Indische satésaus van pindakaas

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Indische satésaus

Indische satésaus

We kennen de rage pindakaas natuurlijk maar al te goed nu. Satésaus wordt wat minder gegeten en ik weet hoe dat komt: fijn dat er nu zoveel soorten goede pindakaas zijn (hoewel bijna alles nog suiker en/of palmolie bevat), maar met de pindasaus uit de supermarkt is het treurig gesteld. Voor deze pittige en frisse Indische satésaus heb je maar 8 ingrediënten nodig; hoog tijd dus om satésaus het podium te geven dat ie verdient.

Want laten we even eerlijk zijn: poeder dat je moet aanmaken met water en dan wordt dat ineens satésaus. Hou even op met me. Gewoon zelf maken dus!

Vroeger hadden wij een kruidenfabriek waarmee we ook echt aan de industrie leverden. We moesten toen zo’n zelfde soort satésaus of marinade mix namaken, waar je alleen water bij moest gooien. Dit is niet te doen; daar moet je hogere scheikunde voor hebben! Be my guest als je het lekker vindt, maar wellicht zou je dan een keer kunnen overwegen om een keer échte satésaus te proberen. Kijken hoe je daarna denkt over de zakjes waar je tot nu toe aan gewend was.

Verschil satésaus en pindasaus

Ik merk dat ik de 2 benamingen lukraak door elkaar gebruik hier. Ik wist ook niet eens of het hetzelfde was en eigenlijk maakt het me ook niet zoveel uit. Maar Google gaat er heel lekker op als je uitgebreid de kwestie (in dit geval het recept) benadert, dus waarom ook niet? Als je alleen geïnteresseerd bent in het recept voor de Indische satésaus, scroll je lekker door.

In Indonesië werd de saus geserveerd bij saté. Pindasaus is alleen niet de enige saus die wordt geserveerd bij saté. Bij saté kambing wordt bijvoorbeeld een donkere saus geserveerd, op basis van ketjap. Wij Nederlanders zijn alleen al zo blij dat we de satéstokjes kennen, dat we het voor het gemakt allemaal maar satésaus noemen.

Waar is satésaus lekker bij?

Man, als je het mij vraagt, past pindasaus écht overal bij! Natuurlijk bij een satéstokje of vegetarisch vlees (vegetarisch vlees bestaat niet, maar je weet wat ik bedoel), bij gehaktballen, bij friet of aardappelen, over gado gado (neem hiervoor sla, taugé, komkommer, wortel en gooi er deze Indische satésaus overheen en je bent er eigenlijk al), een wokschotel met satésaus, een gebakken eitje, of een salade waarvan je denkt dat die wel een Indisch tintje kn gebruiken. In dat laatste geval gooi je de pindasaus er niet zo direct overheen, maar verdun je 1/3 pindasaus, met 1/3 olijfolie en 1/3 water.

Indische satésaus

Indische satésaus

Indische satésaus van pindakaas

Man, als je deze Indische satésaus van pindakaas hebt geprobeerd, wil je nooit meer kant-en-klaar!
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Spreads & smeersels
Keuken Indisch
Porties 1 kommetje

Equipment

  • Pannetje

Ingrediënten
  

  • 1/2 klein uitje heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook heel fijn gesneden
  • 1 tl Spice it Up! kruidenmix van Green Gypsy Spices (of 1 chilipeper, zaadlijsten verwijderd en 1 teentje knoflook extra)
  • 2 el ketjap
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl Nasi & Co. kruidenmix van Green Gypsy Spices
  • 5 grote el pindakaas
  • 1-2 tl citroen- of limoensap of 2 blaadjes citroenblad

Instructies
 

  • Bak het uitje op. Als je ui bijna glazig is, kan de knoflook erbij. Deze hoef je maar 30 seconden mee te bakken, voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt.
  • Roer alles door elkaar en voeg steeds een klein scheutje (gekookt) water toe terwijl je pannetje op laag tot halfhoog vuur staat, totdat je Indische satésaus de dikte heeft die je wilt. 
  • Proef even of er meer van de kruidenmix en/of zout nodig is. Zet het vuur niet te hoog: dan krijgen de smaken de tijd om in te trekken. Laat de saus een kwartiertje opstaan, terwijl je af en toe roert.

Notities

Het citroenblad kan je niet opeten, dus haal die eruit voordat je de saus serveert of eet er omheen.
Heb je deze satésaus gemaakt? Laat  dan hieronder een berichtje achter; we zijn benieuwd!
Trefwoord Indisch, Nasi&Co., pindakaas, pindasaus, satésaus

Nasi & Co. kruidenmix

Met de Nasi & Co. kruidenmix krijg je zelfs de meest lastige koters aan de groenten. Het is een subtiele mix die absoluut niet pittig is, maar wel wat kruidig. Het geeft een licht Indische smaak aan je gerechten, zonder dat je mond ook maar iets in de brand staat. Het is heerlijk door (Indische) gehaktballen, door falafel of, je raadt het nooit, door onvervalste nasi.

Het werkt heel simpel: bak je groenten en/of je vlees op in de kruidenmix. Gooi daar de rijst en een eitje bij en serveer je nasi met wat satésaus. Te lekker en simpel!

Zoals al onze producten is ook Nasi & Co. 100% natuurlijk, zonder ook maar enige toevoegingen of e-stoffen.

Winning team:

Komijn, koriander, gember, paprika, laos en knoflook.

Indische satésaus

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu