Waar komen specerijen vandaan?

Waar komen specerijen vandaan

Inhoud:

Waar komen specerijen vandaan?

Voor veel mensen zijn specerijen iets ‘raars’. Wij kaaskoppen vinden iets al snel te pittig en houden het liever bij onze boterham met kaas, terwijl ze in India hun hand niet omdraaien voor een groene curry als ontbijt. Maar vergis je niet; niet alle specerijen hoeven pittig te zijn. Kaneel, munt en venkel zijn bijvoorbeeld alles behalve pittig. Waar komen specerijen eigenlijk vandaan voordat ze in een zakje ‘Knapperige Viskruiden’ of ‘Bamimix’ worden gestopt? En groeien er in Nederland ook specerijen?

Wat zijn specerijen?

Kruiden en specerijen zijn natuurproducten en geven beiden smaak aan je eten. Deze smaak kan heel erg verschillen: van een aromatische, frisse kardemom, tot een pittige chili, zoete steranijs en alles daar tussenin. Er zit een verschil tussen kruiden en specerijen en beiden gaan we in dit stuk behandelen.

Van kruiden gebruiken we vaak de stengels en bladeren. Kruiden zijn afkomstig van groene planten, terwijl specerijen uit wortels, zaden, bloemen, stengels en peulen kunnen bestaan en absoluut niet alleen maar groen hoeven te zijn. Denk bij kruiden bijvoorbeeld aan basilicum, tijm, rozemarijn, salie en munt. Voorbeelden van specerijen zijn chili, foelie, nootmuskaat, steranijs, piment, peper, kurkuma, vanille en kruidnagel.

We bespreken hieronder zowel de kruiden als de specerijen.

Waar komen kruiden vandaan?

Vaak komen kruiden uit een land met een gematigd klimaat, maar ook in Nederland kunnen de meeste kruiden het goed doen. Vooral rozemarijn, lavendel, tijm en citroenmelisse groeien goed in ons land en die kun je zelfs prima in je tuin in de grond zetten. Grote kans dat het aanslaat en dat het gaat groeien als kool!

Waar komen specerijen vandaan?

Specerijen komen vanuit de hele wereld, behalve uit landen met een koud klimaat. Daarom waren wij Nederlanders ook zo blij toen ze in de VOC tijd in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Oost Afrika specerijen vonden.

Dat je meer betaalt voor spullen met een goed verhaal hadden deze gasten snel door: handelaren die specerijen van over de zee haalden, vertelden de mensen hier waar de specerijen vandaan kwamen, hoe het er in die landen aan toe gaat en hoe ze aan die specerijen gekomen waren. Hoe het er écht in die landen aan toeging onder het juk van de Nederlanders, dat lieten ze natuurlijk achterwege…

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar er is een tijdperk voor Google en Facebook. Wij Europeanen hadden geen idee wat er over de wateren zich afspeelde. Uiteraard werden de verhalen met iets meer testosteron aangedikt; het moest natuurlijk wel spanning en sensatie zijn. Door deze wilde verhalen werden specerijen iets wat je uit een ver en gevaarlijk gedeelte van de wereld kocht, waar je wel heel veel lef voor moest hebben om te gaan halen.

Door deze praatjes op marktpleinen werden de prijzen opgedreven en was het een heel ding als je het je kon veroorloven om specerijen te kopen.

Waar komen specerijen vandaan

Terug naar waar specerijen vandaan komen: zo’n 70% van de specerijen komen uit India, omdat het klimaat en de bodem daar het beste voor zijn, zoals de aardappel het zo goed doet bij ons. India exporteert bijvoorbeeld veel komijn, kardemom, peper, geelwortel en chili. Maar niet alleen India is een grote exporteur.

In Guatemala gaat de piment goed, in China bijvoorbeeld de knoflook, in Vietnam peper en gember en in Spanje paprikapoeder.

Tellen wij dan helemaal niet meer mee? Heus wel, wij moeten het alleen doen met minder exotische producten, de kruiden dus. Echte specerijen ga je niet uit Nederland halen, hoewel daun djeruk peruk, ofwel limoenblad en citroengras het ook in Nederland goed kunnen doen in de tuin.

Het mooie is dat jij niet helemaal naar Verweggistan hoeft om een potje kruiden te scoren. Wij hebben de lekkerste smaken van over de hele wereld voor je bij elkaar gezocht en in een potje gedaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van Knoflooksletten, Funky Pasta of Nasi & Co? Of ben je een zoetekauw? Dan gaat jouw hart sneller kloppen van Love, Peace & Granola of Livin’ la Vida Choca.

Ben je benieuwd welke kruidenmix bij jou past? Dan vind je het misschien leuk om een keer de kruidenzoeker te doen. Wie weet wat eruit komt!

Zo, dat was weer mijn stukje sponsoring.

Waar komen specerijen vandaan

Categorieën

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu