Hummus met geroosterde groenten

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Hummus met geroosterde groenten

Hummus met geroosterde groenten

Fluweelzacht, dat is precies hoe hummus zou moeten zijn. Niet door toevoeging van olie, want dat is alleen hoe slechte producten opgefluft worden. Nee, gewoon goede kikkererwten en tahini gebruiken, dan heb je de rest helemaal niet nodig. Deze hummus met geroosterde groenten is heerlijk op je brood of als bijgerecht. Als bonus zitten er ook nog eens (optioneel) gekarameliseerde uien bij. Man!

De gekarameliseerde uien kun je eruit laten als het teveel werk is, maar het zorgt wel echt voor een lekkere smaak! Ik geef wel direct toe: het is een kl*te werk. Je bent er gewoon echt lang mee bezig en ik heb m’n ogen ooit laten laseren en ik kan je vertellen: 2 kilo uien kan ik alleen maar snijden met een skibril op en een shawl om.

Ha! Wist je dat je ogen gaan tranen doordat de uien prikkelen aan je neus en je ogen? Ik heb dus altijd de afzuiger aangezet, kauwgom gegeten en alle andere trucs van internet geprobeerd, maar als je echt geen last van uien wil hebben, zorg je ervoor dat je iets voor je ogen en je mond hebt. Opgelost! Het ziet er niet per se charmant uit, maar het is wel rete effectiefl.

Hummus

Alle recepten die je tegenkomt voor hummus waar olijfolie in gebruikt wordt, kun je overslaan. Je weet dat dit recept niet klopt, omdat er helemaal geen olijfolie aan hummus toegevoegd hoeft te worden. Je kunt er iets overheen gieten ter garnering, maar het wordt nooit gebruikt tijdens het malen van de kikkererwten. Als je je hummus iets smeuïger wilt hebben, voeg je wat kookvocht toe.

Er zijn veel variaties op hummus mogelijk, maar nooit met olijfolie. Kies een topping waar je maar warm van wordt, dus of dat nu deze hummus van geroosterde groenten is, of je pittige bonen op je hummus legt, basilicum of andere kruiden, wat sambal, wat je maar wilt!

Bereiding: 30 minuten, maar als je de gekarameliseerde uien wilt maken langer
Oventijd:  20 minuten
Benodigdheden: ovenschaal, wokpan, keukenmachine
Portie: een grote bak hummus met geroosterde groenten

Ingrediënten voor hummus met geroosterde groenten

Ingrediënten voor de hummus

  • 250 gr gedroogde kikkererwten (dit is het lekkerste, je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken, maar gebruik dan bijna 400 gram)
  • 225 gr tahini
  • sap van 1 citroen
  • snuf zout
  • 2 teentjes knoflook

Ingrediënten voor de geroosterde groenten

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine, in dunne reepjes gesneden
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook

Ingrediënten voor de gekarameliseerde uien

Hummus met geroosterde groenten

Hummus met geroosterde groenten

Bereiding hummus met geroosterde groenten

Bereiding gekarameliseerde uien

Als je gekarameliseerde uien wilde maken, begin je daarmee. Het is namelijk een hoop werk!

Zet een grote pan op het vuur. Gooi hier een bodempje olijfolie in en verhit het. Doe dan de uien erbij en fruit hierin de uien, al roerend, op hoog vuur in 10 minuten, totdat ze glazig zijn. Let op dat ze niet bruin worden, want dan worden ze niet zoet maar rokerig en dat was nou net niet de bedoeling van karameliseren.

Draai het vuur laag en gooi wat zout in de pan. Roer elke 5 minuten even in de pan en als de uien gaan aanbakken in de pan, schraap je ze los met een houten spatel. Gooi er af en toe wat water bij om het jezelf makkelijk te maken. Het scheelt wel heel veel als je een pan met een goede antiaanbaklaag gebruikt.

Voeg na 1,5 uur de balsamico toe. Dit doe je als de uien beginnen te verkleuren. Als ze aan elkaar blijven te kleven, dan zit je goed en ben je klaar. Gooi 5 minuten van tevoren de kruidenmix erdoor.

Als je de uien in een weckpot bewaart blijven ze nog weken goed in de koelkast.

Bereiding geroosterde groenten

Verwarm de oven op de hoogste stand en zet de grill aan.

Snijd de paprika’s door de helft en leg ze op een bakpapiertje of in een ovenschaal met hun velletje naar boven en rooster ze net zo lang, totdat ze bruin zijn en hier en daar zelfs wat zwart.

Laat de paprika’s afkoelen in een afgesloten plastic zak. Als ze zijn afgekoeld trek je met je vingers zo het verbande vel eraf. Als er nog verbrande resten op de paprika zitten spoel je die eraf onder de koude kraan. Verwijder dan de steel en de zaadjes en snijd de paprika’s in dunne reepjes.

Fruit dan de knoflook en de ui aan in een wokpan. Voeg daarna de aubergine toe en bak ‘m gaar.

Bereiding hummus

Het lekkerste is om gedroogde kikkererwten te gebruiken voor hummus, maar je kunt ook die uit blik gebruiken. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, maak je eerst de kikkererwten klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Vang bij het afgieten van de kikkererwten het vocht op, want dat ga je straks nog gebruiken.

Gooi bijna alle kikkererwten dan in een keukenmachine, samen met het citroensap, de tahini en de knoflook. Zet de keukenmachine minstens 10 minuten aan. Houd iets van de kikkererwten over, die gebruik je straks als garnering. Die keukenmachine zo lang aan geeft herrie en is echt heel vervelend, maar je hummus wordt er straks heel romig van! Voeg soms hele kleine scheutjes kookvocht toe om de hummus iets dunner te maken, maar doe dit niet teveel.

Voeg pas na 10 minuten wat zout toe en eventueel meer citroensap als dat nodig is. Voeg pas daarna meer vocht toe en zet de keukenmachine nog heel even aan, totdat je echt de juiste dikte hebt.

Gooi dan de hummus in een schaal. Gooi hier je je gegrilde paprika’s en je gekarameliseerde uien als je die hebt gemaakt overheen.

Lekker om te eten met wat Libanees brood of met pita broodjes.

Ga jij wel lekker op hummus en wil je meer variaties? Lekker om pesto met hummus te combineren, of check hier nog meer lekkere toppings, zoals met pittige bruine bonen!

Oh My Badass Pie kruiden

Oh My Badass Pie is een kruidenmix die je voor al je zoete gerechten kunt gebruiken. Hij mocht niet lijken of wat je al kende, dus zijn we ver weg gebleven bij kaneel. We hebben voor een basis gekozen van kardemom (voor het frisse) en carobe (zodat we een zoetere chocoladesmaak zouden krijgen). Carobe is namelijk écht heel lekker, een aanrader in plaats van cacaopoeder!

Gebruik Oh My Badass Pie als vervanger van kaneel, maar gebruik iets meer Oh My Badass Pie dan je van kaneel zou gebruiken. Natuurlijk kun je ‘m in zoete gerechten gebruiken zoals in bananenbrood, in pancakes, koekjes, taarten of door je yoghurt, maar hij is ook lekker gebleken in hartige gerechten! Een topper is deze hummus met pulled chicken, maar ook deze boreka’s met spinazie zijn top. Wij gebruiken ‘m graag met spinazie, pompoen, geitenkaas, blauwe kaas of rode bieten.

Winning team:

Kardemom, carobe, sinaasappel, bijenpollen, steranijs, anijs, piment, koriander, kruidnagel, rozenblad en peper.

Hummus met geroosterde groenten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu