Welke kruiden niet bij zwangerschap

Inhoud:

Welke kruiden niet bij zwangerschap

Kruiden zijn over het algemeen super gezond voor je, maar in grote hoeveelheden kun je stofjes binnenkrijgen, die minder goed zijn voor je ongeboren kindje. Vraag jij je af welke kruiden niet bij zwangerschap? Dan kun je o.a. nootmuskaat, anijs, venkel en dragon beter niet in grote hoeveelheden eten, maar lees even verder voordat je in de paniekstand schiet.

Welke kruiden niet bij zwangerschap

Welke kruiden niet bij zwangerschap?

Als je zwanger bent, ben je vast al het één en ander tegengekomen in de donkere krochten van Google. Je wist hopelijk al dat roken, alcohol en drugs beter niet op je to do lijst kunnen komen, net als rauwe producten. Maar wist je dat je ook met sommige kruiden moet oppassen? Alkenylbenzenen safrol, methyleugenol en estragol zijn niet alleen fantastische woorden voor een avondje galgje, maar ze komen ook voor in o.a. nootmuskaat, dragon, anijs en venkel.

Het is moeilijk om te zeggen welke kruiden niet bij zwangerschap of hoeveel je ervan mag eten. Omdat kruiden en specerijen een natuurproduct zijn, verschilt de hoeveelheid van deze stofjes per oogst; er zit dus niet altijd evenveel in. Ook is niet precies vastgesteld hoeveel je dan van deze stofjes binnen mag krijgen per dag.

Van dragon, anijs, basilicum, piment, venkel, sassafras, nootmuskaat, kaneel, dong quai, peper en foelie (een onderdeel van nootmuskaat) kun je beter niet meer dan 1 theelepel per dag eten, hoewel het dus lastig is om een precies plafond hiervoor te geven. Zoals voor zoveel tijdens je zwangerschap, geldt ook met kruiden dat je moet variëren. Iets elke dag eten is meestal niet aan te raden, maar dat geldt ook voor sommige noten, zaden, soorten vis, noem maar op.

Je gebruikt natuurlijk niet heel veel kruiden door je eten, dit zijn per definitie al kleine hoeveelheden. Als je dan ook nog eens afwisselend eet, kun je ervan uitgaan dat je niet snel teveel van deze stofjes binnen gaat krijgen.

Houd je bijvoorbeeld van nootmuskaat over je Hollandse maaltijd? Dan kun je dit beter niet alleen erop doen, maar mengen met andere kruiden. Zo weet je zeker dat je niet veel binnen zult krijgen. In onze Oudhollandse Opfluffer gebruiken wij nootmuskaat, maar vullen we aan met veel andere kruiden, zoals paprika, kardemom en kurkuma, zodat je een mooie mix binnenkrijgt en toch de lekkere smaak van nootmuskaat proeft.

Welke kruiden zijn wél veilig tijdens je zwangerschap?

Wil je 100% zeker weten dat je safe zit? Onze Garlic Heaven is mijn favoriete hartige mix en bevat niets wat, ook in grote hoeveelheden, schadelijk zou kunnen zijn. Naast dat je er heel simpel de lekkerste kruidenboter mee maakt, staan deze super snelle noedels met tofu en cashewnoten ook bovenaan mijn vaste repertoire, net als deze flammkuchen met paddenstoelen of een simpele pastasaus.

Ook de Nasi & Co en de Funky Pasta zijn overigens 100% veilig, ook als je dagelijks enorme hoeveelheden ervan wilt eten. Deze kruidenmixen zijn ideaal als je ook meer groenten wilt eten! Ik gooi heel simpel een zak voorgesneden groenten in de oven. Dan doe ik daar olijfolie en bijvoorbeeld onze Funky Pasta kruidenmix overheen. Even een half uurtje in de oven op 180 graden en klaar!

Garlic Heaven

Mag je kaneel tijdens je zwangerschap?

Ook van kaneel kun je beter niet teveel binnenkrijgen tijdens je zwangerschap. Kaneel bevat van nature coumarine en daar moet je niet teveel van eten. Ben je echt een kaneel liefhebber? Ceylon kaneel bevat dit stofje minder, dus kun je daar meer van eten. Kies jij liever voor de veilige weg? Dan kun je beter kiezen voor een andere kruidenmix dan alleen kaneel.

