Stoofperenjam (met geleisuiker of suikervervanger)

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Tiffany van Verseveld (see all)

  Stoofperenjam

  Het is tijd voor een heerlijk herfst recept, namelijk deze stoofperenjam. Niet alleen lekker voor op je boterham of je beschuit, maar ook heerlijk door de yoghurt of met een lekkere bol vanille ijs. Als je jam maakt van peren of appels, krijg je geen gladde jam door het zetmeel in het fruit, maar dat maakt helemaal niks uit, want de smaak is nog steeds heerlijk. Ik heb 2 variaties voor dit recept voor je: 1 met geleisuiker en 1 met een suikervervanger.

  Stoofperenjam

  Tijdens het maken van deze stoofperenjam, ruikt het hele huis al naar de Stoofpeertjes kruidenmix van Green Gypsy Spices. De stoofperenjam heb ik suikervrij gemaakt door het gebruik van de geleisuiker van Greensweetstevia. Ook heb ik een variant gemaakt met gewone geleisuiker en dat werkt ook helemaal goed. Daarom deel ik beide recepten met jullie. Dit recept is genoeg voor 1 grote pot jam.

  Ingrediënten stoofperenjam

  Voor de suikervrije variant:

  • 400 gram stoofpeertjes (geschild)
  • 20 gram gelei kristal van Greensweetstevia
  • 1 eetlepel Stoofpeertjes Mix van Green Gypsy Spices
  • het sap van 1 citroen

  Voor de gewone variant met suiker:

  • 400 gram stoofpeertjes (geschild)
  • 400 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel Stoofpeertjes Mix
  • sap van 1 citroen

  Stoofpeertjes Mix

  Deze mix is écht eens iets anders dan je standaard kaneel voor baksels! Door de sandelhout, zoethout en steranijs is ie heerlijk zoet en ruikt je hele huis in no time naar lekkers. Ik gooi ‘m graag heel simpel door granola. Ik maak dan gelijk een hele ovenschaal die ik daarna in een pot doe, zodat ik weer heel lang vooruit kan.

  Maak er bijvoorbeeld deze vegan mango cheesecake mee, of havermout wafels met ricotta en banaan.

  Winning team:

  Koriander, sandelhout, steranijs, zoethout, gember, piment, kaneel, karwij, kokosbloesemsuiker, kruidnagel.

  Bereiding stoofperenjam

  Als je jam maakt met gewone geleisuiker, is de verhouding van fruit en geleisuiker 1:1.

  Je begint met het snijden van de peer in kleine blokjes. Doe de peer samen met de rest van de ingrediënten in een pannetje en zet deze op laag vuur. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het net zolang opstaan tot de jam dik genoeg is.

  Wil je kijken of de jam dik genoeg is, druppel dan een klein beetje op een bordje. De jam koelt daardoor snel af en zo kun je zien of de jam dik genoeg is.

  Als de jam klaar is, schep je het in weckpotjes of, zoals ik heb gedaan, in oude groentepotjes. Sluit de potjes af, keer ze om en laat het afkoelen.

  Veel kookplezier!

  Groetjes Tiffany

  @Tiffskitchenx

  www.tiffskitchenblog.com

  Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
  Menu