Stoofperen maken zonder wijn

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Rachelle Jakma (see all)

  Stoofperen maken zonder wijn

  Al in de 9e eeuw voor Christus wordt gesproken over stoofperen. In Odyssee van dichter Homerus wordt het voor het eerst genoemd. De peer wordt in het oude Griekenland ook wel gebruikt als medicijn tegen misselijkheid.

  Homerus beschrijft de peer als een gift van de goden. Ook de Romeinen noemen de stoofpeer in hun geschriften: een fruitsoort die rood kleurt bij het stoven, zonder toevoeging van iets.

  En tot vandaag de dag maken we nog steeds deze lekkernij. Maar door de tijd heen hebben we de recepten natuurlijk verandert. We hebben er van alles aan toegevoegd, van suiker tot alcohol.

  En nu hebben hebben wij een ander recept voor je waar geen suiker of alcohol aan toegevoegd is. Je kunt nu dus stoofperen maken zonder wijn.

  Recept stoofperen maken zonder wijn

  Stoofperen maken zonder wijn

  Stoofperen maken zonder wijn

  Voorbereidingstijd: 15 minuten
  Bereidingstijd: 2 uur
  Totale tijd: 2 uur 15 minuten
  Gang: Dessert
  Trefwoord: Stoofpeertjes, Stoofpeertjes Mix

  Ingrediënten

  • 1,5 kg stoofpeertjes (gebruik Gieser Wildeman)
  • 1 sinaasappel sap en rasp
  • 2 el Stoofpeertjes Mix van Green Gypsy
  • klein scheutje diksap van framboos of rode bessen (kan ook limonadesiroop zijn, maar diksap is lekkerder)

  Instructies

  • Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren en snijd het klokhuis eruit. Zet de peertjes onder water, zodat je ze net kunt onderdompelen.
  • Gooi alle ingrediënten erbij en roer het even.
  • Zet de pan op heel laag vuur en doe de deksel op de pan. Controleer af en toe of de peertjes niet aanbranden doordat er teveel water is verdampt en laat het zooitje zo'n 1-1,5 uur rustig opstaan.
  Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @GreenGypsySpices of tag #GreenGypsySpices!

  Stoofpeertjes Mix

  Laat je betoveren door de Stoofpeertjes Mix: de perfecte mix van kruiden en specerijen voor heerlijk gekarameliseerde stoofpeertjes, of voor het stoofperen maken zonder wijn. Gebruik deze mix om je stoofpeertjes een unieke en smaakvolle twist te geven, met een vleugje warmte en zoetheid.

  Dit zit er in onze Stoofpeertjes Mix: koriander, sandelhout, steranijs, zoethout, gember, piment, kaneel, karwij, kokosbloesemsuiker en kruidnagel.

  Natuurlijk hoef je de Stoofpeertjes mix niet alleen voor deze traditionele lekkernij te gebruiken. Zo kun je deze zoete kruidenmix ook gebruiken voor stoofpeertjes Blondies met pindakaas, of deze overheerlijke crumble met peer, en zelfs voor deze juicy peren in bladerdeeg met rozijnen en pecannoten!

  Stoofpeertjes Mix

  Waarom wijn bij stoofperen?

  In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen) die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood.

  Als je eten kookt, verandert er door de hitte van alles. Spaghetti wordt slap, een aardappel zacht en een stoofpeer dus ook nog eens rood. Tenminste, sommige soorten stoofperen, zoals de Gieser Wildeman.

  Roodachtige vruchten bevatten vaak anthocyanen. Dat is de kleurstof die zorgt voor een rode of paarse kleur. Deze kleurstof is heel gevoelig voor zuur.

  In een zure omgeving worden ze rood, in een neutrale omgeving vrijwel kleurloos.

  Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman, hebben die kleurstof ook in zich. Normaal zijn ze blank van kleur, maar wanneer die stoofpeertjes worden gekookt kleuren ze rood. Door het koken verandert de hoeveelheid zuur in de peer.

  Stoofperen maken zonder wijn

  Hoe krijg ik de stoofperen mooi rood?

  Zoals we net al aangaven worden de stoofperen een rode kleur door de natuurlijke kleurstof anthocyanen die de stoofperen bevatten. Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig.

  Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.

  Als je dus niks van wijn, sap, of port wilt toevoegen aan je stoofperen, maar toch een rode kleur wilt heb je gewoon net even wat meer geduld nodig dan menig mens.

  Stoofperen maken zonder wijn

  Gezonde stoofperen maken

  Gezonde stoofperen maken, dat willen we natuurlijk allemaal kunnen. En dat kan ook! Maar zijn stoofperen zelf eigenlijk wel gezond?

  Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.

  Dat klinkt al best wel als een goed verantwoord toetje als je het mij vraagt! Maar jij wilt ze natuurlijk nog gezonder maken, dat kan ook.

  Je kunt het best beginnen met het weglaten van de suiker. Als vervanger zou je eventueel een zoetstof kunnen gebruiken, of zelfs beter nog onze Stoofpeertjes Mix.

  Nog niet gezond genoeg, en wil je je stoofperen maken zonder wijn? Voeg dan bessen- of diksap toe. Als je bessensap zonder suiker wil, dan moet je een suikervrije bessen- of diksap toevoegen.

  Menu