Wat dacht je bijvoorbeeld van Chai Latte poeder? Daar zit kaneel in, maar erg weinig. Zo kun je naast een chai latte ook jouw favoriete ontbijtjes, bananenbroden en koekjes blijven maken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je teveel kaneel binnen gaat krijgen. Of ga voor mijn persoonlijke favoriet: de Oh My Badass Pie. Deze mix is echt even wat anders en met o.a. de kardemom, carobe (een soort cacaopoeder, maar dan zoeter), koriander en rozenblad is het echt een toevoeging op al je zoete baksels. Ik ben bijvoorbeeld fan van zoete wafelbeslag, echt een guilty pleasure! Of wat dacht je van bananenbrood met rabarber of een eiwitrijke mugcake met banaan?

Hoe kun jij op een goede manier sporten tijdens je zwangerschap?

Ben jij klaar om je zwangerschap met flair en energie te omarmen? Door op een goede manier te sporten tijdens je zwangerschap, voorkom je veel kwaaltjes Zo blijf je langer fit, ben je na je zwangerschap weer sneller in shape . Of je nu in de mood bent voor een lichte jog, rustgevende yoga, of een serene zwemsessie, er zijn tal van manieren om in beweging te blijven en je goed te voelen.

Belangrijk is wel dat je op een goede manier sport. Doe dit dus in specifieke klasjes (controleer wel eerst of iemand echt gecertificeerd is, of dat een trainer gewoon personal trainer is bijvoorbeeld!). Als je sport zonder de juiste aanpassingen of als jij tijdens jouw week 32 dezelfde oefeningen doet als iemand die 16 weken zwanger is, is het wachten op kwaaltjes.

Wil je zeker weten dat je op de juiste manier sport? Met Fitzwanger Online kun jij thuis sporten tijdens je zwangerschap. Ze bieden online programma’s aan die zijn opgezet door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Ze bieden van week 16 t/m week 40 van je zwangerschap workouts aan, zodat je altijd weet dat je precies de juiste oefeningen doet. Ook kun je elke week kiezen uit een light, medium of heavy workout, zodat je sport op jouw niveau (en energie level). Ook handig: je kunt een gratis proefles meedoen, zodat je kunt proberen of de workout en de manier van lesgeven bij je past.

Fit blijven tijdens je zwangerschap doe je zo:

Hier komt in het kort hoe jij fit kunt blijven tijdens je zwangerschap:

  • De sleutel tot een gezonde zwangerschap? Balans! Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Naast je favoriete workouts, gun jezelf momenten van ontspanning en geef je emoties de ruimte. Oefeningen, meditatie en gezelligheid kunnen jouw kalmte boosten.
  • Vergeet geen vitamine-boost voor jou en je kleintje! Gevarieerd eten, supplementen zoals foliumzuur en vitamine D, plus voldoende hydratatie houden je stralend en sterk. Fitzwanger Online heeft trouwens ook programma’s die zijn opgezet door orthomoleculair therapeuten die gespecialiseerd zijn in voeding tijdens je zwangerschap, zodat je zeker weet dat je goed eet.
  • Sporten tijdens je zwangerschap vereist aanpassingen. Verlaag de intensiteit, luister naar je lichaam, en concentreer je op uithoudingsvermogen. Denk aan lichtere gewichten en meer herhalingen.
  • Wil jij blijven hardlopen? Dat kan! Maar pas op en geef jezelf grenzen.
  • Het doen van bekkenbodemoefeningen is goed, maar let erop dat ontspanning minstens zo belangrijk is als aanspanning. Doe maximaal 3x per week bekkenbodemoefeningen.
  • Laat extreme diëten achterwege en kies voor een gevarieerd menu.

Vind je dit interessant? Lees dan deze hele blog over hoe je fit blijft tijdens je zwangerschap.

Wat zijn de voordelen van sporten tijdens je zwangerschap?

Waarom zou jij je comfi joggingbroek inruilen voor je active wear? Hier komen de belangrijkste voordelen van sporten tijdens je zwangerschap op een rijtje. Mits je op de juiste manier sporten natuurlijk!

  • Je voelt je langer fit en hebt minder last van ‘moodswings’.
  • Je hebt minder last van kwaaltjes.
  • Het is als een superhero-geneesmiddel tegen bekkenpijn, lage rugpijn en ongewenste bekken-instabiliteit;-)
  • Je slaap wordt van betere kwaliteit.
  • Hé, zwangerschapsdiabetes, je hebt het nakijken! Laat dat bloedsuikergedoe maar aan de pro’s over.
  • Goed voor je bloeddruk.
  • Zeg vaarwel tegen die nare zwangerschapsdepressie. Je glimlach is je beste accessoire.
  • Je hebt kans op een bevalling die minder lang duurt en bent daarna weer sneller fit.

Dus dames, pak je sportieve schoenen en ga ervoor!

Categorieën

Menu