Raita // yoghurtsaus met maar 3 ingrediënten

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Raita yoghurtsaus

Raita

Raita is een yoghurtsaus, welke oorspronkelijk uit India komt. Wij kennen het hier als dipsaus of als salade on the side, maar deze saus op basis van yoghurt, aangevuld met rauwe of gekookte groenten, fruit en/of kruiden is een echte held als het gaat om het blussen van de boel na een pittige maaltijd.

Het ultieme redmiddel tegen pittige spices

Daar zit je dan. Hongerig. Het water loopt je in de mond, maar bij de eerste grote hap van je kruidige maaltje, voelt het alsof er een boot tegen een boei aanvaart. Jouw boei ja, want je gezicht schiet van zongebruind naar felrood. Brand! Maar wat is het ultieme redmiddel als je zo’n aanvaring hebt? Peter van Healthyfoodhappyfaces.com, legt het je uit.

Het ultieme redmiddel: Raita

Water? Nee, dat gaat je niet redden. De bouwstenen van water en capsaïcine, het stofje wat pittig eten jouw mond ook echt het idee geeft dat het pittig is, staan tegenover elkaar. Dit zorgt ervoor dat het branderige gevoel juist erger wordt. Een redmiddel wat je wel gaat helpen is Raita. Dan kun je toch gewoon gerechten blijven eten die gekruid zijn, zonder dat je mond in de hens vliegt. Beter ook, want die kruiden geven een heerlijke smaak aan de mooiste gerechten. En ja, er is een verschil tussen scherp gekruid en pittig.

Verschillende soorten Raita

Als je op internet zoekt naar ‘Raita’, dan krijg je 100+ recepten. Verschillende recepten ook, want een Raita kan je op heel veel manieren maken. Maar wat is het? Het is een klein fris gerecht dat uit India komt en juist wordt gebruikt om je te wapenen tegen zo’n vuurzee in je mond. Het wordt dan ook vaak geserveerd bij pittig eten.

Raita wordt veelal gemaakt met yoghurt of wrongel. Dat laatste wordt ook gebruikt bij het maken van kaas. Verder kun je de Raita combineren met bijvoorbeeld bieten, granaatappel of komkommer.

Raita yoghurtsaus

Cucumber Raita maken

Bereiding: 5 minuten
Oventijd: geen
Benodigdheden: zin
Portie: 1 kommetje

In principe is Cucumber Raita heel makkelijk te maken en daar heb je maar 3 ingrediënten voor nodig: yoghurt, komkommer en munt. Meng deze samen en je hebt het ultieme redmiddel klaar. Check anders het hele recept van Cucumber Raita op mijn site.

De Raita kun je uitbouwen en gebruiken zoals je wilt: met fruit zoals ananas, mango of meloen (lekker om deze eerst te karameliseren!) Of juist met groenten zoals radijsjes, rode biet, tomaat, of wortel erdoor zodat het heerlijk is als salade, of met kruiden erdoor, zoals peper, kruidnagel, komijnpoeder of Spice it Up! kruiden. Juist ja, dan maak je het juist weer pittig, maar dan heb je in no time een heerlijke dip.

Nu kan je met een gerust hart Spice it Up! proberen of de Gele Curry.

Ga jij wel lekker op een simpele dipsaus? Probeer dan ook eens deze dipsaus van kwark.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu