonder dat hij of zij daar uren voor in de keuken moet staan. Een simpele stamppot (bijvoorbeeld deze broccoli stamppot met knolselderij) is er zo mee op smaak gebracht, maar meng bijvoorbeeld ook eens wat door je gehakt om er de lekkerste gehaktballen mee te maken. Breng er je ovengroenten mee op smaak, zoals we gedaan hebben bij deze broccoli uit de oven, of maak er een lekkere quiche mee om al je vrienden mee te verrassen.

Ingredienten:

Chili, paprika, ui, knoflook, zeezout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, kardemom, komijn, geelwortel, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Oudhollandse Opfluffer kruidenmix

Oudhollandse Opflufffer

 

Vegetarische hutspot

Wil jij geen vlees gebruiken om je hutspot op te leuken? Er zijn veel vegetarische vleesvervangers te vinden in de supermarkt die geweldig van smaak zijn. Wil je het liever puur houden? Bak dan eens shiitake of (kastanje)champignons op in een pan, met flink wat knoflook. Gooi op het laatst wat verse tijm en peterselie toe.

De klassieke wortelstamppot

De klassieke versie wordt gegeten met laurierblad, wat meegekookt wordt in het kookwater. De ui, wortel en aardappelen worden allemaal in 1 grote pan meegekookt, met wat zout in het kookwater. Als alles gaar is, giet je de pan af en pureer je de boel, met een snufje nootmuskaat, wat boter en een scheut warme melk. Natuurlijk eet je de klassieke wortelstamppot met rookworst of gehaktballen.

Wisten zij veel vroeger, dat wij zoveel alternatieven zouden ontwikkelen!

Stamppot met vis

Wil je het helemaal anders doen? Probeer dan eens stamppot met vis te eten. Gebakken zalm naast je stamppot serveren is natuurlijk lekker, dat is overal goed bij, maar ook een gebakken witvisje of gerookte forel zullen erg in de smaak vallen bij je. Wil je het helemaal spannend maken? Serveer dan gerookte makreelfilet erbij. Meng dan ook wat kappertjes en heel fijngesneden stukjes appel op het laatste door je stamppot heen, maar pureer dit niet.

Zo zorg je voor structuur in je stamppot en dat is wat ‘m nou juist interessant maakt.

Wortel stamppot maken

 

Categorieën

Menu